Emigreren: wat is dat?

Emigreren: eigenlijk kennen we het woord allemaal wel. Maar wat is de letterlijke betekenis? Wikipedia vertelt ons:

"Emigratie is de actie waarbij mensen hun geboorteland verlaten om zich in het buitenland te vestigen."


Kortom: verhuizen naar een ander land.


Er zijn verschillende redenen waarom mensen emigreren. Vaak zijn dat politieke of economische redenen. Soms heeft de betrokkene een partner in het buitenland gevonden en emigreert de persoon om bij zijn partner te kunnen zijn. Maar de laatste 20-10 jaar komt daar ook nog een andere reden bij: het 'gelukszoekersschap'.

Veel emigranten die om politieke of economische redenen emigreren, vertrekken samen met hun gezinnen naar gebieden waar ze vrede of betere kansen op een baan hopen te vinden; zaken die voor hen in hun land van herkomst niet mogelijk zijn. Steeds vaker emigreren mensen naar het buitenland vanuit gelukszoekersperspectief. Ze vertrekken vanuit onvrede voor dingen én vanuit passie.

Wij zijn zelf vertrokken om onze passie voor de bergen, wandelen, skiën, het landschap, het almleven en chalets! Maar ook hier moet natuurlijk gewoon geld verdiend worden om brood op de plank te krijgen. Werken omringd door bergen voelt voor ons toch net wat rijker :-).

Wat voor een emigrant - in spé - ben jij? Vertrek jij vanuit politieke redenen, vanuit economisch perspectief, vanuit gelukszoekersperslectief of vanuit passie?

Spijtoptant

Mensen die geemigreerd zijn, spijt hebben van hun emigratie en teruggaan, worden spijtoptant genoemd.

Heb je emigratieplannen?

En heb je geen idee waar je moet beginnen? We hebben een handig Stappenplan Emigreren en Gastenverblijf beginnen voor je gemaakt.
Rudolf Hulshof
Door

Rudolf Hulshof

op 08 Aug 2018

ja maar wat is emigreren nou officieel, ik kan een huis kopen in Frankrijk en er gaan wonen want ik heb als europeaan geen verblijfsvergunning nodig. maar ben ik dan ook geemigreerd? Ben ik pas geemigreerd als ik ben opgenomen in het Franse bevolkingsregister en uitgeschreven uit het Nederlandse en wat als ik dat niet ben en toch daar woon, dan ben ik gewoon een europeaan die in Frankrijk woont?

Reactie plaatsen