Je wilt graag een Bed and Breakfast (B&B) beginnen. Of een camping, hotel, vakantiewoningen of retreatlocatie. Bijvoorbeeld in Nederland, Vlaanderen of daarbuiten, zoals in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Zweden, of Noorwegen?
Alleen: hoe ga je dat betalen? Want de prijzen van te koop staande gastenverblijven zijn de laatste jaren enorm gestegen. En dan kun je nog zo'n goed ondernemingsplan schrijven, maar als je niet voldoende eigen geld hebt, maak je weinig kans. Zou je zeggen.
Maar stel dat er andere mogelijkheden zijn waardoor je jouw gastenverblijfdroom wél kunt realiseren. Bijvoorbeeld: door een droomplek te huren. Of te beheren. Misschien vind je wel mensen die in jouw gastenaccommodatie om willen investeren. Zou je B&B-, camping- , hotel- of vakantiewoningendroom daarmee tóch mogelijk kunnen worden?
Je leest in dit artikel 9 manieren om jouw Bed and Breakfast (B&B) hotel, camping, trainingslocatie of vakantiewoningen te realiseren zonder veel eigen geld, inclusief ervaringen van een aantal mensen die je voor gingen.
Veel leesplezier!
Hans & Nel
Het oorspronkelijke artikel hebben we in 2018 gemaakt; dit blog is in 2023 geüpdate.
9 manieren om jouw B&B, camping, hotel, vakantiewoningen of trainingslocatie te financieren
1. Huren of pachten
2. Beheren
3. Crowdfunding
4. Mensen laten meehelpen in natura
5. Schenking
6. Lening binnen je familie of andere bekenden
7. Investeerders
8. Participatie
9. Taartfinanciering
Als de bank 'nee' zegt tegen je ondernemingsplan...
Stel je voor dat jouw droom uitkomt en dat je een eigen B&B zou kunnen runnen. Of een kleinschalige camping, een sfeervol hotelletje of een paar vakantiewoningen midden in de natuur. Wat zou dat gaaf zijn… Met je ogen dicht zie je al helemaal voor je hoe jouw droomplek eruit moet zien.
Maar als je je ogen open doet, neemt jouw hoofd het van je droom over. Want: je hebt het geld niet. En in veel landen moet je flink wat eigen kapitaal meenemen om een gastenverblijf te kunnen kopen. Anders verstrekt de bank je geen lening. Veel banken vragen 30% eigen kapitaal en regelmatig zelfs 50%.
In sommige landen verstrekken banken helemaal geen lening en zul je het geld op een andere manier bij elkaar moeten krijgen. En het goede nieuws is: er zijn andere manieren.
GOED OM TE WETEN:
Het schrijven van een ondernemingsplan is niet alleen relevant als je een lening van de bank wilt. Ook als jij jouw B&B, camping, trainingslocatie, hotel of vakantiewoningen op een andere manier wilt bekostigen, heb je een ondernemingsplan nodig. Wat voor een financieringsvorm je ook kiest: in alle van de gevallen is het belangrijk om een goed onderbouwd ondernemingsplan te hebben.
Zoek je tips voor het maken over jouw ondernemingsplan, inclusief financieel businessplan?
Bestel dan hét bestseller boek DroomplekGeluk - in 9 stappen naar jouw succesvolle B&B, camping, hotel of vakantiewoning
Download hier een inkijkexemplaar van 60 pagina's van het boek DroomplekGeluk.
Hulp bij jouw ondernemingsplan?
Vind je het fijn om ondersteuning te hebben bij het maken van een gefundeerd ondernemingsplan, inclusief onderscheidend gastenconcept? En wil je al je vragen kunnen stellen? Misschien is het Masterprogramma 'Mijn Gouden Gastenbedrijf' iets voor je. Onderdeel hiervan is de training 'Mijn Onweerstaanbare Ondernemingsplan', inclusief financieel plan en invultemplates voor alles 7 begrotingen die je nodig hebt voor jouw ondernemingsplan.
Hier lees je meer info over dit Masterprogramma, inclusief ondernemingsplantemplate.
1. Huren of pachten
Veel mensen die dromen van een eigen B&B, camping of set van vakantiewoningen, denken al snel aan een object kopen, aan bezitten. Maar het kan ook voordelen hebben om toegang te krijgen tot een droomplek.
