9 Manieren om jouw gastenbedrijfdroom met weinig eigen geld tóch waar te maken
arrow_drop_up arrow_drop_down

9 Manieren om jouw gastenbedrijfdroom waar te maken met weinig eigen centen

Stel je voor dat jouw droom uitkomt en dat je een eigen B&B zou kunnen runnen. Of een kleinschalige camping, een sfeervol hotelletje of een paar vakantiewoningen midden in de natuur. Wat zou dat gaaf zijn… Met je ogen dicht zie je al helemaal voor je hoe jouw droomplek eruit moet zien.

Maar als je je ogen open doet, neemt jouw hoofd het van je droom over. Want: je hebt het geld niet. En in veel landen moet je flink wat eigen kapitaal meenemen om een gastenverblijf te kunnen kopen. Anders verstrekt de bank je geen lening. Veel banken vragen 30% eigen kapitaal en regelmatig zelfs 50%. Loop jij daar ook tegenaan? Irritant, hè!

Maar stel je nou eens voor hè, dat er andere mogelijkheden zijn waardoor je jouw gastenverblijfdroom wél kunt realiseren. Bijvoorbeeld door een droomplek te huren. Of te beheren. Misschien vind je wel mensen die in jouw droom willen investeren. Zou je B&B-, camping- , hotel- of vakantiewoningendroom daarmee tóch mogelijk kunnen worden? Je leest in dit artikel 9 manieren om jouw droomplek te realiseren zonder veel eigen geld, inclusief ervaringen van een aantal mensen die je voor gingen.

Veel leesplezier!
Hans & Nel

 

1. Huren of pachten
2. Beheren
3. Crowdfunding
4. Mensen laten meehelpen in natura
5. Schenking
6. Lening binnen je familie of andere bekenden
7. Investeerders
8. Participatie
9. Taartfinanciering

1. Huren of pachten

Veel mensen die dromen van een eigen B&B, camping of set van vakantiewoningen, denken al snel aan een object kopen, aan bezitten. Maar het kan ook voordelen hebben om toegang te krijgen tot een droomplek.

Eén van de meest voorkomende alternatieven van kopen, manieren om toegang te krijgen in plaats van te bezitten, is dat je een B&B, hotel, camping of vakantie huurt of pacht. Wat is het verschil tussen huren en pachten? Bij huren gaat het vaak over een korte doorlooptijd, bijvoorbeeld per jaar, en pachten gaat om langere periodes.

Steeds meer mensen hebben de wens om een droomplek te huren of pachten, maar dit soort objecten ligt niet voor het oprapen. Toch zijn er nog steeds mogelijkheden. Maar niet alle objecten die beschikbaar zijn voor huur of pacht staan op een website. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van Angelique en Martijn, die hun droomplek voor kindvriendelijk vakantie vieren, genieten en ontmoeten in Toscane runnen: Piazza Pinokkio [voorheen Partingoli].

Martijn:
“Toen we ter oriëntatie met Nederlandse gastenbedrijfeigenaren gingen praten,
bleek het eerste adres beschikbaar te zijn om te huren.”

Martijn: “Kopen leek voor ons vrijwel uitgesloten. De prijzen waren in 2010 in Toscane al sky high. Dan waren we op maandlasten uitgekomen die we niet hadden kunnen betalen. En toen kwam onze huidige droomplek om te hoek kijken.” Martijn is in 2010 met een vriend in Toscane gaan rondrijden, met het idee om er met een aantal gastenbedrijfeigenaren te praten over hoe zij dingen hebben aangepakt. “Op de eerste plek die we bezochten bleek een vrouw te wonen die veel wilde vertellen. We hielden contact en een paar gesprekken verder bleek dat ze de plek huurde en dat ze terug wilde naar Nederland. Dus eigenlijk zijn we bij toeval op onze plek terechtgekomen die we nu huren. Wij huren de plek sinds maart 2011 met een contract van 7 jaar. Onlangs hebben we voor de volgende 7 jaar getekend, want het huren bevalt ons prima. ”

 

