Kopen versus pachten of huren van een gastenverblijf: voor- en nadelen

Kopen versus pachten of huren van een gastenverblijf: voor- en nadelen

Je droomt van een knusse B&B, groene camping, kleinschalig hotel of fijne vakantiewoningen, alleen twijfel je of kopen wel haalbaar is. Liefst zou je een locatie willen die echt van jezelf is, maar waarom niet huren of pachten? Wat hebben de voor- en nadelen van kopen versus pachten en huren op een rijtje gezet.

Voordelen van kopen

De meeste mensen met een B&B-droom die we spreken, willen het liefst een droomplek kopen. Vooral omdat ze dan echt iets voor zichzelf hebben. En dat snappen we heel goed.

 1. Gevoel van vrijheid
  Je bent vrij om te bepalen wat je doet met de locatie als je een B&B, hotel, camping of meerdere vakantiewoningen (binnen de regels en wetten natuurlijk, maar je snapt wel wat we bedoelen ;-)). Je kunt het helemaal inrichten zoals je dat wilt, zowel van binnen als van buiten, aansluitend op je gastenconcept. Je kunt echt letterlijk aan je droomplek én merk bouwen.
 2. Kapitaalopbouw
  Over het algemeen is onroerend goed een verstandige belegging: het wordt in het algemeen meer waard. Daarnast: als je een lening hebt lopen, los je over het algemeen geld af. Daarmee bouw je kapitaal op. “Het komt naar je toe,” heb ik van huis uit meegekregen.
 3. Investeringen terugverdienen
  De opbrengst van efficiëntieverbeteringen die je aanbrengt voor jouw B&B, hotel, camping of vakantiewoningen kun je in je eigen zak steken. Denk aan bijvoorbeeld het aanschaffen van zonnepanelen of investeren in een goede isolatie van je huis, waardoor je minder energiekosten hebt.

Nadelen van kopen

Een droomplek kopen kan een enorm gevoel van vrijheid geven, maar het heeft ook nadelen.

 1. Eigen geld en/of geldschieter nodig
  Als je de B&B, hotel, camping of vakantiewoningen die je op het oog hebt met eigen middelen kunt financieren, is dat natuurlijk geweldig. Dat lukt echter maar weinig mensen. In veel landen heb je ongeveer de helft van het aankoopbedrag aan eigen geld nodig. Het zou mooi zijn als je de rest via de bank kunt financieren. Of de bank er ‘JA’ tegen zegt, is erg afhankelijk van je ondernemingsplan, het land of de streek waar je wilt kopen of de bank die je treft.
 2. Kosten betaal je zelf
  Alle kosten die bij het kopen van een droomplek komen kijken, zijn voor eigen rekening. Denk aan bijvoorbeeld onderhoudskosten, zoals schilderwerk, vervangen van de verwarmingsketel of het vervangen van apparatuur. Dat geld zie je vaak niet meteen terug. Waarbij het regelmatig niet niet over een paar honderd euro gaat, maar over een paar duizend euro. Wij hebben bijvoorbeeld een huis (chalet) met houten balkons en een deels met hout bedekte gevel. Elke vijf jaar schakelen we een schilder in om het hout te verven en dat kost ongeveer tienduizend euro per keer. Dat is even slikken, maar het hoort erbij. Als je handig bent, kun je veel dingen zelf doen. Dit houtschilderwerk is overigens een van de weinige dingen die we niet zelf doen.
 3. Korte termijn verkopen kost geld
  Als je erachter komt dat het runnen van een B&B, camping, hotel of vakantiehuizen toch niets voor jou is en je hebt een locatie gekocht, dan kost het afstand doen van je droomplek relatief veel geld. Bij de aankoop betaal je kosten voor het kopen (‘kosten koper’) van de locatie, zoals notariskosten, hypotheekkosten en makelaarskosten; dat geld ben je kwijt.

Je kunt ook redenen hebben om een droomplek te pachten of te huren in plaats van te kopen. Ondanks dat deze plekken niet voor het oprapen liggen, zijn de mogelijkheden er zeker.