Eén van de meest voorkomende alternatieven van kopen, manieren om toegang te krijgen in plaats van te bezitten, is dat je een B&B, hotel, camping of vakantie huurt of pacht. Wat is het verschil tussen huren en pachten? Bij huren gaat het vaak over een korte doorlooptijd, bijvoorbeeld per jaar, en pachten gaat om langere periodes.
Steeds meer mensen hebben de wens om een droomplek te huren of pachten, maar dit soort objecten ligt niet voor het oprapen. Toch zijn er nog steeds mogelijkheden. Maar niet alle objecten die beschikbaar zijn voor huur of pacht staan op een website. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van Angelique en Martijn, die hun droomplek voor kindvriendelijk vakantie vieren, genieten en ontmoeten in Toscane runnen: voormalig Piazza Pinokkio.
Martijn:
“Toen we ter oriëntatie met Nederlandse gastenaccommodatie-eigenaren gingen praten,
bleek het eerste adres beschikbaar te zijn om te huren.”
Martijn: 'Kopen leek voor ons vrijwel uitgesloten. De prijzen waren in 2010 in Toscane al sky high. Dan waren we op maandlasten uitgekomen die we niet hadden kunnen betalen. En toen kwam onze huidige droomplek om te hoek kijken.' Martijn is in 2010 met een vriend in Toscane gaan rondrijden, met het idee om er met een aantal gastenbedrijfeigenaren te praten over hoe zij dingen hebben aangepakt. 'Op de eerste plek die we bezochten bleek een vrouw te wonen die veel wilde vertellen. We hielden contact en een paar gesprekken verder bleek dat ze de plek huurde en dat ze terug wilde naar Nederland. Dus eigenlijk zijn we bij toeval op onze plek terechtgekomen die we nu huren. Wij huren de plek sinds maart 2011 met een contract van 7 jaar. Onlangs hebben we voor de volgende 7 jaar getekend, want het huren bevalt ons prima.'
Hoe werkt het als je dingen wilt aanpassen aan het huis? Hoe hebben jullie dat dan afgesproken met de eigenaren? Angelique: 'Over het algemeen is het groot onderhoud van het vastgoed niet ons ‘pakkie an’. Het is heel fijn dat we daar geen zorgen over hebben. We worden dan ook niet verrast door kosten van groot onderhoud. In de vakantiehuizen zelf gaan wij volledig onze eigen gang [mits we het in de oude staat zouden kunnen terug brengen, dus rigoureuze verbouwingen uitgezonderd]. Als we dingen aan de buitenkant van het pand of op het terrein willen veranderen, komt het erop neer dat we de eigenaren moeten ‘overtuigen’ van het verdienmodel dat er achter onze verandering zit.
Dus als wij duidelijk kunnen maken dat we met een verandering meer geld kunnen verdienen, dan zijn zij vaak bereid om ons financieel te ondersteunen met de veranderingen. Waarschijnlijk ook omdat het dan verbouwd wordt zoals zij het zelf graag zien. Meestal komen we er wel uit. Soms moeten we even geduld hebben en moeten we iets meerdere jaren in de week leggen om dan ineens toch toestemming te krijgen. Omdat ze toch het nut ervan inzien. Soms lukt het ook niet: investeren in zonnecellen voor onze eigen elektriciteitsvoorziening vinden de eigenaren helaas niet goed. You win some, you lose some.'
Huren was voor Angelique & Martijn dé manier geweest om hun droom te realiseren.
2. Beheren
“Beheerdersstel gezocht”
“Beheerdersstel biedt zich aan”
Deze oproepen kom je regelmatig tegen; er is markt voor. Dus als je te weinig geld hebt om zelf B&B, hotel, camping of vakantiewoningen te kopen, waar dan ook, kun je er ook voor kiezen om een droomplek te beheren. Bijvoorbeeld van mensen die een tijd hun B&B of camping hebben gerund, zich wellicht op andere dingen willen richten, maar hun droomplek niet kwijt willen.