Hoe werkt het als je dingen wilt aanpassen aan het huis? Hoe hebben jullie dat dan afgesproken met de eigenaren? Angelique: “Over het algemeen is het groot onderhoud van het vastgoed niet ons ‘pakkie an’. Het is heel fijn dat we daar geen zorgen over hebben. We worden dan ook niet verrast door kosten van groot onderhoud. In de vakantiehuizen zelf gaan wij volledig onze eigen gang [mits we het in de oude staat zouden kunnen terug brengen, dus rigoureuze verbouwingen uitgezonderd]. Als we dingen aan de buitenkant van het pand of op het terrein willen veranderen, komt het erop neer dat we de eigenaren moeten ‘overtuigen’ van het verdienmodel dat er achter onze verandering zit. Dus als wij duidelijk kunnen maken dat we met een verandering meer geld kunnen verdienen, dan zijn zij vaak bereid om ons financieel te ondersteunen met de veranderingen. Waarschijnlijk ook omdat het dan verbouwd wordt zoals zij het zelf graag zien. Meestal komen we er wel uit. Soms moeten we even geduld hebben en moeten we iets meerdere jaren in de week leggen om dan ineens toch toestemming te krijgen. Omdat ze toch het nut ervan inzien. Soms lukt het ook niet: investeren in zonnecellen voor onze eigen elektriciteitsvoorziening vinden de eigenaren helaas niet goed. You win some, you lose some.”

Huren is voor Angelique & Martijn dé manier geweest om hun droom te realiseren.

Voor Leonie leek het runnen van een droomplek onmogelijk, vooral omdat ze ‘solovertrekker’ is. Ze voelde al langere tijd de wens om in de bergen te wonen en om iets met gasten te gaan doen. Maar ze had niet het geld, geen concept en [nog] geen concreet plan.

Leonie:
“Toegang krijgen tot een droomplek in plaats van een droomplek bezitten:
aan die mogelijkheid had ik totaal niet gedacht.

Leonie: “Om mijn plannen concreter te maken, ben ik de mastertraining van Hans en Nel gaan doen: Mijn Gouden Gastenconcept [red: dit is nu het MASTERprogramma ‘Mijn Gouden Gastenbedrijf’]. Stap voor stap werd mijn plan helder: ik wilde als lerares in het speciaal basisonderwijs graag vakanties organiseren voor gezinnen met kinderen voor wie een vakantie in rust en harmonie niet vanzelfsprekend is. Maar hoe dan? Want ik had weinig eigen geld.”

 

Dan hoort Leonie een invalshoek waar ze zelf nog niet aan heeft gedacht. “Nel komt op een gegeven moment met het idee dat ik niet per sé een eigen pand zou hoeven kopen. Maar dat ik er ook voor kan zorgen dat ik toegang krijg tot een plek waar ik mijn vakanties organiseer. Dat was iets waar ik totaal nog niet aan gedacht had. Een belangrijke volgende vraag was natuurlijk: “Maar waar dan?” En bijzonder genoeg is deze plek vanzelf op mijn pad gekomen. Ik ben in de zomer van 2017 het Proefhotel gaan doen, de voormalige droomplek van Hans en Nel waar ze nu mensen opleiden voor hun vertrek. En dat beviel zo goed, dat ik hun locatie nu een aantal weken per jaar huur voor mijn metLeonie vakanties.

Met Leonie coaching vakantie gezinnen kinderen met autisme Oo

Leonie heeft dus haar droom gerealiseerd, zonder de kosten en sores van een eigen pand te hebben.

2. Beheren

“Beheerdersstel gezocht”
“Beheerdersstel biedt zich aan”

Deze oproepen kom je regelmatig tegen; er is markt voor. Dus als je te weinig geld hebt om zelf B&B, hotel, camping of vakantiewoningen te kopen, waar dan ook, kun je er ook voor kiezen om een droomplek te beheren. Bijvoorbeeld van mensen die een tijd hun B&B of camping hebben gerund, zich wellicht op andere dingen willen richten, maar hun droomplek niet kwijt willen.

Het grote voordeel van beheren is dat je met gasten kunt werken en als het in het buitenland is, dat je in het buitenland kunt leven. Een nadeel kan wel zijn dat je niet je eigen concept kunt realiseren. Je kunt de inrichting ook niet zomaar aanpassen. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt met de eigenaren over de taakverdeling en verdiensten. Wie doet wat? Ben jij bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de boekhouding en de marketing? Of run jij ‘alleen maar’ het operationele gastendeel van het bedrijf?

