Page content

article content

Hoeveel kamers of slaapplaatsen zijn nodig om rond te komen van een hotel of Bed and Breakfast?

“Hoeveel slaapplekken heb ik nodig om rond te komen van mijn pension?” Of lees: B&B, agriturismo, vakantiewoning, gîtes, camping of hotel. Dit is een vraag waar eigenlijk alle mensen die serieus dromen van een gastenverblijf mee rondlopen. Wat we ook merken is dat hierover wat misverstanden bestaan. Dus het is tijd voor wat meer duidelijkheid.

Onlangs vertelde een toekomstig gastenverblijfeigenaar ons het volgende: “Het valt ons op dat de mensen die op zoek zijn een hotel of pension met ongeveer 15 kamers of 5 appartementen zoeken. Heb jij enig idee hoe je hiervan kunt leven. Wij zoeken grotere accommodatie, eigenlijk alleen om de reden dat we denken dat je er niet van kunt leven. Hoe zit dat?”

Het lastige is dat er eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven is. Hoeveel kamers, bedden, appartementen of woningen, campingplaatsen, tenten of slaapplekken je nodig hebt, hangt af van veel factoren. We sommen hieronder 8 factoren voor je op, in willekeurige volgorde.

1. Hoeveel bedrijfskosten heb je?

Hoeveel geld je in de toekomst moet verdienen, hangt af van de kosten die je hebt. Voorbeelden van dit soort kosten zijn:

  • Hypotheekkosten: Heb je een kleine hypotheek of misschien geen hypotheek op jouw gastenverblijf, dan hoef je minder te verdienen.
  • Verbouwingskosten vallen vaak ook onder hypotheekkosten. Die kunnen ook hoog zijn. Alleen is het te kortzichtig om te denken dat je de verbouwingskosten beperkt moet houden. Als het mooi maken van jouw gastenverblijf ervoor zorgt dat je daardoor een net iets hogere prijs voor je kamers, appartementen of plekken kunt betalen, dan verdien je dat in de loop van de jaren terug.
  • Onderhoudskosten. Of je nu een kasteel gaat opknappen of een perfect onderhouden hotel: die kosten verschillen nogal van elkaar. Waarschijnlijk is dit ook terug te zien in het aankoopbedrag 😉 Maar hoeveel kamers rendabel zijn hangt ook af van de onderhoudskosten van je pand.

2. Hoeveel geld heb je zelf nodig om rond te komen?

Ieder mens is anders en heeft andere levensprioriteiten. Dus hoeveel geld je nodig hebt om in je eigen levensonderhoud te voorzien, verschilt per persoon. Daarnaast: wat is de leeftijd van de kinderen? Zijn je hobby’s onderdeel van je werk? Hoeveel reis je? Hoe vaak ga je uit eten? En wat zijn de kosten voor levensonderhoud in het land waar je terechtkomt.

3. Welke betaalde activiteiten ga je aanbieden?

Bied je in jouw B&B, agriturismo, hotel, pension, vakantiewoningen of op jouw camping alleen slaapplekken aan? Of bied je ook eten aan wat je op kunt verdienen? Of activiteiten aan waar mensen extra voor betalen? Misschien heb je een kleine winkel bij jouw gastenverblijf? Dus wat zijn extra activiteiten waar je geld mee verdient?

Wat hierbij ook belangrijk is, is dat activiteiten mogelijk ook weer kosten met zich meebrengen. Het aanbieden van eten brengt bijvoorbeeld inkoopkosten mee, hogere energiekosten en personeelskosten.

4. Hoeveel personeel heb je nodig (en wil je)?

Voor extra activiteiten heb je vaak ook extra mensen nodig. Als je de inkomsten kwijt bent aan mensen die de activiteit begeleiden of een personeel, dan zijn het geen extra inkomsten. Je kunt de activiteiten echter ook zien als het nog aantrekkelijker maken van jouw concept, waardoor je meer gasten aantrekt. Dan brengen de activiteiten indirect toch meer geld binnen.

De vraag die nog belangrijk is: word je blij van mensen aansturen op taak- en detailniveau? Want daar gaat het vaak om. Zelf weet en kun je als toekomstig gastenverblijfeigenaar de meeste dingen het beste [toch?]. Kun en wil jij het overlaten aan iemand die zijn of haar taak op 80% volbrengt?

