“Hoe start ik een hotel in het buitenland?”
“Welke opleiding of cursus is voor mij geschikt als ik een B&B wil beginnen?”
“Ik ben niet goed in marketing, dus hoe kom ik aan gasten?”
“Wat moet ik allemaal regelen als ik ga emigreren en een gastenverblijf wil beginnen? Hebben jullie tips?”
Deze vragen krijgen wij – Hans en Nel – regelmatig. We hebben daarom een MASTER STAPPENPLAN vol tips gemaakt voor iedereen die een hotel, Bed and Breakfast [B&B], camping, gîtes, chambre d’hotes of vakantiewoningen wil beginnen.
Zelf vertrokken wij eind juni 2009 – 5 jaar na het ontstaan van onze droom – naar de Alpen. Op naar een nieuw avontuur met onze peuter en baby: het runnen van een bijzonder hotelconcept.
Lees op basis van onze jarenlange ervaring een blog vol tips met wat je allemaal moet regelen als je jouw gastendroom – in Nederland, Vlaanderen of in het buitenland – wilt realiseren, tot en met de opening van jouw droomplek. Een stappenplan met honderden tips die je in geen enkele andere emigratie checklist tegenkomt.
Alle dingen die je in deze checklist leest, zijn universele stappen die vrijwel iedereen met een vertrekdroom moet zetten, of je vanuit Nederland of België nu naar Frankrijk, Oostenrijk, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Italië, Spanje, Portugal, Ierland, Schotland, Engeland, Mexico, Canada, Denemarken, Zwitserland, Australië, Hongarije of Griekenland emigreert. Bijvoorbeeld…
En mocht je vragen hebben of iets niet snappen: neem gerust contact met ons op.
Inhoudsopgave stappenplan emigreren en gastenbedrijf beginnen
We hebben honderden acties rondom het gastenbedrijf- en emigratieproces in de volgende 15 stappen samengevat:
Stap 1: Wat is mijn droom?
Stap 2: Wie ben ik?
Stap 3: Een succesvol gastenconcept uitdenken
Stap 4: Oriëntatie op het land en de streek
Stap 5: De financiële haalbaarheid toetsen van mijn globale plan
Stap 6: Ondernemingsplan maken
Stap 7: Ervaring met gasten opdoen
Stap 8: Mijn droomplek zoeken
Stap 9: Mijn droomplek kopen
Stap 10: Gasten aantrekken
Stap 11: Formaliteiten regelen
Stap 12: Afscheid nemen en verhuizen
Stap 13: Aarden en integreren
Stap 14: Verbouwen
Stap 15: De eerste gasten!
Een gastenbedrijfdroom: waar begin je?
Waar begin je als je een hotel, Bed and Breakfast, camping, pension of vakantiewoningen wilt beginnen? En wat moet je allemaal regelen als je daarbij ook gaat emigreren? Hoe werkt het? Bij het maken van dit artikel merkten we wederom hoeveel en hoe ingewikkeld het proces is. Je moet heel veel dingen regelen, veel dingen lopen parallel en veel dingen zijn afhankelijk van elkaar.
Maar je moet ergens beginnen. Wij helpen je om orde in de chaos te scheppen.
Een paar tips voordat je verder leest:
- We geven je overzicht in de veelheid van to do’s. We hebben alle stappen zo zorgvuldig mogelijk benoemd en gecategoriseerd, maar de volgorde zal in de praktijk soms anders zijn. We hebben de ideale situatie én de praktijk bij elkaar gebracht.
- Bouw na elke stap, na elke fase, een GO/NO-GO moment in en stel jezelf de volgende vragen: Waar sta ik nu? Hoe matcht wat ik weet met mijn droom en met mijzelf? Zit ik nog op het goede spoor of begint er iets te wringen?
- Bereid voor wat je voor kunt bereiden, voordat je tot daadwerkelijke koop overgaat. Na de aankoop komt er ontzettend veel op je af en word je eigenlijk geleefd door de formaliteiten die geregeld moeten worden: contracten, verbouwing voorbereiden, de marketing in gang zetten, eventueel jouw koophuis verkopen, alle emigratieformaliteiten regelen, inpakken, afscheid nemen, verhuizen, enzovoort.
- Start je je gastenbedrijf in je eigen land, zijnde Nederland of België? Ook dan is dit stappenplan nuttig. Je kunt wel een flink aantal emigratieformaliteiten overslaan en verder zullen veel stappen hetzelfde zijn.
- Hoe goed je je ook voorbereidt: er zullen altijd dingen anders gaan dan gepland. Bereid je voor op tegenslagen en ontdek hoe jij er het beste mee kunt omgaan.
