7 redenen om te emigreren en een B&B te beginnen

7 redenen om te emigreren en een B&B te beginnen

Het lijkt wel of steeds meer mensen de droom hebben om een Bed and Breakfast, camping, hotel, vakantiewoningen of retreatlocatie te beginnen. Zowel in Nederland, Vlaanderen als in het buitenland. Geïnspireerd door de vele televisieprogramma's, bekenden die hen voor gingen, bijna grenzeloze mogelijkheden om te reizen en mogelijkheden om in het buitenland te wonen. 

  • Waar komt die wens om te emigreren vandaan?
  • Waarom willen zoveel mensen in het buitenland een B&B beginnen? 
  • Waarom zoeken zij hun geluk elders? Wat zijn hun drijfveren?
  • En hoe gezond zijn deze drijfveren?

We hebben 7 drijfveren om te emigreren naar bijvoorbeeld Spanje, Italië, Frankrijk, Oostenrijk Zweden, Duitsland, Portugal en een gastenaccommodatie te beginnen voor je op een rijtje gezet.

En we zijn benieuwd: in welke redenen herken jij?


In het eerste weekend van april vindt elk jaar de Emigratiebeurs in Houten plaats. 
Je vindt ons daar ook met de DroomplekAcademie. 

emigratiebeurs-droomplekacademie-bed-and-breakfast-beginnen-tips-beurs-emigreren-emigratie


1. Meer ruimte en natuur in het buitenland

Veel mensen die emigratieplannen hebben en een B&B willen beginnen kijken uit naar en ruimte. Meer ruimte direct om het huis en meer ruimte en natuur in de directe omgeving. Misschien heb je thuis in Nederland of Vlaanderen wel een tuintje, maar wil je meer. Wil je graag een groentetuin of ruimte voor je kinderen om te spelen. Of wil je geen direct buren meer.

In Utrecht woonden we fijn, maar de grote grastuin die wij in Oostenrijk hebben vind ik een genot! Ik hou van grasmaaien. Dat deed ik thuis als kind altijd op vrijdagmiddag, na school. Walkman op en rijden maar. 3 uur lang. Dus het is ook een beetje nostalgie voor mij. 

droomplekacademie-ik-vertrek-hotel-beginnen-camping-bb-cursus-training

2. Meer rust en balans door te emigreren

Meer rust en kwaliteit van leven is ook een veelgenoemde reden om te emigreren en een B&B te beginnen. Voor de een betekent het minder hectiek in zijn of haar dagelijkse leven en voor de andere betekent het meer rust in de omgeving. 

Ik denk dat je stiekem ook wel weet dat een B&B, camping of hotel runnen niet 365 dagen rust is. En zeker in de beginperiode zal het weinig 'rust' zijn. Er is altijd wel iets te doen en daarom is het des te belangrijker om die rust zelf in te bouwen. Laat niet alleen je gasten genieten van de mooie omgeving: ga zelf ook lekker op pad!

droomplekacademie-emigreren-bed-and-breakfast-beginnen-tips-rust-ruimte

3. De vrijheid van eigen baas zijn met een Bed and Breakfast

Niet iedereen wil tot zijn 67e voor een baas hoeven werken of het werk blijven doen wat hij/zij altijd al deed. Het gevoel van eigen baas zijn, al dan niet ondernemer worden, staat voor veel mensen gelijk aan een gevoel van vrijheid. Onder de mensen die een buitenlanddroom hebben, is het populair om een gastenverblijf te beginnen. 

Een gastenaccommodatie wordt vaak gezien als een manier om inkomen te generen, zodat je in het buitenland kunt wonen en leven zonder voor een baas te hoeven werken. Je hebt ze in alle soorten en maten: camping, glamping, B&B, vakantiewoningen, hotel, pension, retraitelocatie of combinatie ervan.

droomplekacademie-emigreren-bed-and-breakfast-beginnen-spanje-italie-tips

4. Mooi weer en/of beter klimaat in jouw droomland

Als het weer eens een aantal weken veel geregend heeft in Nederland of Vlaanderen, verlangen veel mensen enorm naar warmte en naar de zon. Wonen op een plek waar het vaker mooi weer is, is ook een belangrijke drijfveer voor mensen om te emigreren en een B&B te beginnen. 

Als we kijken naar verschillende landen en gebieden: 

  • In landen als de Bonaire en Curaçao is de temperatuur het hele jaar door zomers. 
  • In Zuid-Europese landen als Portugal, Spanje, delen van Frankrijk, Italië, Slovenië en Kroatië is het in de winter kouder dan in de zomer, maar kan het in de winter nog steeds aangenaam zijn. In de zomer kan het overigens ook té warm zijn. 
  • In de Alpenlanden Oostenrijk, Zuid-Duitsland, Zwitserland en de Franse Alpen, beleef je de 4 seizoenen optimaal.  
  • Die 4 seizoenen vind je in Scandinavië (Zweden, Noorwegen en Finland) ook, maar daar moet je wel rekening houden met lange winters en korte dagen. 

Wat is jouw droomland?

Wat mooi weer is, is overigens voor iedereen verschillend. Dat zie ik al tussen Hans en mijzelf. Voor mij is mooi weer dat het zonnetje lekker schijnt; in de winter vindt Hans het mooi weer als het sneeuwt. ;-) Dus: wat is mooi weer of een beter klimaat voor jou?

droomplekacademie-emigreren-bed-and-breakfast-beginnen-tips-scandinavie-zweden-noorwegen


5. Wonen in jouw geliefde land of streek

Je herkent het misschien wel: jouw liefde voor een bepaalde streek of land. De heuvels, de bergen, de zee, de geur, de rust. De liefde voor een land of streek is ook een belangrijke reden voor mensen om een B&B, camping, hotel of vakantiewoningen te beginnen in het buitenland.