5. Hoeveel weken per jaar wil je open zijn?

Wil je het hele jaar open zijn of wil je een aantal maanden per jaar dicht zijn? We raden het niet aan kom het hele jaar open te zijn, omdat je dat gewoonweg niet volhoudt op de langere termijn. De vraag is wel: hoe lang ben je wél open? Dus ook: hoeveel inkomsten kun je daarbij genereren. Waarbij je er altijd rekening mee moet houden dat de kans klein is dat je niet alle weken dat je open bent ook vol zit.

6. Wie is jouw droomgast?

 Zijn families jouw droomgast en heb je dat op en top faciliteiten voor? Dan kun je in de periode dat je open bent in de schoolvakanties vol zitten. Bedenk dan alleen wel hoe je je gastenverblijf vult buiten de schoolvakanties om. Zie je in mensen die het niet heel breed hebben, maar die je toch een fijne vakantie wilt bezorgen, dan kun je je voorstellen dat je daar waarschijnlijk minder inkomsten mee genereert.

Valkuil: kies niet jouw droomgast op basis van de hoeveelheid geld die ze meenemen. Want daar wordt je op de langere termijn niet blij van. Kies een type gast waar je zelf blij van wordt en ga vervolgens kijken of deze past bij je benodigde inkomsten.

7. Wat gaat je prijsstelling zijn?

Veel mensen die serieus op zoek zijn en zich oriënteren op wat zij voor een prijs kunnen vragen voor hun accommodatie, kijken naar wat B&B’s, camping, hotels of vakantiewoningen in de omgeving vragen. En vaak zijn dat gemiddelde accommodaties. Ze zijn niet uniek, springen er niet uit.

Als jij een gemiddelde accommodatie neerzet, kun je ook een gemiddelde prijs vragen. Belangrijke vraag is: wil jij een gemiddelde droomplek realiseren waarmee je dus ook een gemiddelde prijs vraag? Of wil je iets unieks neerzetten waarvan mensen denken: “Dat is nu precies wat ik zoek!” Als je iets unieks neerzet, kun je daar ook een hogere prijs voor vragen.

8. Ben je in staat gasten als een magneet aan te trekken?

Ben jij in staat om gasten aan te trekken? Specifieker: om genoeg gasten aan te trekken. Heb je marketingkennis? Ben je in staat om mensen ook daadwerkelijk op de reserveringsbutton van je website te laten drukken? Is jouw droomplek of gastenconcept überhaupt wel aantrekkelijk genoeg om te boeken? Als jij een uniek concept hebt en dit ook nog eens goed weet over te brengen op mensen, dan kun je hier meer geld voor vragen én meer gasten trekken. Een uniek concept werkt dus op verschillende manieren vóór je in de opbrengsten.

Kortom:
het vaststellen van het benodigde aantal bedden of plekken is dus niet zo eenvoudig: je moet op verschillende vragen antwoord geven om scherp te krijgen hoeveel kamers, bedden, appartementen, tenten, campingplaatsen of stoelen je nodig hebt om rond te komen.

“Maar als er zoveel afhankelijkheden zijn, waar begin je dan met het bepalen van de benodigde beddencapaciteit?”

Ons advies aan jou is: bepaal eerst je gastenconcept en maak vervolgens een start met jouw ondernemingsplan. Dan krijg je antwoord op bovenstaande vraag.

  • Weet je niet hoe je een onderscheidend concept kunt bedenken waarvan je kunt rondkomen?
  • Heb je geen idee hoe je een ondernemingsplan maakt dat antwoord geeft op de hoogte van bedrijfskosten, privéinkomsten, betaalde activiteiten, hoeveelheid gewenst personeel, openingsperiodes, je droomgast en de prijsstelling van je droomplek?
  • Wil je daar graag hulp bij? Dat kan.

>> Hier vind je meer info.

We hopen dat deze informatie waardevol voor je is.
Als je nog vragen hebt, laat het ons gerust weten.

Warme groet,
Hans & Nel

Comment Section

0 reacties op “Hoeveel kamers of slaapplaatsen zijn nodig om rond te komen van een hotel of Bed and Breakfast?

Plaats een reactie


*


Gratis 'Het geheim van de Berghut'
Gratis te downloaden: misschien wel het beste vertrekboek... Vol inspiratie en de onverhulde waarheid.
En je ontvangt regelmatig een waardevolle gastenverblijftip in je mailbox.
Hans & Nel
Wij begeleiden jou bij het realiseren en behouden van een uniek en succesvol gastenverblijf, in balans met jouw wensen. Dit doen we online én op onze eigen gastenverblijf in de Alpen [deBerghut.com], die wij sinds 2009 runnen. Wij zijn naast ervaringsdeskundigen ook ervaren coaches en auteurs van het boek 'Het geheim van de Berghut'.