“Waar je ook naartoe gaat:
alle dingen die wij in deze checklist noemen,
zijn universele en noodzakelijke stappen
die vrijwel iedereen met een vertrekdroom moet zetten.”
Stap 1: Wat is mijn droom?
Als je je droom serieus neemt, begin je met de vraag: Wat is mijn droom precies? En waar wil ik dit gaan doen, voor wie, wanneer en vooral ook: waarom? Dit hoeft nog niet meteen een uitgebreid plan te zijn, maar zorg er wel voor dat je dit in grote lijnen helder hebt.
- WAT wil ik gaan doen?
Beschrijf wat je wilt gaan doen op jouw droomplek. - WAAR wil ik dat gaan doen?
In welk land wil je je gaan vestigen en waarom? Wat trekt jou specifiek aan dit land? Verdiep je in de voor- en nadelen van dit land. - Voor WIE wil ik dit gaan doen?
Hoe ziet jouw droomgast eruit? - WANNEER wil ik dat doen?
Wat is het ideale moment om te vertrekken en waarom? - WAAROM wil ik deze droom realiseren?
Wat zijn de beweegredenen om te vertrekken, wat streef je na? Wat zijn jouw positieve beweegredenen? Misschien heb je redenen die je wegduwen uit Nederland?
Heb je kinderen?
Is jouw droom ook de droom van jouw kinderen? Hoe staan zij er tegenover? Wat is er nodig voor je kinderen?
ONDERTUSSEN…
Ben je waarschijnlijk ook naar je droomhuis aan het speuren. Heerlijk, hè! Internetonderzoek kan ontzettend helpen om te bepalen wat je wel en niet wilt. We gaan bij stap 9 verder in op dit onderwerp. Maar begin alvast met het bijhouden waar de locatie aan zou moeten voldoen.
~
Stap 2: Wie ben ik?
Jij bent de belangrijkste persoon in jouw plan: zonder jou zal jouw droom sowieso niet worden gerealiseerd. Dat klinkt heel logisch. Maar deze stap wordt vaak overgeslagen. We denken vaak: ”Ik ben goed in dit, jij bent goed in dat en dan komen we er wel.” Maar de praktijk is een stuk weerbarstiger, weten we inmiddels. Dus durf eerlijk naar jezelf te kijken als je gaat emigreren en – samen – een gastenbedrijfgaat beginnen.
- Wie ben ik als persoon?
Wat zijn jouw sterktes, zwaktes en behoeftes? - Wie is mijn eventuele droomplekpartner?
Ga je je droom met iemand realiseren? Hoe zit deze persoon in elkaar? Hebben jullie ooit met elkaar samengewerkt? Wanneer zitten jullie in jullie kracht en wanneer loopt iets uit op een struggle? - Wat is onze gezamenlijke droom?
Waarom past jouw droom bij jou/jullie? Wat zijn jullie gezamenlijke drijfveren om te gaan? Is jullie relatie bestand tegen emigreren.
“Durf eerlijk naar jezelf te kijken.”
Deze stap wordt dus vaak vergeten, maar uiteindelijk begint jouw droom bij jezelf. Je kunt jouw droom het beste inside-out vormgeven.
~
Stap 3: Een succesvol gastenconcept uitdenken
Moet je eerst de financiële haalbaarheid van je plan onderzoeken of bedenk je eerst je gastenconcept? Het is een beetje een kip-ei verhaal. Hoe aansprekender je concept, hoe meer gasten – en dus waarschijnlijk meer inkomsten – je kunt verwachten. Maar misschien heb je voor een briljant idee ook meer startkapitaal nodig. Wij geloven erin dat ‘jezelf kennen’ en vervolgens een concept neerzetten wat bij jou past, de juiste volgorde is.
Wij geloven in de kracht van een authentiek en onderscheidend concept. Een authentiek en onderscheidend concept is een concept dat…
- Bij jou als mens past
Zie ook stap 2. - Voorziet in een behoefte
Jij moet een concept hebben waar mensen op zitten te wachten. Waarvan ze denken: dat is precies wat ik zoek! - Klopt
Een concept klopt als wat je bent als mens en bedrijf, wat je uitstraalt en wat mensen beleven met elkaar klopt. - Onvergetelijk is
Slaag je erin om het verblijf van je gasten onvergetelijk te maken? - Zichzelf doorvertelt
Als je een onderscheidend concept hebt, hoef je niet veel aan marketing te doen: dat doen jouw gasten voor je.
Het doorvoelen en uitdenken van zo’n concept kost tijd, dus neem daar die tijd voor. Laat jouw idee groeien.
“Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen
met het ontwikkelen van een gastenconcept
dat echt bij jou past en uniek is voor jouw gasten.”