Het grote voordeel van beheren is dat je met gasten kunt werken en als het in het buitenland is, dat je in het buitenland kunt leven. Een nadeel kan wel zijn dat je niet je eigen concept kunt realiseren. Je kunt de inrichting ook niet zomaar aanpassen. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt met de eigenaren over de taakverdeling en verdiensten. Wie doet wat? Ben jij bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de boekhouding en de marketing? Of run jij ‘alleen maar’ het operationele gastendeel van het bedrijf?
Binnenkort kun je meedoen aan een gratis online training rondom het realiseren van jouw Bed and Breakfastdroom:
Willem & Helen beheren een gastenbedrijf. Zij krijgen 2014 de mogelijkheid om een droomplek te beheren: Domaine BonneBlond. Ze woonden vanaf 2008 al in Frankrijk en hebben gedurende die jaren veel ervaring opgedaan bij verschillende B&B’s, campings en gîtes.
Helen:
“Zonder eigen middelen hadden we zo’n schitterende plek als dit niet zelf kunnen bekostigen.”
Helen: 'We zagen op de website Nederlanders.fr een advertentie staan voor ‘sleutelbeheerder’. Voor ons was het een fantastische kans, omdat we enerzijds een brede ervaring hadden in het toerisme, anderzijds waren we al een hele poos op zoek naar zo’n prachtig project en hadden zelf niet veel financiële middelen.'
Willem en Helen krijgen als beheerderskoppel bijzonder veel vrijheid om hun eigen ideeën te realiseren. Helen vertelt enthousiast: 'Op het moment dat we begonnen, was Bonneblond een groepsaccommodatie, maakten we schoon en overhandigden we de sleutel aan gasten. Binnen de kortste keren kregen wij de mogelijkheid om onze eigen draai te geven aan deze schitterende plek, uiteraard ondersteund en met goedkeuring van de eigenaren. Samen met hun hulp is Bonneblond inmiddels uitgegroeid tot een kleinschalig vakantiedomein met chambre en table d’hôte, appartementen, een vakantiehuis, groepsaccommodatie, camping en tenten van de formule van Het Betere Boerenbed.'
Ze doen hun werk met ontzettend veel passie en plezier, maar Helen laat ook doorschemeren dat mensen vooral niet moeten denken dat het een 9 tot 5 job is: 'Tijdens het hoogseizoen is keihard werken; we willen alle gasten ‘Het Bonneblond gevoel’ laten ervaren en mee naar huis laten nemen als herinnering. Maar dat gaat vanzelf; iedereen die deze plek bezocht heeft, is verkocht. Na het seizoen begin je al weer om plannen te maken voor het nieuwe seizoen, ideeën uit te werken, onderhoud te plegen. Daarnaast niet te vergeten de administratieve zaken, maar ook je plek bekend maken via allerlei kanalen. In het seizoen fysiek actief en in de winter vele uren achter je bureau bij de houtkachel, alle seizoenen hebben zo zijn charmes. Buiten het seizoen, als het rustiger is geworden, is Willem gewoon buiten de deur aan het werk, ook dan moet er brood op de plank.'
Is het ’t allemaal waard? Helen: Ja, het is alles dubbel en dwars waard. We zijn zo verknocht aan deze plek en delen die graag met onze gasten. We beseffen ons iedere dag weer dat we in een unieke situatie zitten, dat we op zo’n mooie inspirerende plek mogen werken en wonen, maar vooral genieten!'
Willem en Heleen beheren een vakantiedomein in Frankrijk
3. Crowdfunding
Tegenwoordig lijkt er een wereld aan dromen voor iedereen open te liggen via Crowdfunding. Er worden wereldwijd zelfs miljarden opgehaald via crowdfunding. Maar wat is het precies: crowdfunding? Crowdfunding is een manier om geld op te halen via de ‘crowd’, het publiek. Hier komt geen bank aan te pas. Crowdfunding bestaat sinds 2008 jaar. En waar in 2012 nog 14 miljoen werd opgehaald via Crowdfunding, zo is er in 2017 al 233 miljoen opgehaald [bron cijfers: Metro, 4 april 2018, pagina 14 ‘Alles kan in de wondere crowdfundingwereld’].