Via een oproep op de Facebookpagina van de DroomplekAcademie komen we voor dit blog in contact met twee stellen: Freek & Isabelle en Willem & Helen. Beide stellen hebben een mooi verhaal als ‘beheerdersstel’. Tegelijkertijd twijfelen de stellen of ze wel in het vakje ‘beheerdersstel’ geplaatst kunnen worden. Het mooie vind ik dat kaders steeds meer vervagen. Net als dat er voor gastenbedrijven steeds meer vormen ontstaan, geldt dat ook voor vormen van beheer. We vinden hun verhalen inspirerend en daarom delen we ze graag. Gewoon om je te laten weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. Mogelijkheden waar jij misschien zelf nog niet aan hebt gedacht.

Freek en Isabelle zijn respectievelijk bijna en net afgestudeerd en hebben beide meer behoefte aan buiten zijn. Hoe dat er precies uitziet, weten ze eigenlijk nog niet. En dan komt de kans voorbij om komende zomer camping Monta Rosa in Noord-Italië te gaan beheren…

Freek:
“Wij kregen per toeval de kans en stonden ervoor open om deze kans te pakken.”

Freek: “Eigenlijk was ons plan helemaal niet om dit te gaan doen. Ik was in juli 2017 in Italië met de motor aan het toeren en kwam op deze camping terecht. Via mensen op de camping kwam ik erachter dat de eigenaar misschien wilde stoppen. Ik ben met de eigenaar in contact gekomen en hij vroeg me of Isabelle en ik misschien voor een seizoen gastheer en gastvrouw wilden zijn. Zelf heb ik al eerder in Italië gewoond en wilde er altijd nog een keer heen voor een langere periode. Dit is zo’n mooie kans die we niet konden laten liggen. Wij kregen per toeval de kans en stonden ervoor open om deze kans te pakken.”

 

Wat zijn jullie taken als beheerder? En krijgen jullie een vergoeding, hoe werkt dat? Isabelle: “Wij kunnen in principe alles doen en voorstellen op de camping. Alleen doen wij zelf niet de financiële investering. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Daarnaast zijn we geen eindverantwoordelijken, maar we dragen wel de verantwoordelijkheid voor het gastenproces. Wij krijgen een maandelijkse vergoeding voor de periode dat er mensen zijn op de camping en daarnaast maken wij gebruik van de eigenaarswoning zonder extra kosten. Omdat het een kleine camping is en wij dit jaar vooral ervaring willen opdoen, is ons uitgangspunt dat we quitte willen spelen. We krijgen wel een bonus bij een hogere omzet dan vorig jaar, dus dat is een leuke incentive om extra ons best te doen. Maar wat we vooral willen doen is ervaring opdoen en onze energie en ons enthousiasme overbrengen op de gasten.  

 

Jullie gaan deze zomer als beheerdersstel ‘proefdraaien’. Hebben jullie stiekem al de wens om het langer te gaan doen? Freek: “Deze zomer gaan we kijken hoe het ons bevalt. Het voelt voor ons eigenlijk niet als beheren; het voelt voor ons meer als een uitwisseling tussen wat wij willen leren via de camping en wat de camping nodig heeft om weer op te bloeien. Voor ons is het belangrijk dat het organisch verloopt. De intentie voor beide partijen is om het langer te doen. We gaan het beleven. We hebben er in ieder geval heel veel zin in.”

Camping Italie monta rosa Freek Isabelle

Freek & Isabelle staan aan de vooravond van hun ‘beheerdersavontuur’, waarvan ze nog niet weten hoe ze na deze zomer verder gaan. Een mooi avontuur!

Willem & Helen beheren inmiddels al 4 jaar een gastenbedrijf. Zij krijgen 2014 de mogelijkheid om een droomplek te beheren: Domaine BonneBlond. Ze woonden vanaf 2008 al in Frankrijk en hebben gedurende die jaren veel ervaring opgedaan bij verschillende B&B’s, campings en gîtes.

Helen:
“Zonder eigen middelen hadden we zo’n schitterende plek als dit niet zelf kunnen bekostigen.”

Helen: “We zagen op de website Nederlanders.fr een advertentie staan voor ‘sleutelbeheerder’. Voor ons was het een fantastische kans, omdat we enerzijds een brede ervaring hadden in het toerisme, anderzijds waren we al een hele poos op zoek naar zo’n prachtig project en hadden zelf niet veel financiële middelen.”

