17 tips voor het bezichtigen van jouw B&B, camping, hotel of vakantiewoningen in spé

17 tips voor het bezichtigen van jouw B&B, camping, hotel of vakantiewoningen in spé

Jouw B&B, camping, hotel, vakantiewoningen of andersoortige gastenaccommodatie vinden en kopen: een belangrijke én leuke stap in je droom! Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Mooie plekken voor gastenverblijven bekijken op internet lukt je moeiteloos, maar:

  • hoe vind je dat lot uit de loterij?
  • hoe weet je hoeveel geld je kunt lenen voor jouw toekomstige B&B, camping, hotel, vakantiewoningen of trainingslocatie?
  • hoe zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan?

Voorkom een miskoop!

Ik heb 17 tips voor je op papier gezet om jou, na de bezichtiging van jouw droomlocatie in spé, te behoeden voor een miskoop.

Je krijgt tips over:

  1. de voorbereiding van de bezichtiging
  2. de bezichtiging
  3. aandachtspunten als je serieuze interesse hebt in een object

1. Maak je locatiewensen helder

Als jij besluit – in Nederland, Vlaanderen of in het buitenland – een hip hotel, gezellige camping, een bijzondere B&B of sfeervolle vakantiehuizen te beginnen, dan kun je niet beginnen zonder een geschikte locatie. Nadat je je goed hebt afgevraagd waarom je een droomplek wilt, wil je weten:

  • Waar moet die plek zijn? 
  • Aan welke criteria moet het object voldoen?

De kans is klein dat je een plek vindt die 100% aan jouw criteria voldoet. Maar door jouw wensen in kaart te brengen, weet je waar jouw droomplek in ieder geval aan moet voldoen.

Wil je de kans op een miskoop minimaliseren? 
Het Bezichtigingswerkboek helpt je daarbij. 
Je kunt het hier gratis downloaden.

2. Bepaal hoeveel geld je te besteden hebt voor de aankoop van je B&B, camping, hotel of vakantiewoningen 

Vroeg of laat ga je jouw droomlocatie vinden [daar gaan we even vanuit ;-)]. Maar wat is je budget? Hoeveel geld wil de bank jou lenen? Maar hoeveel geld heb je nodig?

Schrik niet, maar in flink wat landen heb je minimaal 30-40% eigen geld nodig om een lening te kunnen krijgen bij de bank. Dit hangt er ook een beetje vanaf in welk land of gebied je gaat verblijven.

Vergeet daarbij ook niet het geld dat nodig is voor een eventuele verbouwing en een 'in between budget’: het geld dat je nodig hebt om van te leven als je nog niet voldoende gasten, en dus inkomsten hebt. Dit leg je uiteraard allemaal vast in je ondernemingsplan.

Veel mensen vragen zich af: ‘Hoeveel kamers heb ik nodig om rond te komen van mijn B&B?’ [hotel, camping, gîtes of vakantiewoningen?] Daar is niet 1-2-3 antwoord op te geven. Dat hangt af van een aantal factoren. Meer hieronder lees je in het blog ‘Hoeveel kamers of bedden heb ik nodig om rond te komen van een B&B of hotel?’

foto: gasteriepuurleven.com

3. Speur internet af

Lang leve internet. Speur het internet af om een beeld te krijgen van jouw droomhuis. Gebruik het als bron om horecaobjecten te vinden die te koop zijn én om je wensen aan te scherpen. Hoe ziet het eruit? Wat is de ligging? Als ik een x aantal kamers, woningen of plekken wil, hoe groot is dat dan? Hoe is de zonligging?

Let op:
Bepaal, voordat je een object daadwerkelijk gaat bezichtigen, of het echt de bezichtiging waard is. De rit die je ervoor moet maken kost vaak veel tijd als dit in het buitenland is. Het kan natuurlijk ook zijn dat je bewust verschillende locaties wilt bekijken om je te oriënteren. Niet zelden worden mensen verliefd op een huis wat eigenlijk niet bij hun initiële plannen paste. Ze zijn zo verkocht, dat ze hun plannen erop aanpassen en daar laten misschien spijt van krijgen.

