“Gooien jullie het overgebleven eten nu allemaal weg?”
Toen we onze de Berghut runden, merkten we dat steeds meer gasten de vraag stelden: “Wat gebeurt er eigenlijk met het eten dat over is?” En terecht.
Het goeie nieuws is dat er in de Berghut vrijwel geen eten in de prullenbak verdween. Want er zijn veel manieren om overgebleven eten op een hygiënische manier een tweede ‘eetkans’ te geven en daarmee te hergebruiken. En eten op een verantwoorde manier hergebruiken in je B&B, hotel of restaurant: dat kun jij ook.
Ik heb er altijd een sport van heb gemaakt om zo min mogelijk [gasten]eten weg te gooien. En dan heb ik het niet over het eten dat op het bord terug de keuken in gaat, want dat gaat direct de prullenbak in. Maar dan heb ik het over hergebruik van bijvoorbeeld eitjes, brood, overgebleven groenten en fruit dat niet meer zo mooi op de fruitschaal toont.
Fruit hergebruiken
Fruit ziet er mooi uit op de fruitschaal, maar twee-drie dagen later ziet het er niet altijd meer even best uit. Zo vind ik bananen na een paar dagen niet meer zo toonbaar. Maar om ze dan meteen weg te gooien?
1. Dus bij ons staat er standaard bananenbrood als ontbijtlekkernij. En met hele rijpe bananen smaakt het bananenbrood trouwens nóg lekkerder en hoef je helemaal geen suiker te gebruiken in de cake.
2. Ook krijgen gasten vaak eens per week een fruitshake, van deze ‘tweede kans’ bananen en van sinaasappels die de fruitschaal ook niet meer halen.
3. En appels krijgen bij ons een tweede kans in een overheerlijke applecrumble.
Groente hergebruiken
We werken in de Berghut met veel verse groenten. En als deze al over zijn – want we kopen ook strak in – worden deze uiteraard niet weggegooid
4. Want je kunt van overgebleven groenten heerlijke soepen maken.
En onze cavia’s in onze privéwoning worden héél blij van komkommerschillen, de buitenbladeren van de ijsbergsla en de ‘klokhuizen’ van paprika’s. Dus we verzamelen ze voor hen.
Brood hergebruiken
Gasten kregen bij ons – naast de echte Oostenrijkse Kaiserbolletjes – ook zelfgebakken brood. En als dat niet altijd op ging, kreeg ook ons brood een tweede eetkans:
5. Overgebleven Kaiserbroodjes gingen de diepvries in en tijdens de bbq konden onze gasten smullen van deze broodjes met wat kruidenboter van de bbq.
6. Als de kaasfondue op de planning stond, kreeg dit brood een tweede kans in blokjes.
7. Het brood is ook wel eens door de broodsalade gegaan.
8. Wentelteefjes gaan er ook altijd goed in.
9. En in de eerste Berghutwinter hadden we een kok die eten ook graag hergebruikte. En zij maakte van brood ook broodpudding. Ook dat heeft een paar seizoenen op ons ontbijtmenu gestaan.
10. Overgebleven brood eten we zelf ook, en teamleden. En als het te veel was voor dat moment en we hadden het niet nodig voor de gasten, dan vroren we het in voor het ‘tussenseizoen’.
Aardappels hergebruiken
Heb je gekookte aardappels of aardappelpuree over? Gooi het niet weg!
11. Hergebruik gekookte aardappels als bindmiddel in bijvoorbeeld soepen.
12. Of bak ze de volgende dag.
Eieren hergebruiken
Vrijwel elke ochtend kregen gasten bij ons een hard- of zachtgekookt eitje. Maar het was lastig om exact in te schatten hoeveel er nodig was. Dus we maakten er in ieder geval genoeg, voorzagen de eieren van een datum en zorgden ervoor dat de overgebleven eitjes 2x per week een tweede kans kregen:
13. Tijdens de bbq door de salade.
14. In de vorm van een eiersalade bij één van onze maaltijden.
Vleeswaren ontbijt hergebruiken
Vleeswaren en yoghurt komt elke dag vers op het ontbijtbuffet, maar er blijft altijd wel wat over.
15. Overgebleven vleeswaren komen de volgende dag niet weer op het buffet, maar gebruiken we prive en voor teamleden.
Yoghurt en melk hergebruiken
Zeker in het begin van een nieuwe gastenweek was het voor ons altijd lastig inschatten hoeveel zuivel er gegeten en gedronken zou worden.
16. De yoghurt aten onze kinderen op.
17. En melk gebruikten we in de winter dezelfde dag voor warme chocomel of voor een toetje of ontbijtlekkernij waar die dag melk voor nodig was
Lekkernijen laten opgaan
Als we ’s morgens een lekkere cake voor onze gasten bij het ontbijt hadden, verdween deze ook niet in de vuilnisbak.
18. Overgebleven cake of iets dergelijks van het ontbijt konden gasten ’s middags na een dagje in de bergen lekker opeten. En ’s middags smaakte het misschien nog wel beter dan ’s morgens!
Voorwaarden hergebruik eten
Er zijn wel een paar voorwaarden verbonden aan het verantwoord en hygiënisch hergebruiken van eten.
- Als het gaat om bederfelijk eten: dit mag niet te lang uit de koeling zijn geweest.
- Hergebruik nooit eten dat enige schijn van bederving toont.
- Hergebruik geen eten dat al is gebruikt of is aangeraakt met handen. Dus eten dat op een gastenbord terug de keuken in komt, gaat direct de prullenbak in.
Voordelen van eten een tweede kans geven
Eerlijk is eerlijk: het kost meer tijd om eten met het uitzicht voor een tweede kans goed te bewaren dan om het weg te gooien. Maar tegelijkertijd heeft het een hoop voordelen om eten in jouw B&B, hotel of pension te hergebruiken.
- Je verspilt minder eten. Want laten we eerlijk zijn: veel eten weggooien terwijl andere mensen erom smeken, voel niet zo goed.
- Daarnaast geeft het ook voldoening en bevordert het je creativiteit om nieuwe mogelijkheden voor hergebruik van eten te bedenken.
- Gasten waarderen het enorm als zo min mogelijk eten wordt weggegooid. Ze vinden het fijn dat je er als gastenverblijf bewust mee omgaat.
- Misschien is het zelfs wel onderdeel van je concept dat je bewust met eten omgaat. Laat dat ook blijken in de communicatie naar je gasten toe.
- En een leuke bijkomstigheid: het bespaart ook nog eens een beetje geld.
Hoe kun jij bijdragen aan verantwoord hergebruik van eten en minder verspilling?
Zonnige groet,
Nel