 

Willem en Helen krijgen als beheerderskoppel bijzonder veel vrijheid om hun eigen ideeën te realiseren. Helen vertelt enthousiast: “Op het moment dat we begonnen, was Bonneblond een groepsaccommodatie, maakten we schoon en overhandigden we de sleutel aan gasten. Binnen de kortste keren kregen wij de mogelijkheid om onze eigen draai te geven aan deze schitterende plek, uiteraard ondersteund en met goedkeuring van de eigenaren. Samen met hun hulp is Bonneblond inmiddels uitgegroeid tot een kleinschalig vakantiedomein met chambre en table d’hôte, appartementen, een vakantiehuis, groepsaccommodatie, camping en tenten van de formule van Het Betere Boerenbed.”

 

Ze doen hun werk met ontzettend veel passie en plezier, maar Helen laat ook doorschemeren dat mensen vooral niet moeten denken dat het een 9 tot 5 job is: “Tijdens het hoogseizoen is keihard werken; we willen alle gasten ‘Het Bonneblond gevoel’ laten ervaren en mee naar huis laten nemen als herinnering. Maar dat gaat vanzelf; iedereen die deze plek bezocht heeft, is verkocht. Na het seizoen begin je al weer om plannen te maken voor het nieuwe seizoen, ideeën uit te werken, onderhoud te plegen. Daarnaast niet te vergeten de administratieve zaken, maar ook je plek bekend maken via allerlei kanalen. In het seizoen fysiek actief en in de winter vele uren achter je bureau bij de houtkachel, alle seizoenen hebben zo zijn charmes. Buiten het seizoen, als het rustiger is geworden, is Willem gewoon buiten de deur aan het werk, ook dan moet er brood op de plank.”

 

Is het ’t allemaal waard? Helen: “Ja, het is alles dubbel en dwars waard. We zijn zo verknocht aan deze plek en delen die graag met onze gasten. We beseffen ons iedere dag weer dat we in een unieke situatie zitten, dat we op zo’n mooie inspirerende plek mogen werken en wonen, maar vooral genieten!

domaine bonneblond kindvriendelijk vakantie gites boerenbed Frankrijk

3. Crowdfunding

Tegenwoordig lijkt er een wereld aan dromen voor iedereen open te liggen via Crowdfunding. Er worden wereldwijd zelfs miljarden opgehaald via crowdfunding. Maar wat is het precies: crowdfunding? Crowdfunding is een manier om geld op te halen via de ‘crowd’, het publiek. Hier komt geen bank aan te pas. Crowdfunding bestaat inmiddels 10 jaar. En waar in 2012 nog 14 miljoen werd opgehaald via Crowdfunding, zo is er in 2017 als 233 miljoen opgehaald [bron cijfers: Metr0, 4 april 2018, pagina 14 ‘Alles kan in de wondere crowdfundingwereld’].

Waaraan kun je denken als je jouw droomplek – deels – met behulp van crowdfunding wilt financieren? We lichten twee vormen voor je toe. Maar er zijn nog veel meer vormen te bedenken.

 

a. Voorfinanciering

Laat mensen hun vakantie bij jou vooraf betalen zodat jij het geld alvast kunt gebruiken voor de aankoop of andere investeringen op je droomplek. Hoe? Bijvoorbeeld door het bedrag dat je nodig hebt op te splitsen in realistische brokken – afhankelijk van je nacht of weekprijs – en vraag mensen hun vakantie die ze bij jou willen doorbrengen nú al te betalen. Je kunt daar voorwaarden aan koppelen, bijvoorbeeld dat mensen in bepaalde periode van het jaar komen. En je kunt bijvoorbeeld vragen of ze de in de 1e 2 jaar na de opening komen. Dat is een periode waarin het normaal gesproken nog wat rustiger is. Zo zorg je ervoor dat jouw droomplek in minder populaire weken ook gevuld is.

Voorbeeld
Anna en Eric hebben 150.000 euro nodig om hun ‘adults only’ natuurcamping te financieren. Ze delen dit bedrag op in 300 delen van 500,00 euro. Voor die 500,00 euro kunnen 2 volwassenen een week kamperen. Anna en Eric hebben dus 300 stellen nodig die op hun camping willen kamperen.

b. Deelobjectfunding

De droomplek die jij voor je ziet of misschien op het oog hebt, zal waarschijnlijk uit verschillende eenheden bestaan. Wat je kunt doen is mensen laten investeren in een concreet onderdeel van jouw droomplek. Ook dit kun je doen in de vorm van de voorfinancieringsvorm.

  • Kamers
  • Huizen of appartementen
  • Bedden
  • Staplaatsen op je camping / stukje grond
  • Stoelen
  • Kampvuurplek
  • Hangmat
  • Bakstenen
  • …..