ONDERTUSSEN…
Ben je natuurlijk allang bezig om te kijken of je wel genoeg geld hebt om je droom te kunnen realiseren. Wil je dit alvast grondiger onderzoeken: bij stap 5 geven we tips hoe je dit kunt doen. En daarnaast maak je – als je daar bent – alvast mooie foto’s van de omgeving en sfeer van het land of de regio waar je je wilt vestigen. Die kun je later gebruiken voor het aantrekken van gasten.
~
Stap 4: Oriëntatie op het land en de streek
Je kent het land en/of de streek waarschijnlijk van vakantie. Maar hoe is het daar als je er gaat wonen? Zorg er vroegtijdig voor dat je hier een realistisch beeld van hebt voordat je je plannen serieus gaat maken. Neem contact op met Nederlanders of Vlamingen die er al in de buurt wonen, stel je vragen en noteer je bevindingen.
- Cultuur
Wat is de cultuur van het land? Wat zijn de verschillen tussen jouw cultuur en de cultuur van jouw droomland? Wat spreekt je aan en wat staat je tegen? Hoe wordt er aangekeken tegen mensen van buitenaf? Worden die gezien als een verrijking of als een bedreiging? Vergeet hier ook de regionale en lokale cultuur niet. Of je nu vlakbij de stad of ver op het ‘platteland’ woont: daar kan een verschil van dag en nacht tussen zitten. - De taal
Welke taal wordt er gesproken op de plek waar jij naartoe zou willen gaan? Op welk niveau beheers jij de taal nu? Wordt er dialect gesproken? Kun je dat verstaan? Zodra je weet naar welk land of welke streek je gaat: spijker je taal bij! - Kostenniveau
Wat zijn de kosten van levensonderhoud in het betreffende land? Welke dingen zijn goedkoop en welke dingen zijn juist heel duur? Welke dingen zijn van toepassing op jouw toekomstige leven en gastenbedrijf? Welke gevolgen heeft dat? - Scholen
Heb je kinderen? Onderzoek hoe het schoolsysteem in elkaar zit. Hoe ver wil je van de school zitten? En op welke reisafstand zijn er vervolgopleidingen? - Gezondheidszorg
Hoe is de gezondheidszorg geregeld in het land waar je naartoe wilt? Wellicht is het iets waar je op dit moment niet mee bezig bent, maar wat wel belangrijk kan zijn in de toekomst. - Bereikbaarheid
Voor je gasten kan het heerlijk zijn om in the middle of nowhere te verblijven. Maar vind jij het na een maand nog leuk om een half uur onderweg te zijn voor een pak melk? En hoe is de bereikbaarheid voor je gasten, ook met het openbaar vervoer? - Vergunningen en regels
Welke vergunningen en regels gelden voor het type gastenbedrijf dat jij wilt beginnen? Wat moet je doen om bepaalde vergunningen te krijgen en hoe lang duurt dat?
Wellicht spreekt het relaxte van een cultuur je aan. Maar vraag je af wat dat betekent als je ter plaatse middenin een verbouwing zit en de werklieden vanuit die relaxtheid de planning niet zo nauw nemen? Misschien heb je de Ik vertrek-aflevering van Laurens en Brigitte wel gezien. Ze vertrekken naar Frankrijk waar ze een droomplek voor onthaasting willen beginnen. Door omstandigheden gaat de koop toch niet door en ze zoeken ze 1,5 jaar tevergeefs in Frankrijk naar een nieuwe droomplek. Waar Frankrijk eerst hun droomland is, hebben ze het nu na een paar vervelende ervaringen aardig gehad met de Fransen. Ze besluiten hun zoekgebied uit te breiden en kopen na de opnames een oud schapenboerderijtje in Duitsland. Die knappen ze op en van daaruit kijken ze verder wat ze gaan doen.
~
Stap 5: De financiële haalbaarheid toetsen van mijn vertrekdroom
Groots dromen is goed! Alleen is het wel belangrijk dat jouw plan financieel haalbaar is. Hoeveel geld heb je nodig om een gastenbedrijf te kunnen beginnen? En hoe bepaal je hoe duur het huis – het hotel of pension, de camping, de B&B of vakantiewoningen – mag zijn? Je kunt dit niet op de euro nauwkeurig berekenen, maar je kunt wel een grove inschatting maken.
- Eigen geld?
