5 redenen waarom het slim is om hulp te vragen #dtv

5 redenen waarom het slim is om hulp te vragen #dtv

Waarom is vragen om hulp zo moeilijk voor veel mensen? Omdat we bang zijn om een ‘Nee’ te horen? Omdat we bang zijn om een domme vraag te stellen? Omdat we bang zijn dat ze dan meer krijgen dan geven [en dat willen veel mensen liever niet..]. Omdat we geleerd hebben om dingen zelf te moeten doen? Wat is dat toch…

Je kent de uitspraak vast nog wel: “Kinderen die vragen, worden overgeslagen.” Dat neem je toch bewust of onbewust mee in je leven. Om vervolgens weer te gaan moeten leren te durven vragen… Het heeft namelijk een hoop voordelen als je wél durft te vragen. Wat als je zou weten dat je je wensen en dromen veel sneller realiseert als je om hulp vraagt?

170416 durf te vragen dromen realiseren evidence based cijfers onderzoek
Ik  – Nel – heb bij het ‘Nationale durftevragen-team’ nagevraagd hoeveel vaker en sneller mensen die hulp durven te vragen hun dromen realiseren. Waarop eénn van de reacties was: “Nee, geen cijfers,  maar het is wel zo!” 🙂

Geen harde cijfers dus. Maar we kunnen wél 5 redenen geven WAAROM mensen die durven te vragen om hulp hun dromen veel vaker én sneller realiseren.

 

 

1. Je wordt ‘gedwongen’ om na te denken over je wensen en behoeften

Voordat je hulp kunt vragen, moet je eerst weten waarbij je hulp kunt gebruiken. Wat heb je precies nodig en wat wil je vragen? Dit proces helpt je om je wensen op een rijtje te krijgen. Een vraag die daarbij helpt is: waarmee zou je het meest geholpen zijn?

Bij deze stap kan een gevoel van schroom en schaamte naar voren komen:
“Maar is het niet raar dat ik dit nodig heb of vraag?”
“Waarom kan ik dit zelf niet regelen?”
“Zou ik dit niet gewoon al moeten weten of kunnen?

Eén ding is bij het vragen van hulp belangrijk om in je oren te knopen: domme vragen bestaan niet.
Pas als je dit gelooft, kun je zonder oordeel gaan voelen wat je nodig hebt.

 

“Dat je iets zelf wilt doen,
betekent niet dat je het alleen hoeft te doen.”

 

2. Je leert je droom, wens en behoeften uit te spreken

Mensen die durven te vragen, spreken hun wensen en behoeften uit: ze maken hun wensen kenbaar. Pas dan weten anderen waarmee ze je kunnen helpen. Daarmee hebben ze al een voordeel boven mensen die dat niet doen. Zorg er wel voor dat je de vraag zo formuleert en stelt, dat mensen je ook daadwerkelijk kunnen helpen. Hoe concreter, hoe beter!

Vage vraag: “Ik loop vast in de verbouwing. Kun je me helpen?”
Concrete vraag: “Het loodgieterswerk lukt me niet. Ken je iemand die mij daar gedurende een week mee kan helpen?”

Vage vraag: “Ik wil meer gasten. Kun je meedenken over hoe ik dat ga doen?”
Concretere vraag: “Ik zou in het laagseizoen meer gasten willen. Heb jij ideeën hoe ik dat kan aanpakken?”

Als je het moeilijk vindt om je vraag helder te krijgen, kan jouw hulpvraag ook zijn of anderen je willen helpen met het scherp krijgen van jouw behoefte en vraag.

 

170418 durftevragen boek

 

 

Wil jij meer weten en leren over hulp durven vragen? Download gratis het boek ‘Durf te vragen – de kracht van sociale overwaarde’

 

 

3. Mensen gaan je helpen

Het werkt echt: als jij je hulpvraag stelt, gaan mensen je helpen! Ze gaan meedenken, meedoen of om zich heen vragen. Zo werkt dat.