Misschien willen mensen best participeren of eigenaar worden van een huisje. Je kunt deze mensen dan een deel van de opbrengsten geven. En de eigenaren die enthousiast zijn over hun eigendom zullen hun huisje extra onder de aandacht brengen, omdat ze deze plek ook graag delen en verhuren. Win/win.

Voorbeeld
Esther, René en hun twee kinderen kopen een terrein met 10 vakantiehuisjes, maar ze hebben te weinig geld om hun droomplek te kopen. Ze bieden mensen de mogelijkheid om een huisje voor een x bedrag te kopen en daarmee te participeren in hun droom. Esther en René kunnen hun droom waarmaken en de participant vindt het leuk om hen te helpen, ziet zijn investering druppelsgewijs terugstromen en kan zelf ook in het huisje verblijven.

Crowdfunding kan overigens veel meer zijn dan het bij elkaar brengen van geld voor jouw B&B, hotel, pension, camping of vakantiewoningen. Als je crowdfunding echt goed aanpakt, zit er een enorme verbindende kracht in deze manier van financiering. Gebruik die verbindende kracht. Mensen vinden het te gek om bij te dragen aan een droom. En sommige mensen vinden het ook leuk om andere mensen te ontmoeten die jouw droom ook mogelijk maken.

Essentiële voorwaarde voor Crowdfunding is wel dat je een onweerstaanbaar plan hebt voor een aansprekend en onderscheidend gastenconcept.

Crowdfunding:
Essentiële voorwaarde is dat je een onweerstaanbaar plan hebt voor een aansprekend en onderscheidend gastenconcept.

EN LET OP: een crowdfundingplan is snel bedacht, maar het gaat erom dat je ook daadwerkelijk het geld gaat binnenhalen. Dus zorg voor een effectief marketingplan voor jouw Crowdfundingsactie!

4. Mensen laten meehelpen in natura

Deze alternatieve bron helpt je niet direct bij de aankoop van jouw object, maar wel bij het opknappen. Mensen vinden het van nature leuk om te helpen. En hoe leuk is het om mee te helpen aan het bouwen van een droomplek die vaak ook nog eens op een fantastische plek ligt? Dus als jij mensen in je omgeving hebt die handig zijn en goed zijn in hun vak, schroom dan niet om ze te benaderen. Dat kan zijn voor het bouwen van je website, maar ook bij het verbouwen van je huis. Want als jij het geluk hebt dat je een elektriciën of loodgieter kent die het leuk vindt om een week een ‘werkvakantie’ te houden bij jou, dan kan je dat een hoop geld schelen. Waarbij het wel belangrijk is dat je goed voor ze zorgt, dat ze ook wel het idee hebben dat ze nog een beetje vakantie hebben. Of dat je ze later nog een gratis verblijf aanbiedt. Als dank.

Zelf hebben we hier veel gebruik van gemaakt. Hans zijn vader is drie keer vijf dagen met twee goede vrienden geweest: een elektriciën en een timmerman. Daarnaast zijn er ook nog veel vrienden op bezoek geweest om te helpen. Wat een werk hebben die verzet! Op deze manier hebben we in de hele verbouwing alleen het loodgieters en het tegelwerk uit hoeven te besteden. En toen we de rekeningen van deze twee partijen kregen, wisten we wat het voordeel was van al die mensen die ons geholpen hadden. En het was nog gezellig ook.

 

Toen de verbouwingsplanning echt in de soep dreigde te lopen, heeft Hans via zijn oude studentenvereniging gevraagd of er niet een aantal studenten was dat het leuk vond om een lang weekend te komen klussen. Dat is gelukt, ze zijn gekomen en ze hebben geklust. Dit beviel zo goed dat de seizoenen daarna ze elk half jaar een week kwamen. Om te klussen en te genieten van de omgeving.

In ons boek ‘Het geheim van de Berghut’ kun je veel meer lezen over ons vertrekavontuur, inclusief klusavonturen. 😉

5. Schenking van je ouders

Wist je dat ouders éénmalig een belastingvrije schenking van bijna 26.000 euro aan hun kinderen mogen doen? Geld is misschien niet het gemakkelijkste onderwerp om over te hebben binnen je familie. Maar mochten je ouders de financiële middelen hebben, zou het een mogelijkheid kunnen zijn.