Bepaal hoeveel eigen geld je tot je beschikking hebt op het moment dat je zou willen vertrekken. Van dingen die je nog niet zeker weet, maak je een schatting. Bijvoorbeeld van je huis dat nog verkocht moet worden. - Alternatieve geldbronnen
Bepaal of je alternatieve geldbronnen kunt aanboren die een (significant) bedrag aan je willen lenen, bijvoorbeeld via familie of andere bekenden. - Lokale hypotheekregels
Zoek uit wat de hypotheekregels rondom hypotheken zijn in het land waar je naartoe wilt. In diverse landen financieren banken maximaal 50-60% van het aankoopbedrag van onroerend goed, dus moet je 40-50% met eigen middelen en andere bronnen financieren. - Bijkomende kosten
Wat zijn de kosten die bij de aankoop van jouw droomplek komen kijken? Eénmalig en terugkerend? Wat doe je zelf en wat besteed je uit? Wat zijn de kosten van uitbesteden? Denk aan bijvoorbeeld de verhuizing. - Prijs object
Bepaal aan de hand van voorgaande informatie hoe duur het object, de droomplek, mag zijn. Vergeet ook de eventuele verbouwingskosten niet mee te nemen! - Spaartijd?
Als je eigenlijk geen spaargeld hebt en over een half jaar wilt vertrekken, dan kan het lastig worden. Maar als je pas over 5 jaar wilt gaan, heb je nog tijd om een spaarplan op te stellen. Dus: heb jij spaartijd?
Alternatieven onderzoeken?
Beschik je niet over voldoende middelen om jouw huidige droom te realiseren? Onderzoek dan alternatieven:
- Is huren of pachten een mogelijkheid?
- Zijn er mogelijkheden om aan meer geld te komen?
- Kun je bepaalde dingen aan je droom aanpassen? Bied een ander land bijvoorbeeld meer perspectief?
Wij zochten tussen 2005 en 2007 een droomplek in de Alpen. Onze voorkeur ging uit naar Zwitserland. Hotels en pensions waren daar zo duur, dat we in Oostenrijk zijn gaan kijken. Oostenrijk stond niet bovenaan ons lijstje, maar de huizen waren veel betaalbaarder en als vakantieland is het ook nog eens veel aantrekkelijker geprijsd dan Zwitserland. We hebben geen spijt gehad van deze landkeuze.
ONDERTUSSEN…
Bouw je alvast aan je gastenkring. Durf jij je plannen al te delen met de buitenwereld, ook al is het nog niet definitief en perfect uitgedacht? Zodra het kan: begin ermee.
>> Lees ook ons blog:
9 Manieren om jouw B&B droom met weinig eigen geld tóch waar te maken
~
Stap 6: Ondernemingsplan maken gastenbedrijf
Het ondernemingsplan voor jouw gastenbedrijf loopt als een rode draad door de droom- en voorbereidingsfase. In jouw ondernemingsplan beschrijf je alles wat nodig is om jouw ‘Ik vertrek’-avontuur succesvol te maken: wat, waar, voor wie, wanneer en waarom.
Wanneer is het juiste moment om een start te maken met het ondernemingsplan voor jouw hotel, pension, Bed&Breakfast, camping of vakantiewoningen?
Het liefst zo snel als mogelijk. Bij een ondernemingsplan hoef je niet meteen aan een dik rapport te denken. Je kunt ook beginnen met het uitschrijven van je plannen op een A4-tje en dit document laten groeien. Hoe eerder je scherp hebt hoe jouw plannen er in detail uit gaan zien, hoe gerichter je aan de slag kunt gaan.
Wat moet er allemaal in het ondernemingsplan van mijn gastenbedrijfkomen te staan?
Je hebt wellicht wat templates en voorbeelden op internet gevonden, maar die zijn vaak niet gericht op het starten van een gastenbedrijf en eventueel emigreren. Wij leiden je in MASTERprogramma ‘Mijn Gouden Gastenbedrijf’, onderdeel ‘Ondernemingsplan’ stap voor stap naar een ondernemingsplan – helemaal gericht op het starten van een gastenbedrijf – waar de bank heel graag JA op zegt.
~
Stap 7: Ervaring met gasten opdoen
Net als stap 2 is dit een stap die vaak wordt overgeslagen als je een horecaonderneming begint of in de hospitalitybranche wil werken. De meeste stappen in deze checklist zijn gericht op het proces van emigreren en het vinden van jouw droomlocatie of droomhuis. Dat zijn in feite eenmalige zoekprocessen. Daarna begint het echte werk pas, waarvoor je al deze stappen hebt gezet: mensen blij maken met een geweldig verblijf. Dag in, dag uit. Waarbij het gaat vooral gaat om klantgerichtheid, gastvrijheid en hospitality.
In het ondernemingsplan ga je uitgebreid in op wat er allemaal komt kijken bij het runnen van het type gastenbedrijf waar jij voor kiest: B&B, camping, gites, vakantieappartementen, hotel of camping. Maar heb je er ook ervaring mee?
