Is jullie relatie bestand tegen emigreren?

Wist je dat driekwart van de relaties in zwaar weer te komt na een emigratie? Dat vertelt de achterflap van het boek Het eerste jaar is alles opwindend.

Wat doet emigreren met je relatie en waar moet je voor je definitieve vertrek op letten? We zeggen zelf altijd: als je je niet gelukkig voelt in Nederland, is emigreren niet de oplossing. Je neemt jezelf namelijk mee. En dat beeld wordt bevestigd in dit boek.

“Ontevredenheid neem je mee”

We lezen het boek op ons vakantieadres. We hebben net ons 7e winterseizoen met Berghutgasten afgesloten. Een seizoen met veel blije gasten geeft altijd voldoening. Tegelijkertijd geeft ook altijd veel drukte en weinig ruimte voor onszelf en elkaar. Wie ons boek Het geheim van de Berghut heeft gelezen, weet dat het goed houden van onze relatie ook niet vanzelf gaat. Het boek Het eerste jaar is alles opwindend is dan ook een ‘feest’ van herkenning. 😉

Openhartig

Eén van de schrijfsters is ervaringsdeskundige: Auk Dijkstra werkte 5 jaar als makelaar in Portugal; de andere auteur, Annemies Gort, is boekschrijfster. In het boek laten zij zestien stellen en zes deskundigen aan het woord. De stellen delen allemaal hun ervaringen met emigreren en de deskundigen vatten de ervaringen van hun klanten samen. Sommige stellen zijn nog bij elkaar, sommige niet. Ze delen openhartig hoe zij met het intensieve proces van emigreren en samen aarden zijn omgegaan. Ieder op hun eigen manier.

Stevig in je schoenen

Toch zit er ook een rode draad in de verhalen. Iedereen beaamt het belangrijk van met elkaar te blijven praten, juist als het heel hectisch en druk is. Het is ook belangrijk om eerlijk naar elkaar te zijn. Je moet beide even graag willen en hetzelfde doel voor ogen. En voldoende geld lijkt ook een belangrijke voorwaarde om het goed te houden; geldzorgen geven in ieder geval spanning. Eén van de geïnterviewden vat het samen als:

“Zorg dat je stevig in je schoenen staat,
zowel emotioneel als financieel,
als individu en als koppel.”

Het boek leest als een trein. Tegelijkertijd vinden we dat het boek door de compactheid een stukje diepgang mist. De verhalen van diverse geïnterviewde stellen zijn toch wel ingrijpend. Door de beperkte ruimte krijgt een verhaal niet altijd de aandacht die het in onze ogen verdient. Toch geeft het boek een duidelijk beeld van het belang van een goede relatie als je gaat emigreren. En de samenvatting waarmee het boek begint ‘Is jullie relatie emigratieproof’, is een hele waardevolle binnenkomer. Hoe meer je ja kunt antwoorden op de vragen, hoe beter je relatie bestand zou moeten zijn tegen emigratie. Als je samen gaat emigreren: even dit boek lezen!

160331 is jouw relatie emigratieproof

De basis van bovenstaande emigratie-relatie check komt uit het boek. We hebben een paar kleine dingen aangepast.

  • Oorspronkelijk luidt vraag 3: “Hebben jullie kinderen of een kinderwens.” Dit is de enige vraag waarop het antwoord tegenovergesteld test ten opzichte van de anderen. Op alle vragen is het positief voor je relatie als je er ‘ja’ op kunt zetten; op de oorspronkelijke vraag 3 was die ‘negatief’. We hebben daarom de vrijheid genomen om deze vraag om te draaien om de check consistent te maken. Kinderen of het krijgen van kinderen in jouw emigratieland legt vaak druk op je relatie. In het boek komt ook een stel aan het woord dat hun droom met vrienden is begonnen. Dit is niet goed afgelopen. Daarom hebben we van deze vraag anders geformuleerd en breder getrokken.
  • Bij vraag 10 hebben we naast relatietherapeut ook ‘coach’ genoteerd. Dat lijkt ons ook een mogelijkheid.

Het eerste jaar is alles opwindend  Wat emigratie doet met je relatie

Auk Dijkstra & Annemies Gort
16,95 euro
Uitgeverij Grenzenloos

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.