Als je gaat emigreren, komt er ontzettend veel op je af. Je moet veel bedenken, regelen én voelen. Laat staan als je ook nog een onderneming in het buitenland wilt beginnen, zoals het starten van een B&B, camping, hotel, gîtes of het runnen van vakantiewoningen. Want:
- Wát moet je allemaal regelen?
- Welke bronnen kun je dan het beste raadplegen?
- Wat moet je op welk moment doen?
- Wat moet je weten als je een onderneming begint?
Ondernemen in het buitenland:
een wildgroei aan informatie
Bovenstaande vragen hebben wij ons rond 2008 geleden ook meerdere malen gesteld. Poeh, wat een wildgroei aan informatie. Vooral het stuk ondernemen in het buitenland was ondoorzichtig. We misten overzicht.
Maar: het is ons uiteindelijk gelukt.
Overzicht scheppen
Toen wij – na 7 jaar ons hotel succesvol gerund te hebben – met de DroomplekAcademie begonnen, merkten wij dat we vooral warmliepen voor de begeleiding van mensen in het ondernemersstuk:
- Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een gastenbedrijf: jouw B&B, camping, hotel of vakantiewoningen?
- Hoe zet je een onderscheidend gastenconcept neer en zorg je dat je met jouw marketing genoeg gasten aantrekt, die je ook nog leuk vindt?
- Hoe maak je een ondernemingsplan waar je zelf helemaal achter staat én waar jouw financierders ‘JA’ tegen zeggen?
- Hoe maak je jouw droom zo succesvol dat je ervan kunt leven én er blij van wordt?
- Welke rol speel jij hier als mens en als ondernemer in? Wat heb jij nodig?
Daar zijn we goed in en daar worden we blij van.
Dat is ook belangrijk voor jou, hè, dat je onderzoekt waar je écht blij van wordt voordat je vertrekt. Dat klinkt als een open deur, maar veel mensen weten dat niet echt van zichzelf.
Waar word jij blij van?
En waar word je minder blij van?
Het is ook belangrijk om te onderzoeken waar je minder blij van wordt. Waar loop je op leeg? Waar raak je geïrriteerd van? Want als je te veel dingen doet die buiten je energie liggen, is dat kans heel groot dat jouw droom niet gaat werken.
We merkten, toen we ons binnen de DroomplekAcademie gingen richten op de begeleiding van mensen met een gastendroom, dat we minder warmliepen voor de formaliteiten die je moet regelen als je naar het buitenland gaat:
- Wat zijn de regels in een specifiek land?
- Waar en hoe moet ik dingen rondom belastingen en verzekeringen regelen?
- Hoe zit het met taal en cultuur?
Maar ook dit moet je weten en regelen als je gaat emigreren…
Het liefst willen we zoveel mogelijk mensen helpen rondom hun emigratie op alle vlakken. Maar niet kiezen is verliezen. Je moet niet alles willen.
“Niet kiezen is verliezen.”
Boek ‘Succesvol Emigreren’
Dus toen Erik Jan van Dorp van Emigratieboek.nl dit jaar op de Emigratiebeurs naar ons toe kwam en vertelde dat hij een nieuw boek over emigreren had geschreven ‘Succesvol Emigreren – handboek voor de moderne emigrant’, dachten we 3 dingen:
- “Fijn! Dan kunnen we mensen doorverwijzen naar dit boek als ze vragen hebben over welke formaliteiten ze allemaal moeten regelen.” 🙂
- En ook: “Zal er in het boek ook een deel worden gewijd aan hoe je je geld in het buitenland gaat verdienen, en aan ondernemen in het buitenland?” #nieuwsgierig
- Maar ook: “Alwéér een boek over emigreren. Er zijn er al zoveel… Wat voegt dit boek nog toe?”
Genoeg aanleiding dus om in dit boek te duiken. Dat doen we en we krijgen gaandeweg antwoorden op onze bovengenoemde drie gedachten en vragen.
~
Gedachte 1 over het boek ‘Succesvol Emigreren’:
“Fijn! Dan kunnen we mensen doorverwijzen naar dit boek als ze vragen hebben over welke formaliteiten ze allemaal moeten regelen.”
Nieuwsgierig beginnen we met het boek. De inhoudsopgave van 5 pagina’s verklapt alvast de uitgebreidheid en overzichtelijkheid van het boek. De eerste 30 pagina’s gaan over de geschiedenis van emigreren, verschillende vormen van emigreren, populaire emigratielanden, emigreren met kinderen en over de achterblijvers. Vervolgens lezen we over 5 fases van emigreren, waarbij in fase 3 ‘Voorbereiden en regelen’ bijna 50 pagina’s gewijd worden aan regelzaken in de voorbereidingen en nog eens 30 pagina’s over regelzaken rondom je vertrek en het aankomen in je nieuwe land.
Goed nieuws dus! Als je een checklist zoekt met dingen die je allemaal moet regelen als je gaat emigreren, inclusief handige checklists, dan ben je bij het boek ‘Succesvol Emigreren’ aan het goede adres.
~
Gedachte 2 over het boek ‘Succesvol Emigreren’:
“Zal er in dit emigratieboek ook een deel worden gewijd aan hoe je je geld in het buitenland kunt verdienen en aan ondernemen in het buitenland?”
Veel mensen hebben de wens om naar het buitenland te gaan, maar een belangrijke vraag is: “Wat ga je daar doen om in je levensonderhoud te voorzien?”