- Weet je hoe het voelt om elke dag gasten om je heen te hebben en eventueel personeelsleden?
- Hoe het is om voor hen klaar te staan en vragen te beantwoorden?
- Hoeveel tijd kost alles? Hoeveel tijd kost bijvoorbeeld het klaarmaken van een ontbijt? Wat is er allemaal voor nodig? Hoe kun je een reële inschatting maken?
- Een wisseldag: wat is dat en hoe doe je dat efficiënt?
- Hoe zorg je voor balans tussen aandacht voor je gasten en tijd voor jezelf?
TIP:
Ook al denk je op papier te weten hoe je het gaat aanpakken: alleen ervaring in de praktijk wijst uit hoe het echt is. Daarom is ons advies: ga ervaring opdoen. Vanuit dat idee zijn wij onze VIP-traning het Proefhotel gestart. In het Proefhotel kun je een paar weken lang ervaring opdoen met je eigen gasten. Je krijgt vooraf een uitgebreide training én je krijgt ons erbij als coach.
~
Stap 8: Mijn droomplek zoeken
Voor sommige mensen duurt deze fase maar een paar weken; anderen zijn er jaren mee bezig. Waarschijnlijk ben je al een tijdje aan het speuren op internet naar jouw ideale hotel, camping, B&B, vakantiewoningen of pension. Vaak is dit één van de eerste dingen die je doet. Het is leuk en nuttig om te doen: je leert er veel van. Geniet van de roze wolk, maar kom ook op tijd met beide benen op de grond. En vergeet stap 1-6 niet. 😉
- Stel je programma van eisen op
Waaraan voldoet jouw ideale droomplek? Waar moet die plek zijn? Aan welke criteria moet het object voldoen? In de online training ‘Start Slim als DroomplekOndernemer’ leer je waar je allemaal op moet letten als je een droomplek gaat bezichtigen. - Doe vooronderzoek via internet
Onderzoek via internet wat voor huizen en locaties beschikbaar zijn. Heb je iets gevonden wat voor minimaal 80% aan je wensen voldoet: onderzoek dan zoveel als mogelijk de ligging. - Bezoek de landen of streken ter oriëntatie
Onderzoek uit welke landen of streken je aanspreken. Mocht je al een beeld hebben van de streek, bezoek deze ondertussen dan een paar keer. - Informeer bij ervaringsdeskundigen
Hoe hebben andere Nederlanders en Belgen het koopproces ervaren? Welke tips hebben ze voor je? - Neem contact op met makelaars
Maak uitgebreid kennis met makelaars. Voelt het goed? Geef ze jouw programma van eisen.
-> LET OP: Weet hoe makelaars werken
Informeer tijdig naar wat de regels zijn rondom makelaars in het land van jouw voorkeur. Vaak is het zo dat als je het pand bekeken hebt met een makelaar dat je een eventuele koop van dit pand altijd met deze makelaar moet doen. Vraag de werkwijze dus na. - Ga op zoek naar jouw droomplek
Je kunt via een droomplek die je op het oog hebt in contact komen met een makelaar. Of selecteer eerst een makelaar waar je een goed gevoel bij hebt. - Houd je hoofd koel
Laat je niet verleiden door wat en wie ook: blijf rationeel en houd je programma van eisen als basis.
Ben je enthousiast na de bezichtiging? Volg de tips bij stap 9.
ONDERTUSSEN…
Werk je verder aan jouw ondernemingsplan. Als je eenmaal een pand hebt gevonden, moet je namelijk snel handelen. Zorg er dan voor dat je je ondernemingsplan binnen een week klaar hebt. Het is het fundament voor jezelf en voor de bank of andere geldverstrekkers die je wilt overtuigen dat jij een succesvolle onderneming gaat neerzetten. Ondertussen weet je ook in wat voor een land je terecht gaat komen. Spreek je de taal voldoende of heb je – extra – lessen nodig? Eerder maakten we een blog over verschillende manieren om een taal te leren.
~
Stap 9: Mijn droomplek vinden: kopen, huren, pachten, beheren
Na een lange of kortere zoektocht heb je je droomhuis of droomlocatie gevonden. Je voelt het: dit gaat het worden! Het voldoet erg goed aan jouw programma van eisen en ook financieel zou het moeten passen. Van dit droomhuis gaat jouw hart sneller kloppen.
Tegelijkertijd is een huis kopen een zakelijke transactie die veel scherpte en duidelijkheid vraagt. Zorg ervoor dat je vooraf goed weet hoe het aankoopproces verloopt, wat de regels zijn met betrekking tot het kopen van een pand of locatie en waar je onderhandelingsruimte zit.