Ik weet nog hoe we begin september 2009 in onze Berghut tijdens de grote verbouwing het hout van onze speciale Matratzenlager stonden de aaien, gemaakt voor een houtkunstenaar uit Nederland.  De kamer met daarin een 6 persoonsstapelbed dat symbolisch moest zijn voor de slaapzalen in echte berghutten. Ter plekke bedachten we: “Hoe gaaf zou het zijn als we alle bedden van hout gaan maken…?” Krap 2,5 maand later zouden we open gaan en we hadden al een strakke planning. Maar we gingen ervoor.

In november bleek dat we toch extra hulptroepen nodig hadden, bovenop alle hulp die we al kregen. Hans bracht de vraag voor klushulp in bij het Brabantse dispuut van zijn studentenvereniging en eind november stonden er 6 studenten 3 dagen lang te schuren en te schroeven [in ruil voor genoeg bier en gezelligheid]. En in de jaren die volgden kwamen de ‘klusbrabo’s’ én echte Oostenrijkfans trouw elk jaar een aantal dagen klussen [want er is altijd wel iets te doen…]. En tegenwoordig komen ze niet zozeer meer voor het klussen, maar gewoon om heel veel gezelligheid hebben met elkaar.

4. Steeds meer mensen horen jouw wensen #olievlek

Als jij jouw droom met de bijbehorende hulpvragen in een vroeg stadium deelt, bereik je een groep mensen die met je gaan meedenken en die jouw verhalen of hulpvraag verder vertellen. Je wordt niet alleen geholpen met je vragen, maar mensen gaan ook nog eens over jouw plannen vertellen aan anderen. Zo creëer je een netwerk van mensen om je heen en verspreidt jouw idee of droom zich als een olievlek. Delen is vermenigvuldigen.

“Delen is vermenigvuldigen.”

5. Je zorgt voor een gunfactor doordat je mensen BLIJ maakt en inspireert

Wist je dat mensen het ontzettend leuk vinden om anderen te helpen? In plaats van dat je andere mensen belast met een vraag, maak je ze juist vaak blij door jouw vraag te stellen. Mensen voelen zich gezien als jij ze om hulp vraagt. Dan kunnen ze namelijk van betekenis zijn.

En vaak staan mensen die hulp durven te vragen er niet bij stil, maar ze zijn een inspiratiebron voor anderen. Vaak stellen mensen vragen waar anderen ook mee lopen, maar die ze zelf niet durfden te vragen. Ze kunnen soms denken dat de ‘de enige zijn’. Maar door vragen te stellen geef je ze het gevoel dat deze vragen menselijk en niet raar zijn. Je creëert er zelfs een gunfactor mee.

 

5 redenen waarom mensen die hulp vragen hun wensen vaker én sneller realiseren #dtv DroomplekAcademie emigreren tips gastenverblijfcoaching

 

Eigenlijk ontneem je je zelf én anderen heel veel plezier en zingeving als je NIET om hulp vraagt… #omdenken

 

Zo blijven ontvangen en geven in balans

Geeft het je soms een ongemakkelijk gevoel dat iemand je helpt of iets geeft? Heb je het gevoel dat je meer vraagt of krijgt dan je geeft? Blijf niet lopen met deze gevoelens. Spreek je gevoel uit, om ervoor te zorgen dat je vrij kunt blijven ontvangen:

  • Vraag de ander of het nog steeds okee en in balans voelt wat deze persoon dit voor je doet.
  • Vraag de ander eventueel waar je hem of haar mee kunt helpen.
  • Wees ook eerlijk als direct ‘terughelpen’ er om wat voor reden dan ook even niet in zit. Mensen verwachten vaak ook niet eens direct hulp terug.
  • Blijf zelf ook voelen of het voor jou okee is.
  • Wees vooral heel dankbaar! Het is voor mensen vaak al een cadeau als ze kunnen helpen en ze zich gezien voelen in hun hulp.