4. Ga op zoek naar een makelaar ter plaatse of een Nederlandse bemiddelaar

Voor de aankoop van een gastenverblijf raden we je aan om een makelaar in te schakelen. Een makelaar kan jou voorzien van het meeste actuele droomhuizenaanbod en hij/zij kan jou ondersteunen bij belangrijke de formele zaken rondom de koop en met bijbehorende contracten. Kleine lettertjes zijn zo over het hoofd gezien. 😉

Wij hebben zelf een Nederlandse bemiddelaar in de hand genomen die op zijn Nederlandse website huizen aanbiedt in het land waar wij naartoe wilden gaan. Hij heeft ons belangrijke informatie kunnen geven rondom de aankoop van huizen, in ons geval specifiek voor Oostenrijk. Wij vonden het prettig dat we een deskundige in onze eigen taal konden spreken. Het kostte ons geen extra geld. Toen wij ons huis via hem kochten, deelden hij en de makelaar de fee.

5. Maak een afspraak voor een bezichtiging

Spannend: je hebt een mooi object op het oog [hotel, pension, vakantiehuizen, appartementen of een B&B], wat wel heel dichtbij jouw dromen komt! Dan maak je een afspraak voor de bezichtiging. Als je serieuze interesse hebt, maak dan zo snel mogelijk jouw agenda vrij om de plek te gaan bezichtigen.

6. Neem je wensenlijstje mee!

Leg je wensenlijstje naast de feiten van de B&B, >hotel, pension, vakantiehuizen of appartementen die je gaat bezichtigen. Op deze manier kun je beter en objectiever beoordelen of deze plek aan je wensen voldoet. Vergeet daarbij niet je gevoel mee te laten wegen. Een huis kan objectief aan de criteria voldoen en toch niet goed voelen. Probeer te achterhalen waar dat door kan komen. Hoe scoort deze plek?

Vergeet ook niet te te kijken naar het privéverblijf bij de locatie, waar je in de toekomst zelf gaat wonen. Ga je je daar prettig voelen? Ook over 5 of 10 jaar? Heb je voldoende ‘eigen space’ en een eigen voordeur?

We hebben een hulpmiddel voor je gemaakt om je eigen wensen te bepalen. Deze kun je hier gratis downloaden.

7. Besteed veel aandacht aan de bouwkundige staat

Eén van de grootste nachtmerries in jouw droomplekdroom is dat je een huis hebt gekocht dat op instorten staat, zonder dat je het in de gaten had. Of dat er na de aankoop kosten bij komen waar eerder niet over gesproken was, bijvoorbeeld voor brandveiligheid. Neem een deskundig persoon in de hand die de bouwkundige staat van jouw droomlocatie in spé onderzoekt. Koop nooit een huis voordat je uitsluitsel hebt over de bouwkundige staat!

8. Matcht de accommodatie met jouw doelgroep?

Past dit pand bij de doelgroep, jouw droomgast, en activiteiten die jij in de toekomst wilt gaan aanbieden?

9. Probeer een overnachting te regelen

Eén van de beste beslissingen die wij hebben genomen rondom de bezichtiging was: een nacht overnachten in het pension dat we bezichtigd hadden. Zo konden we ervaren hoe het huis voelde en hoe alles functioneerde. Hoe zou het zijn als wij hier zouden komen wonen? Het spannende was dat we aan de aanwezige stamgasten niet mochten laten merken dat we geïnteresseerde kopers waren; zij wisten immers nog niet dat hun geliefde vakantieplek te koop stond…

Tijdens het proefslapen maakte ik ‘in het geheim’ een video van onze toekomstige droomplek. Dat het echt onze droomplek zou worden, wisten we toen natuurlijk nog niet…

10. Check welke vergunningen er op het huis of de accommodatie zitten

Voor het runnen van een horecagelegenheid of voor het ontvangen van gasten heb je verschillende vergunningen nodig. Vraag na welke vergunningen er op het huis zitten en welke vergunningen je zelf moet vergaren. Zonder de benodigde vergunningen kun je niets beginnen!

11. Probeer de reden van verkoop te achterhalen

Waarom staat het huis te koop? Geen onbelangrijke vraag… Dat de eigenaren met pensioen gaan of dat de plek in verband met familieomstandigheden verkocht moet worden, is toch heel wat anders dan wanneer je erachter komt dat de locatie middenin een overstromingsgebied staat of dat de eigenaren het financieel niet konden bolwerken. En als het object lang te koop staat: probeer te achterhalen waarom het al zo lang te koop staat. Check dit ook even bij mensen uit het dorp.

De eigenaren van wie wij het pand hebben gekocht, gingen met pensioen. Een aannemelijke reden! 

12. Wat zijn de bijkomende kosten?

Probeer zo goed mogelijk te achterhalen wat de bijkomende kosten zijn bij de aankoop van je droomplek. Eénmalig bij de aankoop én terugkerend na aankoop. Die kosten na aankoop hebben niet zoveel met de aankoopkosten te maken, maar wel met je budgettering na aankoop, zoals lokale belastingen. 