Waaraan kun je denken als je jouw droomplek – deels – met behulp van crowdfunding wilt financieren? We lichten 2 vormen voor je toe. Maar er zijn nog veel meer vormen te bedenken.
a. Voorfinanciering
Als je crowdfunding overweegt voor het verkrijgen van jouw camping, Bed and Breakfast, vakantiewoningen (gîtes), trainingslocatie of hotel, kun je denken aan voorfinanciering. Hoe werkt dat?
Laat mensen hun vakantie bij jou vooraf betalen zodat jij het geld alvast kunt gebruiken voor de aankoop of andere investeringen op je droomplek. Hoe? Bijvoorbeeld door het bedrag dat je nodig hebt op te splitsen in realistische brokken – afhankelijk van je nacht of weekprijs – en vraag mensen hun vakantie die ze bij jou willen doorbrengen nú al te betalen. Je kunt daar voorwaarden aan koppelen, bijvoorbeeld dat mensen in bepaalde periode van het jaar komen. En je kunt bijvoorbeeld vragen of ze de in de 1e 2 jaar na de opening komen. Dat is een periode waarin het normaal gesproken nog wat rustiger is. Zo zorg je ervoor dat jouw droomplek in minder populaire weken ook gevuld is.
Voorbeeld
Anna en Eric hebben 150.000 euro nodig om hun ‘adults only’ natuurcamping te financieren. Ze delen dit bedrag op in 300 delen van 500,00 euro. Voor die 500,00 euro kunnen 2 volwassenen een week kamperen. Anna en Eric hebben dus 300 stellen nodig die op hun camping willen kamperen.
b. Deelobjectfunding
Een andere vorm van crowdfunding voor jouw gastenaccomodatie is dat je een onderdeel van jouw droomplek gaat funden.
De droomplek die jij voor je ziet of misschien op het oog hebt, zal waarschijnlijk uit verschillende eenheden bestaan. Wat je kunt doen is mensen laten investeren in een concreet onderdeel van jouw droomplek. Ook dit kun je doen in de vorm van de voorfinancieringsvorm.
- Kamers
- Huizen of appartementen
- Bedden
- Staplaatsen op je camping / stukje grond
- Stoelen
- Kampvuurplek
- Hangmat
- Bakstenen
- …..
Misschien willen mensen best participeren of eigenaar worden van een huisje. Je kunt deze mensen dan een deel van de opbrengsten geven. En de eigenaren die enthousiast zijn over hun eigendom zullen hun huisje extra onder de aandacht brengen, omdat ze deze plek ook graag delen en verhuren. Win/win.
Voorbeeld
Esther, René en hun twee kinderen kopen een terrein met 10 vakantiehuisjes, maar ze hebben te weinig geld om hun droomplek te kopen. Ze bieden mensen de mogelijkheid om een huisje voor een x bedrag te kopen en daarmee te participeren in hun droom. Esther en René kunnen hun droom waarmaken en de participant vindt het leuk om hen te helpen, ziet zijn investering druppelsgewijs terugstromen en kan zelf ook in het huisje verblijven.
Crowdfunding kan overigens veel meer zijn dan het bij elkaar brengen van geld voor jouw B&B, hotel, pension, camping of vakantiewoningen. Als je crowdfunding echt goed aanpakt, zit er een enorme verbindende kracht in deze manier van financiering. Gebruik die verbindende kracht. Mensen vinden het te gek om bij te dragen aan een droom. En sommige mensen vinden het ook leuk om andere mensen te ontmoeten die jouw droom ook mogelijk maken.
Essentiële voorwaarde voor Crowdfunding is wel dat je een onweerstaanbaar plan hebt voor een aansprekend en onderscheidend gastenconcept.
Crowdfunding:
Essentiële voorwaarde is dat je een onweerstaanbaar plan hebt voor een aansprekend en onderscheidend gastenconcept.
LET OP: een crowdfundingplan is snel bedacht, maar het gaat erom dat je ook daadwerkelijk het geld gaat binnenhalen. Dus zorg voor een effectief marketingplan voor jouw Crowdfundingsactie! En zorg ervoor dat je tijd hebt / maakt om jouw Crowfunding onder de aandacht te brengen van mensen.