Veel mensen helpen je overigens graag onvoorwaardelijk: ze hoeven er niet per sé iets voor terug te krijgen. Hulp hoeft niet altijd tussen twee mensen in balans te zijn. Dat kan bijvoorbeeld ook via een ‘driehoek’ gaan. En in de ene setting ontvang je misschien meer en in een andere setting geef je meer.

 

“Niet vragen is jezelf beschermen tegen een ‘NEE’.”

 

3x gemakkelijk hulp vragen als – toekomstig – droomplekeigenaar

Vanuit de DroomplekAcademie stimuleren we het vragen om hulp en daar hopen we met dit blog aan bij te dragen. We geven je drie tips die het vragen om hulp kunnen vergemakkelijken.

a. Je hebt iets geweldigs te ruilen

We weten als geen ander hoe waardevol het is om hulp te vragen als je een vertrekdroom hebt. Wij hebben bijvoorbeeld heel veel klushulp gehad in de verbouwingsfase. Dat is voor ons heel waardevol geweest. En mensen vonden en vinden het gaaf om bij te dragen aan onze droom. Ook aan die van jou.

Het gave is dat je iets heel moois hebt om te ruilen: verblijven op een geweldige plek! Je kunt op het moment zelf bijvoorbeeld je hulp een dag meenemen naar een mooie plek. En als mensen misschien meerdere keren geholpen hebben, kun je ze een gratis verblijf in het laagseizoen aanbieden.

We hebben rondom de verbouwing verschillende mensen vanuit hun passie en talenten laten meewerken. Peter en Petra bijvoorbeeld hebben ons ontzettend geholpen. Peter vindt het geweldig om meubels uit te denken. Hij heeft voor ons de bedden en de commodekastjes op de gastenkamers uitgedacht [die de klusbrabo’s vervolgens hebben gemaakt ;-)]. En Petra is echt een speurneus. Ik wist wat voor een soort sloffen we wilden hebben in de berghut, maar ik kon ze niet vinden op internet. Zij heeft ze onder andere voor ons gevonden. Twee jaar later hebben we ze een week verblijf in de Berghut aangeboden. _

b. Ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden

Voordat wij vertrokken, hebben we overal emigratie en gastenverblijfinformatie vandaan moeten sprokkelen. Het voelde alsof we het wiel opnieuw moesten uitvinden. En toen wij nog – meer dan fulltime – ons gastenverblijf runden, merkten we dat we niet zo goed wisten bij wie we konden aankloppen als we ergens in de business tegenaan liepen.

Vanuit deze ervaring hebben wij besloten vanuit de DroomplekAcademie een online community te creëren waar zowel ‘dromers’ als gastenverblijfeigaren hun vragen kunnen stellen, ervaringen kunnen delen, nuttige informatie vinden én zich zoveel persoonlijk en professioneel kunnen blijven ontwikkelen rondom thema’s als ondernemerschap, marketing, financiën, integreren, hospitality en werk/privé-balans.

Iedereen die een training bij ons volgt, heeft ook toegang tot deze community.

c. Stel jouw vraag in de live & online #durftevragen sessies op Facebook

We organiseren op de DroomplekAcademie Facebookpagina regelmatig live online #durftevragen sessies en daaraan kun jij ook al vragensteller meedoen. Hoe werkt het? Een – toekomstig – gastenverblijfeigenaar de hulp in van de op dat moment aanwezige luisteraars voor een prangende vraag rondom het ‘droomplekondernemerschap’. Iedereen kan meedenken!
_

durftevragen DroomplekAcademie Facebooklive

Benieuwd hoe zo’n durftevragen-sessies gaat?
Bekijk de opnames van deze online DroomplekAcademie durftevragen sessie.

_

  • Welk probleem , welke zorg of belemmering rondom jouw droom, jouw vertrek of gastenverblijf zou je heel graag opgelost zien?
  • En welke hulpvraag zou je daar vandaag nog over kunnen stellen?

Laat het ons gerust weten. We kijken graag hoe we je verder kunnen helpen.

Warme groet, ook namens Hans,
Nel

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.