Opeens kregen we een aanslag van 2000 euro voor het waterbeheer in het dal. Dat kan niet ieder bedrijf zomaar ophoesten.

13.  Check het bestemmingsplan en uitbreidingsmogelijkheden

Misschien heb je nu nog geen uitbreidingsplannen voor de locatie die je op het oog hebt, maar misschien in de toekomst wel. Welke mogelijkheden zijn er voor het gastenverblijf? En voor je privéwoning?

En jouw droomplek in spé heeft nu misschien vrij uitzicht, maar check even of de grond die om het perceel heen ligt een bouwbestemming heeft. Anders zou je dat uitzicht nog wel eens kwijt kunnen raken…

Even ter check, hè, voordat je op je roze wolk gaat zitten:
 Heb je erover nagedacht hoe je bijvoorbeeld aan gasten gaat komen?
 En waarom je zo graag een B&B, vakantiewoningen, camping of hotel wilt?

Download hier het gratis mini-ebook met 5 veelgemaakte fouten op weg naar jouw succesvolle B&B, camping, hotel, trainingslocatie of vakantiewoningen.

tips B&B hotel camping vakantiewoningen beginnen

14. Vanaf wanneer is de plek beschikbaar?

En niet vergeten, als je echt interesse hebt: per wanneer is deze plek beschikbaar? Hoe matcht dat met je plannen? Heb je voldoende voorbereidingstijd?

Toen wij onze huidige droomplek gingen bezichtigen, was het voor ons eigenlijk een oriëntatiebezichtiging. Het was het eerste pand waar we van zeiden: die willen we bekijken. Eigenlijk waren we verkocht. Maar het was 4 maanden voordat we ons 2e kindje zouden krijgen, dus daarom sloten we – in ons hoofd – eigenlijk uit dat dit huis voor ons bestemd was. Het was voor ons ondoenlijk om er binnen een half jaar in te trekken. Dat was in ieder geval onze invulling. En toen bleek dat de toenmalige eigenaren een huis lieten bouwen in het dorp waar ze pas een jaar later in konden… Opeens werd het mogelijk!

15. Wees alert op addertjes onder het gras

In elk land zijn er wel bijzonderheden en uitzonderingen rondom het koopproces van een huis. Probeer dit te achterhalen via ervaringsdeskundigen ter plekke.

16. Ga aan de slag met de financieringsmogelijkheden

Voordat je overgaat tot aankoop, moet je eerst weten of je het huis van je dromen gefinancierd krijgt. Daarvoor heb je een ondernemingsplan nodig. Deze maak je niet alleen voor eventuele financieerders, maar in eerste instantie natuurlijk ook voor jezelf.

Mocht je het maken van een ondernemingsplan lastig vinden en hulp nodig hebben? Als je wilt, kunnen we je daarbij helpen. Het maken van een ondernemingsplan is onderdeel van het Masterprogramma ‘Mijn Gouden Gastenbedrijf’.

Je kunt het huis overigens meestal kopen op voorbehoud van financiering. Mocht de financiering niet rond komen, dan kun je zonder kosten van de koop afzien. Maar: check dit laatste wel even of dat in jouw droomland ook zo is.

17. Check of de contracten rechtsgeldig zijn.

In dit blog gaan we niet verder in op het aankoopproces. Maar zorg er in ieder geval voor dat je iemand in je omgeving hebt die jou professioneel kan bijstaan. En check, check, dubbelcheck, dat contracten rechtsgeldig zijn!

TIP

Mocht het kopen van een B&B, hotel, pension, vakantiehuizen, gîtes of appartementen toch niet mogelijk blijken, dan zijn er ook nog andere mogelijkheden. Je leest er meer over in het blog ‘9 Manieren om jouw gastenaccommodatieroom waar te maken met weinig eigen centen’.

Veel succes ermee!

En als je nog vragen hebt, laat het ons gerust weten.

Zonnige groet,
Hans & Nel


Zoek je een stappenplan voor jouw gastenaccommodatiedroom (B&B, hotel, camping, trainingslocatie of vakantiewoningen)?

Weet je niet waar je moet beginnen?

Het boek DroomplekGeluk helpt je stap voor stap door jouw droom heen.

www.DroomplekGeluk.nl


droomplekgeluk-stappenplan-bb-beginnen-camping-vakantiewoningen-hotel-boek


Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.