- Laat je goed informeren
Hoe werkt het allemaal? Hoe loopt het proces verder nadat je de eerste bezichtiging hebt gehad? Stel je gaat in onderhandeling: ben je dan de enige in het proces of wordt er tegelijkertijd ook met andere geïnteresseerden onderhandeld? Stel je wilt na 1 of 2 bezichtigingen een optie: kan dat en wat houdt een ‘optie’ in? Doe je de bouwkundige keuring voordat je een optie hebt genomen of daarna? En vanaf wanneer kan de oplevering zijn? Hoe past dat binnen jouw wensen? Zie voor meer info ook het Bezichtigingswerkboek, gratis beschikbaar in de DroomplekCommunity. - Ondernemingsplan afmaken
Finaliseer jouw ondernemingsplan met de informatie over het pand, de mogelijkheden, de opstartkosten e.d.. Past de aankoop van dit pand, inclusief de verbouwing en andere bijkomende kosten, in je begroting? - Maak duidelijke afspraken
Laat je goed informeren en leg gemaakte afspraken vast. Dubbelcheck deze afspraken via de mail en laat ze via de mail bevestigen [niet mondeling]. - Voorlopig koopcontract
Laat het voorlopig koopcontract opstellen en laat het door een juridisch adviseur controleren.Wat houdt het tekenen van het voorlopig koopcontract in? Wat zijn de kleine lettertjes? Hoe zorg je ervoor dat er toch niet iemand ander met je droomplek vandoor gaat nadat het voorlopig koopcontract is getekend? Kun je er zelf nog onderuit, zonder kosten, als je je bedenkt? Wat moet er rondgemaakt worden om het voorlopig koopcontract om te zetten in een definitief koopcontract? - Financiering rondmaken
Vind een bank die gelooft in je ondernemingsplan en sluit een hypotheek af met de bank. Of bereid al eerder andere financieringsbronnen voor, zoals een lening van familie of crowdfunding. - Koopcontract opstellen en tekenen
Laat het koopcontract opstellen en laat het door een juridisch adviseur controleren. Teken het koopcontract bij een notaris.
Ga je pachten of huren?
Ga je een pand of locatie pachten of huren? Zorg dan – net als bij de koop – voor goede afspraken, juridisch advies en een goed contract. Hoeveel vrijheid heb je om je eigen plannen tot uitvoer te brengen? Kun je je eigen gastenkring ontwikkelen of bouw je voort op de huidige gastenkring? Wat is de bemoeienis van de pachter? In hoeverre kun je dingen in het interieur aanpassen? Werk ‘wat als’-scenario’s uit. Stel: je sluit een pachtcontract af van 5 jaar en je komt er na 2 jaar achter dat je het helemaal niet leuk vindt. Wat zijn dan de uitwijkmogelijkheden?
~_
Stap 10: Gasten aantrekken
Als het goed is, weten verschillende mensen al van je plannen, maar nu is het echt tijd om veel meer mensen enthousiast te maken voor jouw gastenbedrijf. Je hebt al eerder – bij stap 3 – een onderscheiden bedrijfsidee bedacht, een uniek gastenconcept. En in je ondernemingsplan heb je een uitgebreide marketingstrategie opgesteld. Zorg in deze fase in ieder geval voor de volgende dingen:
- Bedrijfsnaam
Misschien heb je al jaren een naam in gedachten, misschien nog niet. Het is in ieder geval tijd om de naam nu definitief te maken. - Krachtig logo met huisstijl
De één ziet een logo als noodzakelijk kwaad; een ander begrijpt dat een logo een belangrijke drager is van het gastenconcept. Zorg in ieder geval voor een eenvoudig, herkenbaar en flexibel woord- of beeldmerk. Toetsvraag: welk beeld komt er als favicon in het tabblad bovenaan je website te staan? - Website
Je kunt niet zonder website. Maak er zelf eentje met WordPress of laat ‘m bouwen. In volgende blogs zullen we meer tips geven voor en over het maken van een goede website. - Blog
Zorg voor een blog waarin je je verhaal en de ontwikkelingen deelt. - Aansprekende beelden
Zorg voor foto’s die de sfeer uitstralen die jij wilt neerzetten met jouw gastenbedrijf.
De keuze voor de communicatie- en marketingmiddelen hangt erg af van je concept, doel en doelgroep. Dit leer je in ons MASTERprogramma ‘Mijn Gouden Gastenbedrijf’ in de training ‘Magische Marketing’.
~
Stap 11: Formaliteiten daadwerkelijk regelen
Nadat je je droomplek hebt gekocht, kan het hard gaan. Heel veel dingen kun je nu pas regelen, omdat je nu weet wat je gaat doen en wanneer. Dit is een hele kluif. Daarom adviseren we je om zoveel als mogelijk dingen die je eerder kunt regelen ook daadwerkelijk eerder te doen. In de laatste fase voor vertrek ligt er namelijk genoeg op je bord: ales wat je moet regelen voor de verhuizing en de emigratie.