4. Mensen laten meehelpen in natura
Deze alternatieve bron helpt je niet direct bij de aankoop van jouw object, maar wel bij het opknappen. Mensen vinden het van nature leuk om te helpen. En hoe leuk is het om mee te helpen aan het bouwen van een droomplek die vaak ook nog eens op een fantastische plek ligt? Dus als jij mensen in je omgeving hebt die handig zijn en goed zijn in hun vak, schroom dan niet om ze te benaderen. Dat kan zijn voor het bouwen van je website, maar ook bij het verbouwen van je huis.
Want als jij het geluk hebt dat je een elektriciën of loodgieter kent die het leuk vindt om een week een ‘werkvakantie’ te houden bij jou, dan kan je dat een hoop geld schelen. Waarbij het wel belangrijk is dat je goed voor ze zorgt, dat ze ook wel het idee hebben dat ze nog een beetje vakantie hebben. Of dat je ze later nog een gratis verblijf aanbiedt. Als dank.
LET OP: het is niet in alle landen toegestaan om mensen in natura te laten meehelpen. En in sommige landen mag electriciteitswerk uitsluitend door gecertificeerde electriciëns gedaan worden.
Zelf hebben we hier veel gebruik van gemaakt. Hans zijn vader is drie keer vijf dagen met twee goede vrienden geweest: een elektriciën en een timmerman. Daarnaast zijn er ook nog veel vrienden op bezoek geweest om te helpen. Wat een werk hebben die verzet! Op deze manier hebben we in de hele verbouwing alleen het loodgieters en het tegelwerk uit hoeven te besteden. En toen we de rekeningen van deze twee partijen kregen, wisten we wat het voordeel was van al die mensen die ons geholpen hadden. En het was nog gezellig ook.
Toen de verbouwingsplanning echt in de soep dreigde te lopen, heeft Hans via zijn oude studentenvereniging gevraagd of er niet een aantal studenten was dat het leuk vond om een lang weekend te komen klussen. Dat is gelukt, ze zijn gekomen en ze hebben geklust. Dit beviel zo goed dat de seizoenen daarna ze elk half jaar een week kwamen. Om te klussen en te genieten van de omgeving.
In ons boek ‘Het geheim van de Berghut’ kun je veel meer lezen over ons 'Ik Vertrek'-avontuur, inclusief klusavonturen.
5. Schenking van je ouders
Wist je dat ouders éénmalig een belastingvrije schenking van bijna 26.000 euro aan hun kinderen mogen doen? Geld is misschien niet het gemakkelijkste onderwerp om over te hebben binnen je familie. Maar mochten je ouders de financiële middelen hebben, zou het een mogelijkheid kunnen zijn.
Misschien zit je niet in de situatie waarin dit mogelijk is; wie weet wel? Het kan zijn dat je ouders van plan zijn een keer deze schenking aan jou te doen. Misschien staan ze ervoor open om dit eerder te doen, om ervoor te zorgen dat jouw droom een stapje dichterbij komt? Wie weet biedt dat mogelijkheden waar je nog niet aan hebt gedacht?
En nog een check, hè:
Heb je echt goed over je droom nagedacht?
We zien genoeg dromen in een nachtmerrie eindigen…
Dus bereid je goed voor:
6. Lening binnen je familie of andere bekenden
Als je op dit moment spaargeld op de bank zet, krijg je daar minimale rente over. Dus als jij een goed plan hebt, geld nodig hebt en een interessante rente biedt binnen je familie of vriendengroep, dan zou het best nog wel een interessant kunnen zijn voor je familie of andere bekenden om jou een lening te bieden. Laat gewoon eens vallen dat je open staat voor het lenen van geld en noem daarbij het rentepercentage wat je biedt. Nee heb je, ja kun je krijgen. Wat wel belangrijk is, is dat je afspraken goed vastlegt. Je wilt tenslotte niet de relatie op het spel zetten. En vergeet ook niet: deze leningen moeten worden terugbetaald.
7. Investeerders
Wie weet zijn er wel mensen die bereid zijn om te geld te investeren in jouw plan? Bekenden of misschien minder bekenden, die brood zien in jouw ondernemingsplan. Of omdat ze jouw plan sympathiek vinden.