Zoals gezegd komen er in het boek ‘Succesvol Emigreren’ 5 fasen van emigreren aan bod:
- Dromen en oriënteren
- Basisplan maken, afwegen en besluiten
- Voorbereiden en regelen
- Afscheid nemen en vertrekken
- Aankomen en aarden
De vraag over ‘Hoe ga je geld verdienen in het buitenland’ komt aan bod in fase 2: ‘Basisplan maken, afwegen en besluiten’, onder het kopje ‘Inkomen generen’. We zien dat hier krap 2 pagina’s aan worden gewijd, terwijl het een belangrijke basisvraag is. Je kunt inkomen genereren uit loondienst, met een eigen onderneming of een uitkering. Ehm, een uitkering? Maar daarover lees je in dit boek dus ook meer.
Hoe ga jij geld verdienen in het buitenland?
Tegelijkertijd: je kunt wel een encyclopedie wijden aan ‘ondernemen en geld verdienen in het buitenland’. Als wij van onze trainingen een boek zouden schrijven, zou het een boek van meer dan 1000 pagina’s zijn. Alleen al over het stuk ondernemen, hè. Het goede nieuws is dat wij jou kunnen helpen in het maken van een keuze hierin. Dus ook op dit stuk in het boek vullen onze kennis en ervaring en de informatie in het boek elkaar perfect aan.
~
Gedachte 3 over het boek ‘Succesvol Emigreren’:
“Alweer een boek over emigreren; er zijn er al zoveel. Wat voegt dit boek nog toe?”
Inderdaad, tot slot: wat voegt dit boek ‘Succesvol Emigreren’ nog toe, bovenop alle andere emigratiehandboeken? We moeten je eerlijk zeggen: wij hebben niet alle emigratiehandboeken gelezen die er bestaan. Dus we kunnen alleen maar beoordelen wat we van dit boek vinden.
– Mooi, handzaam en realistisch basisnaslagwerk
We vinden dit boek een mooi, handzaam én realistisch basisnaslagwerk. Het is een full color boek, met veel mooie foto’s. Heel fijn, want ons oog wil ook wat. Er wordt aan alle aspecten van emigreren aandacht besteed, dus na het lezen van dit boek heb je een duidelijk beeld van wat er in theorie allemaal bij emigratie komt kijken. En het beeld dat daarbij wordt geschetst, is realistisch [want we kunnen allemaal wel denken dat we gelukkiger worden in het buitenland, maar dat is niet zo makkelijk als je denkt]. Vanuit het overall plaatje kun je beoordelen waar je meer informatie over wilt hebben en kun je daarnaar op zoek gaan.
– Aandacht voor de waarom-vraag
Waarom wil je eigenlijk emigreren? Het is een basale vraag, maar deze vraag stellen mensen zichzelf te weinig, denken we. Het mooie van het boek ‘Succesvol Emigreren’ is dat er flink wat aandacht wordt besteed aan deze psychologische kant. Waarom wil je vertrekken? Wat is je wens? Ben je wel geschikt voor emigratie? En als je met een partner wilt vertrekken: is je relatie wel emigratieproof? Daarna volgt pas het technische deel met praktische zaken die geregeld moeten worden en de checklists. En je wordt in het boek regelmatig herinnert aan je doel. Zit je nog op koers?
– Landeninfo
Achterin het boek worden er 12 populaire emigratielanden uitgelicht met ongeveer 6 pagina’s per land. Het betreft de landen: België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Portugal, Oostenrijk, Zweden, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Wil je vervolgens meer weten over deze landen, dan kun je natuurlijk boeken kopen die in zijn geheel over het betreffende land gaan.
– Ervaringsverhalen
We zijn dol op verhalen van mensen, dus wij worden er blij van om – tussen de nuttige checklists en formaliteiten door – ervaringsverhalen te lezen van andere emigranten. En zelf delen we ook een kort verhaal in het boek.
– Checklists
Ja, toch ook die checklists. Dat is gewoon ontzettend handig.
– Actueel emigratielandenlijstje
O ja, er staat een up-to-date lijstje in het boek van de top 50 emigratielanden van mensen die in Nederland geboren zijn. Zo’n lijstje is altijd een ding waar onze aandacht naartoe getrokken wordt. Even kijken: op welke plek staat Oostenrijk? Vast wel in de top 10… Wat, nummer 20, met Nieuw-Zeeland op nummer 21? En Zwitserland op nummer 10? Gek toch, hè, dat je altijd naar je eigen land kijkt.
Concluderend:
Het boek gaat vooral over het waarom van jouw stap, de verschilende fases in de emigratie en de formaliteiten. Dingen die je absoluut moet weten als je vertrekt en een gastenbedrijf in het buitenland start. Dit boek vrijwel niet over ondernemen in het buitenland.
Dus mocht je plannen hebben om in het buitenland een gastenbedrijf te beginnen, of het nu een B&B, hotel, camping, pension of andere gastenlocatie is: dit boek ‘Succesvol Emigreren’ en onze online trainingen vullen elkaar perfect aan.
WINACTIE
We verloten 3 exemplaren van het boek ‘Succesvol Emigreren – handboek voor de moderne emigrant’ [t.w.v. 24,95 euro]
Laat ons uiterlijk zondag 2 september weten waarom jij dit boek zou willen hebben en wij selecteren de 3 inzendingen die ons het meest raken. En stuur deze mail onder vermelding van ‘Winactie Succesvol Emigreren’ naar ons via: info@DroomplekAcademie.nl
De winnaars krijgen uiterlijk 6 september bericht via de mail.
Dit blog sluiten we graag af met de woorden waar dit emigratieboek mee begint:
“Al onze dromen kunnen uitkomen
als we de moed hebben om ze na te jagen.”
– Walt Disney [1901-1966]
En…? Heb jij de moed?
Warme groet,
Hans & Nel