Voordelen van pachten of huren

 1. Geen grote investeringen nodig
  Het huren of pachten van een B&B, camping, hotel of vakantiehuizen is een enorme kans om je droom te realiseren als je niet veel eigen geld hebt. Je kunt dan toch je droom waarmaken zonder eerst een paar ton op tafel te moeten leggen of jezelf in de schulden te steken. Je hebt ook meer grip op de kosten, omdat je vooraf goed afspreekt welke kosten voor jou en voor de verhuurder/verpachter zijn.
 2. Flexibiliteit
  Een droomplek huren of pachten geeft flexibiliteit en vrijheid, op een andere manier dan kopen. Je kunt het pachten of huren van het gastenverblijf voor een tijdje proberen. Als het niet bevalt, kun je de huur weer opzeggen.
 3. Groot onderhoud zijn niet voor jouw rekening
  Normaal gesproken is het groot onderhoud van een locatie voor de verpachter of verhuurder: verfwerk, waterleidingen, electriciteit, ed. Alles wat daaraan onderhouden moet worden, is voor de verhuurder of verpachter.

Vergeet niet om goede afspraken te maken over wie wat betaalt; per situatie kan dit verschillen. Neem de afspraken op in een rechtsgeldig contract. Wat doe je bijvoorbeeld als de matrassen op de bedden niet meer lekker liggen: wie betaalt deze dan?

Wat is het verschil tussen huren en pachten?
Kortgezegd is pachten een vorm van langdurig huren. Huren kan vaak per maand per jaar. Pachten gaat vaak over een meerjarig contract.

Nadelen van pachten of huren

Maar ook pachten of huren heeft nadelen, zoals ook kopen voor- en nadelen heeft.

 1. Afhankelijkheid
  Als je huurt of pacht ben je afhankelijk van de plannen van de persoon. Net als dat jij de huur kunt opzeggen of het pachtcontracht niet wil verlengen, kan de verhuurder of verpachter dit ook doen. En als jij het huis een andere kleur wilt geven of het terras verzakt is en een nieuwe wilt aanleggen, zul je dit moeten afstemmen.
 2. Je bouwt geen vermogen op
  Over het algemeen bouw je geen vermogen op met je droomplek, in de zin dat de ‘stenen’ niet meer waard worden. Van alles wat je opknapt, profiteert de verhuurder/verpachter mee, maar je zult er waarschijnlijk geen vergoeding voor krijgen als je weggaat.
 3. Geld wat je erin investeert, krijg je niet altijd terug
  Als jij de droomplek die je pacht of huurt wilt pimpen en de verpachter/huurder betaalt niet mee, dan moet je het uit je eigen zak betalen. Kleine investeringen in apparatuur of meubels, zoals betere matrassen, zijn niet direct terug te zien in je portemonee, tenzij je hogere prijzen gaat vragen aan je gasten. Dan nog kan het een paar jaar duren voordat je de investering eruit hebt. Dus het is so wie so handig om iets van een spaarpot te hebben om de B&B, camping, hotel of vakantiehuizen naar je zin in te richten.

***

>> Lees ook dit blog:
9 manieren om jouw gastenverblijfdroom waar te maken met weinig eigen centen. 

***

Zowel het kopen of pachten/huren van een gastenverblijf heeft dus voor- en nadelen. Hoe zwaar deze wegen, is voor iedereen anders. Hoe groot is je eigen vermogen? Hoe flexibel wil je zijn? Uiteindelijk gaat het om het waarmaken van een droom. De vorm die daarbij het beste past, is afhankelijk van jouw situatie. Neem vooral de tijd om dit uit te zoeken en de voor- en nadelen tegen elkaar af te zetten.

Een belangrijke boodschap van ons: laat je niet beperken door de gedachte dat kopen voor jou geen optie is en dat je dus nooit je droom zult waarmaken. Pachten of huren is ook een mogelijkheid is. Met de bijbehorende voor- en nadelen.

Heel veel succes!

Warme groet,
Hans & Nel

 

ebook gratis gasten Marketing B&B camping hotel emigreren Frankrijk Spanje Italie Oostenrijk Duitsland Portugal Noorwegen Zweden

 

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.