Misschien zit je niet in de situatie waarin dit mogelijk is; wie weet wel? Het kan zijn dat je ouders van plan zijn een keer deze schenking aan jou te doen. Misschien staan ze ervoor open om dit eerder te doen, om ervoor te zorgen dat jouw droom een stapje dichterbij komt? Wie weet biedt dat mogelijkheden waar je nog niet aan hebt gedacht?

En nog een check, hè:
Heb je echt goed over je droom nagedacht?

We zien genoeg dromen in een nachtmerrie eindigen… 
Dus bereid je goed voor:

checklist mini-ebook Nachtmerrie Droomvertrek hotel beginnen camping B&B gites emigreren

 

6. Lening binnen je familie of andere bekenden

Als je op dit moment spaargeld op de bank zet, krijg je daar minimale rente over. Dus als jij een goed plan hebt, geld nodig hebt en een interessante rente biedt binnen je familie of vriendengroep, dan zou het best nog wel een interessant kunnen zijn voor je familie of andere bekenden om jou een lening te bieden. Laat gewoon eens vallen dat je open staat voor het lenen van geld en noem daarbij het rentepercentage wat je biedt. Nee heb je, ja kun je krijgen. Wat wel belangrijk is, is dat je afspraken goed vastlegt. Je wilt tenslotte niet de relatie op het spel zetten. En vergeet ook niet: deze leningen moeten worden terugbetaald.

7. Investeerders

Je kunt het ook wat verder van huis zoeken. Wie weet zijn er wel mensen die bereid zijn om te investeren in jouw plan? Bekenden of misschien minder bekenden, die wel brood zien in jouw bedrijf. Of omdat ze jouw plan sympathiek vinden. Onderzoek eens of je er een interessant rendement tegenover kunt zetten. Hou er alleen wel, net als bij crowdfunding, rekening mee dat investeerders vooral willen weten of ze zeker weten hun investering eruit halen. Je moet dus echt een overtuigend ondernemingsplan hebben, waarbij het ontzettend helpt als je een onderscheidend concept op papier hebt waarvan de investeerder gelooft dat jij de persoon bent die dit onderscheidende concept succesvol gaat maken.

ondernemingsplan crowdfunding camping hotel B&B gites vakantiewoningen pension

8. Participerende investeerders

Een uitbreiding van het ‘normale’ investeren is het participantenidee. Je kunt mensen laten investeren in jouw B&B, camping, gites, vakantiewoningen, hotel of pension tegen een bepaalde rente en een bepaalde looptijd. En je kunt ze daarnáást ook nog laten participeren, laten deelnemen, in je bedrijf. Deze mensen zullen niet voor niets investeren. Ze geloven in jouw droom, ze hebben een visie en waardevolle kennis.

Betrek investeerders bijvoorbeeld bij het  wel en wee van je onderneming door hen gedeeltelijk zeggenschap te geven over en actief te betrekken bij de koers van het bedrijf. Zo kunnen ze jou als ondernemer én de onderneming verder helpen.

Je kunt er ook voor kiezen om de investeerders van elkaar te laten leren. Kun je je voorstellen hoeveel kennis verschillende investeerders bij elkaar hebben? Niet alleen jij kunt van ze leren, maar ze kunnen ook van elkaar leren. Organiseer bijvoorbeeld eens per jaar of eens per twee jaar een event op jouw locatie waarbij alle investeerders elkaar ontmoeten, van elkaar leren en gave dingen doen met elkaar. Je zou dit onderdeel van het investeringspakket kunnen laten zijn.

9. Taartfinanciering

Bij ‘taartfinanciering’, zoals we dat zelf maar even noemen, deel je het benodigde bedrag op in verschillende delen en die verschillende delen financier je op diverse wijzen.

“Bij ‘taartfinanciering’ combineer je verschillende soorten financiering.”

Het kan zijn dat je een deel van de bank krijgt, dat je een deel eigen geld hebt, je zou een deel kunnen voorfinancieren bij familie, vrienden, collega’s en minder bekenden en een deel met objectfinanciering. Voordeel hiervan is dat er voor mensen verschillende mogelijkheden zijn om bij te dragen aan jouw droom. Een aantal kleinere taartpunten kunnen bij elkaar wel een hele mooie taart vormen! Zelf hebben wij bij de aankoop van onze droomplek in 2009 een taartfinancieringsconstructie ingezet.