Als ik op mijn 11e voor het eerst op wintersport ga in Oostenrijk, zijn de bergen voor mij liefde op het eerste gezicht. Wauw! Dat dit bestaat. Huilen als we weer naar huis gaan en thuiskomen in de bergen als ik er weer ben. Het is niet altijd gemakkelijk uit te leggen waarom. Het is een gevoel. Zo'n 25 jaar later emigreerden we naar Oostenrijk en gingen we een hotel beginnen.

Het kan heel waardevol zijn om een paar weken in je droomland te verblijven en een of meer droomplekken (Bed and Breakfast, camping, hotel, vakantiewoningen of retreatlocatie) te bezichtigen. Hoe voelt het? En hoe zou het voor je zijn om hier te gaan wonen en leven? Vergeet bij de bezichtiging het (gratis) Bezichtigingswerkboek niet mee te nemen. Je kunt het hier downloaden.

camping-beginnen-italie-frankrijk-portugal-spanje-oostenrijk-duitsland-tips-emigreren

6. De cultuur en de mensen

Er zijn ook mensen die zich heel erg thuis voelen in een andere cultuur en daarom willen emigreren en een gastenaccommodatie willen beginnen. De aardige bevolking, de historie van een land, het eten om maar een paar aspecten te noemen. Is dat ook herkenbaar voor jou?

De openheid van de lokale bevolking blijkt overigens een belangrijke factor in het je thuis voelen in een ander land. Iedere cultuur is anders, met voordelen en ook nadelen. Het is goed om je ook daarin te verdiepen, naast het kunnen spreken van de taal natuurlijk.

bed-and-breakfast-chambre-dhotes-beginnen-italie-frankrijk-portugal-spanje

7. Onvrede over de politiek

Steeds meer mensen kiezen voor emigratie, omdat ze ontevreden zijn over de gang van zaken in het land en de politiek. De immigratieproblematiek, de woningnood, bureaucratie en de vele regeltjes of 'betutteling'. Het zijn redenen waarom mensen zeggen: 'Nu ben ik er klaar mee en Ik Vertrek!' Het zijn ook problemen waarvan mensen zien dat ze niet zomaar zijn opgelost. 

We weten dat elk land voordelen en nadelen heeft om in te wonen. Maar op het moment dat we midden in de malaise en sleur zitten, lonkt het mooie nieuwe leven. Stiekem wetende dat we onszelf meenemen.

bed-and-breakfast-beginnen-italie-frankrijk-portugal-spanje-oostenrijk-duitsland-tips-emigreren


O ja: op zoek naar avontuur!

Om te emigreren moet je wel een beetje avontuurlijk zijn. En al helemaal als je een camping, vakantiewoningen (of zoals ze dat in Frankrijk noemen: gîtes), Bed and Breakfast (B&B), traininglocatie of hotel / pension wilt starten. 

En wij weten uit ervaring: dat avontuur krijg je. :-) over de eerste jaren van ons emigratie-avontuur - van droom naar werkelijkheid - hebben wij een eerlijk en openhartig boek geschreven: Het geheim van de Berghut - emigreren een een B&B beginnen: maak van je droom geen nachtmerrie.


Wat zijn jouw drijfveren en redenen om te emigreren en een B&B te beginnen?

De meeste mensen die bij de DroomplekAcademie aankloppen, weten al dat ze iets met gasten willen gaan doen; anderen komen bij ons om juist te onderzoeken of dat is wat ze écht willen. Als ze met ons in zee gaan, kunnen ze rekenen op veel waardevolle inspiratie en kritische vragen. De grootste valkuil waar wij in kunnen stappen, is dat we de grote dromen van onze klanten klakkeloos aannemen.

Daarom nodigen we ze uit, nadat ze groot hebben gedroomd, om naar zichzelf te gaan kijken en hun droom even (tijdelijk) helemaal los te laten, zodat ze inzicht krijgen in hun werkelijke drijfveren om te vertrekken. Want we zien regelmatig ‘verdachte’ drijfveren voorbijkomen, zoals:

Vanuit onvrede het roer omgooien

Veel mensen dromen vanuit onvrede. Ze willen het roer omgooien omdat ze met bepaalde dingen niet blij zijn: files, politiek klimaat, collega’s, baan, het weer. Ze willen ergens van weg. Daar is op zich niets mis mee. Alleen is de kans groot dat ze vroeg of laat andere dingen tegenkomen op hun nieuwe woonplek en in hun nieuwe job die niet fijn zijn. Ze voelen onvrede. Als je je ervan bewust bent dat je vanuit onvrede verandering zoekt, is het de vraag of je vindt wat je zoekt. Voor je het weet wordt je droom in de praktijk een grote teleurstelling.

Bovenstaande 3 alinea's vind je terug op pagina 47 en 48 van het boek DroomplekGeluk - in 9 stappen op weg naar een succesvolle B&B, camping, hotel of vakantiewoning.

 

Een mooie toetsvraag om de zuiverheid van de drijfveren om te emigreren en een gastenaccommodatie te toetsen is: 

Wil je emigreren 
vanuit een liefdevol verlangen 
of vanuit onvrede, omdat je ergens van weg wilt? 


Heb je vragen of kunnen we je ergens mee helpen? Laat het gerust weten.


Warme groet,
Nel

Boekentip 
als je op zoek bent naar
een stappenplan en ervaringsverhalen
rondom emigratie en een gastenverblijf beginnen:
Het geheim van de Berghut en DroomplekGeluk

boeken-bestseller-bed-and-breakfast-bnb-beginnen-emigreren-droomplekgeluk-het-geheim-van-de-berghut

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.