- Formaliteiten in Nederland
Jezelf uitschrijven uit Nederland, abonnementen en verzekeringen opzeggen, dossiers opvragen bij bijvoorbeeld de tandartsen huisarts, belastingen afronden. Is je paspoort nog geldig? - Formaliteiten emigreren
Inschrijven in je nieuwe land, aanmelden voor ziektekostenverzekering, aanmelden voor scholen [als je kinderen hebt], enz. - Horecatraining volgen
In vrijwel elk land zijn er horecatrainingen te volgen en in sommige landen is dat verplicht. Onderzoek welke trainingen nodig zijn om jouw gastenbedrijf te starten. - Afscheid
Van wie wil je afscheid nemen en op welke manier? Organiseer je één groots afscheid of doe je het kleiner voor verschillende groepen mensen? Als je kinderen hebt: besteed ook daar voldoende aandacht aan. Dat is belangrijk voor hen.
ONDERTUSSEN…
Ga je misschien nog 1 of meerdere keren voor de verhuizing naar je toekomstige woonplek. Gebruik deze bezoeken om de verbouwing voor te bereiden, alles af te meten, contacten te leggen en nog meer foto’s te maken :-). Struin alvast wat woonwinkels af en laat geschikte spullen niet liggen. En als je kinderen hebt: betrek ze bij het vertrek. Waar gaan jullie wonen? Welke taal spreken de kinderen daar? Je kunt je kinderen ook voorbereiden door een boek met hen te lezen.
~
Stap 12: Afscheid nemen en verhuizen
Op het moment dat je afscheid neemt, zit je waarschijnlijk al tussen de verhuisdozen of is de verhuiswagen al onderweg!
- Zelf doen of laten doen?
Gaan jullie de verhuizing zelf regelen of laten doen? Vergeet niet de kosten in de begroting mee te nemen. - Wat gaat mee en wat blijft thuis?
Een aankomende verhuizing is een goed moment om je spullen weer eens te beoordelen; gaat het mee of gaat het weg? Gebruik je het nog? Is het nog nuttig of heeft het zijn dienst gedaan?
Overbrugging?
Wellicht sluit de overdrachtsdatum van je huis niet helemaal aan op het echte vertrekmoment. Waar verblijf je in de tussentijd? Of misschien heb je een huurwoning en ben je in deze fase flexibeler. Sommige mensen verkopen hun huis al eerder en gaan vervolgens huren om flexibeler te zijn als ze hun droomplek eenmaal vinden.
~_
13: Aarden en integreren
Integreren is natuurlijk een proces; dat doe je niet in 1 stap. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. En het kan tegelijkertijd ook heel lang duren. Hoe vergroot je de kans op integreren?
- Spreek de taal
Zorg dat je de taal spreekt, zodat je je verstaanbaar kunt maken. Ideaal gezien begin je al met het leren van de taal voordat je vertrekt. - Gebruiken en omgangsvormen
Informeer bij andere buitenlanders naar de gebruiken en naar de omgangsvormen. Hoe werkt het daar? - Leer je buren kennen
Maak zo snel mogelijk kennis met je buren. Een verre vriend is fijn, maar een goede buur ook! Wij ervaren het als ontzettend waardevol. - Werk lokaal samen
Wat kun jij betekenen voor de lokale gemeenschap? Wellicht kun je lokale producten kopen en gebruiken in jouw gastenverblijf? Je kunt gasten tips geven voor leuke restaurants of activiteiten. Het zijn allemaal waardevolle contacten. - Zoek een hobby of bezoek een dorpsactiviteit
Zoek sociale activiteiten of gelijkgestemden. Ga bijvoorbeeld op een [team]sport of laat je gezicht zien bij het dorpsfeest of lokale evenementen. - Organiseer een welkomstfeest voor de locals
Sommige mensen doen het bij de opening, wij deden het wat later. Het maakt niet zoveel uit wanneer je het doet. Het helpt in ieder geval om je dorpsgenoten te laten begrijpen wat je doet. - Maak er tijd voor
Maak tijd voor momenten om dorps- of vakgenoten te ontmoeten. Dat hoeft niet elke week te zijn, dat kan ook elke maand zijn. Of in een tussenperiode waarin je geen gasten hebt. Is er regelmatig een bijeenkomst voor eigenaren van gastenverblijven? Ga daar dan naartoe. - Via school
Gaan de kinderen naar school? Ook op deze manier leer je mensen kennen.