G en M, die liever nog anoniem blijven, hebben een camping op het oog in Scandinavië. Het is een spannende fase. Ze willen hun droomplek op verschillende manieren bij elkaar financieren en pas dan kunnen ze overgaan tot de aankoop.

G & M: “In eerste instantie dachten we de aankoop van de camping via de bank te kunnen doen, 
maar helaas kregen we van de bank ‘Nee’ te horen.
Nu gaan we voor een combinatie van andere financieringsbronnen.”

M: “Helaas hebben wij geen grote spaarpot waar we onze droom mee kunnen waarmaken, maar we hebben wel wensen en ‘eisen’. Dus we zijn, nadat we ons campingconcept hebben bedacht, in ons ondernemingsplan allerlei constructies gaan bedenken om de financiering rond te krijgen.”

 

Via de bank waar ze hun hoop op hadden gevestigd, was financiering helaas niet mogelijk. G: “In eerste instantie dachten we de aankoop van de camping via de bank te kunnen doen, en de overige verbouwingskosten via investeerders. Helaas kregen we bij de bank zonder een ingeleverd plan al ‘Nee’ te horen. Wij hebben met vele mensen over onze cijfers en over andere financieringsmogelijkheden gepraat: crowdfunding, hutten en tenten laten kopen door mensen of instanties. We dachten eerst aan 1 of 2 grote investeerders in Nederland die voor ons als bank zouden kunnen fungeren.”

 

Na wat gesprekken met investeerders, zijn G en M weer wijzer geworden. M: “We zijn nu op zoek naar meerdere investeerders die individueel dan niet zo’n groot risico aan hoeven te gaan. We kunnen bijvoorbeeld ook via 10 x €25.000 aan €250.000 komen. Verder willen we innercrowdfunding gaan toepassen, via voorfinanciering. We willen familie, vrienden en kennissen in een vroeg stadium bijvoorbeeld 2 nachten laten betalen, zodat wij voor de opening van onze camping tenten kunnen aanschaffen. Ze krijgen er dan bijvoorbeeld een gratis luxe ontbijt bij als ze op de camping komen. Het is spannend! Maar we hebben er vertrouwen in.”

De ontwikkelingen in het financieringsproces van G en M volgen elkaar snel op. We duimen voor ze dat het gaat lukken! Want ze hebben een geweldig concept.

BONUSTIP: Win de loterij 😉

En als dit allemaal niet gaat werken voor je, kun je natuurlijk altijd nog proberen de loterij te winnen. 😉

 

B&B camping hotel vakantiewoningen lodge investeren crowdfuning pachten beheren schenking

We hopen dat dit artikel waardevol is.
We vinden het leuk als je ons dat laat weten.
Misschien loop jij tegen een aantal hobbels aan?
Je kunt hieronder reageren of je kunt ons een mailtje sturen.

Warme groet,
Hans & Nel

Over de schrijver
Wij begeleiden jou bij het realiseren en behouden van een uniek en succesvol gastenverblijf, in balans met jouw wensen. Dit doen we online én op onze eigen gastenverblijf in de Alpen [deBerghut.com], die wij sinds 2009 runnen. Wij zijn naast ervaringsdeskundigen ook ervaren coaches en auteurs van het boek 'Het geheim van de Berghut'.
Saskia Smith

Door

Saskia Smith

op 21 May 2018

beste mensen, allereerst wil ik zeggen dat dit zeer nuttige info is. krijg je als beheerdersechtpaar een redelijke vergoeding? wat wij hoorden was gratis staanplaats of een kleine vergoeding, niet om van te leven als je niet gepensioneerd bent. we gaan aan de slag met de kennis die we opgedaan hebben via Droomplekacademie. we houden jullie op de hoogte. vr. gr. Saskia en Peter

Hans & Nel

Door

Hans & Nel

op 23 May 2018

Hi Saskia, dank je wel voor je vraag! Fijn te horen dat ons artikel waardevolle info bevat voor jullie. Afspraken over vergoeding zullen per situatie verschillend zijn. Wat je veel ziet is dat beheerdersstellen een maandvergoeding krijgen en inwoning, waarmee kosten en levensonderhoud redelijk gedekt zijn. Hoe hoog de vergoeding is, zal per situatie verschillen, ook afhankelijk van de hoeveelheid werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Kijk vooral naar wat jullie wens en doel is van het 'beherend runnen' van een droomplek en welke vergoeding is daarbij passend voor jullie. Veel succes! Groetjes, Nel

Reactie plaatsen