Semigreren: wat is dat?

Semigreren betekent dat je een gedeelte van het jaar in het buitenland werkt en/of woont en het andere deel van het jaar in je 'thuisland'. Maar het is ook mogelijk om in meer dan twee landen te wonen en/of te werken.

Semigratie zag je al lange tijd terug bij gepensioneerden: zij kiezen er bijvoorbeeld voor om in de winterperiode in een zonnig land te wonen en 's zomers terug te keren naar Nederland. Steeds meer mensen zijn in het bezit van een tweede woning en mogen zich semigrant noemen. En ook onder jonge mensen die tijd- en plaatsonafhankelijk werken of ondernemen komt semigreren steeds meer voor. Als je werk in je computer zit kun je overal werken. Semigreren is in die zin de ultieme vorm van flexibel werken.

Het is een vrij nieuwe vorm voor mensen die een gastenverblijfdroom hebben. Ze kiezen het beste van beide werelden: in de schoolvakanties en andere drukke gastenperiodes runnen ze een gastenverblijf en in een ander deel van het jaar wonen en eventueel werken ze in Nederland of België. Deze vorm heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat je dichtbij familie en vrienden bent in de periode dat je in Nederland bent. Een voordeel is ook dat je kunt kiezen waar je je favoriete jaargetijden doorbrengt. Het nadeel kan zijn dat je je nergens echt thuis voelt. Waar is je thuis? Zoek ook goed uit wat je allemaal moet regelen om verzekerd te zijn en hoe verdiensten en inkomsten belastingtechnisch geregeld moeten worden.
Reactie plaatsen