Houd er, net als bij crowdfunding, rekening mee dat investeerders vooral willen weten of ze zeker weten hun investering eruit halen. Je moet dus echt een overtuigend ondernemingsplan hebben, waarbij het ontzettend helpt als je een onderscheidend concept op papier hebt waarvan de investeerder gelooft dat jij de persoon bent die dit onderscheidende concept succesvol gaat maken. En stem met je investeerder af wat zijn of haar wensen rondom de terugbetaling.
Een van onze DroomplekAcademie-cursisten: 'Wij zochten een investeerder voor de aankoop van onze camping. Via via is er een investeerder op ons pad gekomen. We hebben de Gouden Gastenbedrijf-training van Hans en Nel gedaan en hebben alle aangereikte stappen voor het ondernemingsplan gevolgd. De investeerder was enorm onder de indruk van ons ondernemingsplan. 'Wat een keigoed plan en ik geloof in jullie als ondernemers.' We zijn ontzettend blij met de mogelijkheid die deze investeerder ons heeft geboden.'
Wil jij een heel goed ondernemingsplan maken waar investeerders 'ja' tegen zeggen?
Maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken?
Wij bieden voor mensen met een gastenaccomodatiedroom de meest complete training voor een succesvolle start van jouw B&B, camping, vakantiewoningen, trainingslocatie of hotel in het Masterprogramma 'Mijn Gouden Gastenbedrijf'. Onderdeel hiervan is de training 'Mijn Onweerstaanbare Ondernemingsplan', inclusief financieel plan en invultemplates voor alles 7 begrotingen die je nodig hebt voor jouw ondernemingsplan.
Hier lees je meer info over dit Masterprogramma, inclusief ondernemingsplantemplate.
8. Participerende investeerders
Een uitbreiding van het ‘normale’ investeren is het participantenidee. Je kunt mensen laten investeren in jouw B&B, camping, gites, vakantiewoningen, hotel of pension tegen een bepaalde rente en een bepaalde looptijd. En je kunt ze daarnáást ook nog laten participeren, laten deelnemen, in je bedrijf. Deze mensen zullen niet voor niets investeren. Ze geloven in jouw droom, ze hebben een visie en waardevolle kennis.
Betrek investeerders bijvoorbeeld bij het wel en wee van je onderneming door hen gedeeltelijk zeggenschap te geven over en actief te betrekken bij de koers van het bedrijf. Zo kunnen ze jou als ondernemer én de onderneming verder helpen.
Je kunt er ook voor kiezen om de investeerders van elkaar te laten leren. Kun je je voorstellen hoeveel kennis verschillende investeerders bij elkaar hebben? Niet alleen jij kunt van ze leren, maar ze kunnen ook van elkaar leren. Organiseer bijvoorbeeld eens per jaar of eens per twee jaar een event op jouw locatie waarbij alle investeerders elkaar ontmoeten, van elkaar leren en gave dingen doen met elkaar. Je zou dit onderdeel van het investeringspakket kunnen laten zijn.
9. Taartfinanciering
Bij ‘taartfinanciering’, zoals we dat zelf maar even noemen, deel je het benodigde bedrag op in verschillende delen en die verschillende delen financier je op diverse wijzen.
“Bij ‘taartfinanciering’ combineer je verschillende soorten financiering.”
Het kan zijn dat je een deel van de bank krijgt, dat je een deel eigen geld hebt, je zou een deel kunnen voorfinancieren bij familie, vrienden, collega’s en minder bekenden en een deel met objectfinanciering. Voordeel hiervan is dat er voor mensen verschillende mogelijkheden zijn om bij te dragen aan jouw droom. Een aantal kleinere taartpunten kunnen bij elkaar wel een hele mooie taart vormen! Zelf hebben wij bij de aankoop van onze droomplek in 2009 een taartfinancieringsconstructie ingezet.
BONUSTIP: Koop een staatslot en win de loterij 😉
En als dit allemaal niet gaat werken voor je, kun je natuurlijk altijd nog proberen de loterij te winnen. 😉
We hopen dat dit artikel waardevol is.
We vinden het leuk als je ons dat laat weten.
Misschien loop jij tegen een aantal hobbels aan?
Je kunt hieronder reageren of je kunt ons een mailtje sturen.
Warme groet,
Hans & Nel