Voelen we ons thuis op onze droomplek? Helemaal! Hebben we een fijn leven hier? Zeker. Zijn we geïntegreerd? Dat gaat stap voor stap. De eerste jaren zijn ontzettend druk geweest. Alle focus ging naar onze gasten en naar ons gezin. Daarnaast bleef er weinig tijd over. Nu komt er meer tijd en merken we dat we de afgelopen jaren best wat opgebouwd hebben. De basis is stevig. Anderen integreren snel en krijgen misschien een terugval. Wij voelen het nog steeds groeien.
~_
Stap 14: Verbouwen
De kans is klein dat je direct je gevonden droomplek kunt betrekken. Vaak moet er nog wel wat aan gebeuren. Of je nu een bouwval of een huis in ‘perfecte’ staat hebt gekocht: je zult er altijd íets aan veranderen. In de meeste gevallen zul je vóórdat de eerste gasten komen de grootste slag slaan met de verbouwing en zal het mooi maken van je huis nooit klaar zijn: je bent voortaan altijd bezig met onderhouden en ontwikkelen. Dit is een blijvend proces. Maar wat moet je allemaal regelen in die eerste periode?
- Regel de vergunningen en opleidingen
In het ondernemingsplan heb je opgenomen wat je allemaal moet regelen aan vergunningen en verplichte opleidingen. Hoog tijd om dat nu in gang te zetten als je dat nog niet hebt gedaan. - Inrichtingsplan maken
Wat is je gastenconcept en hoe vertaal je dat door in de inrichting? Hoe gaat alles eruit zien? - Zelf doen of laten doen
Bepaal wat je zelf wilt doen en wat je wilt laten doen, zowel in de aanloop van de verbouwing [bijvoorbeeld een architect of een overall aannemer] als in de uitvoering [bijvoorbeeld een loodgieter, tegelzetter of schilder]. - Alternatieve woonruimte
Pak je het groots aan en kun je tijdelijk niet op jouw droomplek wonen? Regel alternatieve woonruimte. - Stel een begroting op
Stel een begroting op en zorg ervoor dat je de bedragen en inschattingen óf ZELF kunt toetsen óf iemand hebt die je BLIND VERTROUWT die ze kan toetsen. - Maak een realistische planning
Maak een realistische planning. Dat lukt het beste door de verbouwing op te delen in brokken, zodat je het werk afzonderlijk van elkaar kunt uitvoeren en controleren: de sloop, de ruwbouw, de kamers, de algemene ruimtes, de buitenboel. Calculeer vertraging in. - Maak dingen af
Begin niet aan alles tegelijk en rond dingen af. - Inrichten
Met een beetje pech heb je voor het allerleukste veel te weinig tijd, omdat de verbouwing altijd meer tijd in beslag neemt: het inrichten en mooi maken van jouw droomplek. Geniet er in ieder geval van!
ONDERTUSSEN…
Komen als het goed is de boekingen binnen en heb je een duidelijk beeld bij jouw operationele gastenbedrijfsproces: wat moet je allemaal regelen en wie gaat wat en wanneer doen? Als je extra medewerkers nodig hebt, neem je die in deze periode aan. Zorg wel voor een duidelijk functieprofiel.
Stap 15: De eerste gasten!
En dan is het moment daar: het belangrijkste deel van de verbouwing is – als het goed is – op tijd klaar om jouw eerste gasten te ontvangen. Dit is geen langdurige fase: het is een momentum. Een groot moment! Dus vergeet het niet te vieren. Met je eerste gasten, met de mensen die je geholpen hebben, lokaal of bekenden uit Nederland, met de buurt: vier het. Rondom de opening of op een ander rustiger moment.
Niet iedereen kan bij deze mijlpaal zijn. Dat hoeft ook niet. En waarschijnlijk heb je daar ook geen tijd voor: jouw focus gaat naar de gasten. Maar je kunt wel een filmpje maken waarin je iedereen bedankt die heeft geholpen. Of stuur iedereen een persoonlijke kaartje of foto’s van hun bijdrage. Het maakt niet uit hoe je het viert: sta er in ieder geval even bij stil.
Dat ‘vieren’ hebben wij de afgelopen jaren te weinig gedaan. In alle drukte hebben we daar te weinig aandacht voor gehad, omdat er altijd zoveel te doen was. Vier succesmomenten, hoe kort ook!
~
Next step: Running business
En nu begint het echte werk: er alles aan doen om jouw gasten een onvergetelijke tijd te bezorgen en jouw camping, vakantiewoningen, B&B, pension of hotel tot een succes te maken!
Maar: het venijn zit vaak in de staart… Weet jij wel goed genoeg wat je staat te wachten in je nieuwe leven?
Heel veel succes!
Warme groet,
Hans & Nel