Hoeveel kamers of bedden zijn nodig om rond te komen van een hotel of Bed and Breakfast?

Hoeveel kamers of bedden zijn nodig om rond te komen van een hotel of Bed and Breakfast?

Regelmatig krijgen we de vraag: ‘Hoeveel slaapplekken heb ik nodig om rond te komen van mijn pension?’ (Of lees: B&B, agriturismo, vakantiewoning, gîtes, camping of hotel). En misschien loop jij ook wel rond met deze vraag.

Het liefst zouden we daar met een snelle formule antwoord op kunnen geven. Het lastige is dat er eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven is op de vraag. Hoeveel kamers, bedden, appartementen of woningen, campingplaatsen, tenten of slaapplekken je nodig hebt om rond te komen, hangt af van veel factoren.

We sommen hieronder 8 van die factoren voor je op, in willekeurige volgorde.

1. Hoeveel geld heb je zelf nodig om rond te komen?

Ieder mens is anders en heeft andere levensprioriteiten. Dus hoeveel geld je nodig hebt om in je eigen levensonderhoud te voorzien, verschilt per persoon. Daarnaast: wat is de leeftijd van de kinderen? Zijn je hobby’s onderdeel van je werk? Hoeveel reis je? Hoe vaak ga je uit eten? En wat zijn de kosten voor levensonderhoud in het land waar je terechtkomt: Spanje, Italië, Portugal, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Nederland, België, Zwitserland, ….. Dus hoeveel slaapplaatsen of kamers je nodig hebt om rond te komen, hangt ervan af hoeveel geld je nodig hebt voor levensonderhoud.

2. Hoeveel bedrijfskosten heb je?

Hoeveel bedden, appartementen of plekken je nodig hebt hangt ook af van je kostenniveau. Voorbeelden van dit soort kosten zijn:

  • Hypotheekkosten: Heb je een kleine hypotheek of misschien geen hypotheek op jouw gastenpand- of terrein, dan hoef je minder te verdienen en heb je minder plekken nodig.
  • Verbouwingskosten vallen vaak ook onder hypotheekkosten. Die kunnen ook hoog zijn. Alleen is het te kortzichtig om te denken dat je de verbouwingskosten beperkt moet houden. Als het mooi maken van jouw gastenverblijf ervoor zorgt dat je daardoor een net iets hogere prijs voor je kamers, appartementen of plekken kunt betalen, dan verdien je dat in de loop van de jaren terug.
  • Onderhoudskosten. Of je nu een kasteel gaat opknappen of een perfect onderhouden hotel: die kosten verschillen nogal van elkaar. Waarschijnlijk is dit ook terug te zien in het aankoopbedrag. 😉 Maar hoeveel kamers rendabel zijn hangt ook af van de onderhoudskosten van je pand.

3. Hoeveel weken per jaar wil je open zijn?

Nog een factor is: Hoe vaak wil je open zijn met jouw B&B, vakantiewoningen, gîtes, camping of hotel? Wil je het hele jaar open zijn of wil je een aantal maanden per jaar dicht zijn? Dus ook: hoeveel inkomsten kun je daarbij genereren. Waarbij je er altijd rekening mee moet houden dat je niet alle weken dat je open bent ook vol zit.

4. Welke betaalde activiteiten ga je aanbieden?

Je laat mensen op jouw droomplek betalen voor het verblijf: de campingplek, het bed of de stoel (als je een trainingslocatie hebt).  Maar bied je in jouw B&B, agriturismo, hotel, pension, vakantiewoningen of op jouw camping alleen slaapplekken aan of bied je ook eten aan waar je op kunt verdienen? Of activiteiten aan waar mensen extra voor betalen? Misschien heb je een kleine winkel bij jouw gastenverblijf? Dus wat zijn extra activiteiten waar je geld mee verdient?

Wat hierbij ook belangrijk is, is dat activiteiten mogelijk ook weer kosten met zich meebrengen. Het aanbieden van eten brengt bijvoorbeeld inkoopkosten mee, hogere energiekosten en personeelskosten.

5. Wie is jouw droomgast?

Zijn families jouw droomgast en heb je dat op en top faciliteiten voor? Dan kun je in de periode dat je open bent in de schoolvakanties vol zitten. Bedenk dan alleen wel hoe je je gastenverblijf vult buiten de schoolvakanties om. Zet je je in voor mensen die het niet heel breed hebben, maar die je toch een fijne vakantie wilt bezorgen, dan kun je je voorstellen dat je daar waarschijnlijk minder inkomsten mee genereert.

Valkuil: kies niet jouw droomgast op basis van de hoeveelheid geld die ze meenemen. Want daar word je op de langere termijn niet blij van. Kies een type gast waar je zelf blij van wordt en ga vervolgens kijken of deze past bij je benodigde inkomsten.

6. Hoeveel personeel heb je nodig (en wil je)?

Voor extra activiteiten heb je vaak ook extra mensen nodig. Als je de inkomsten kwijt bent aan mensen die de activiteit begeleiden of een personeel, dan zijn het geen extra inkomsten. Je kunt de activiteiten echter ook zien als het nog aantrekkelijker maken van jouw concept, waardoor je meer gasten aantrekt. Dan brengen de activiteiten indirect toch meer geld binnen.

7. Wat gaat je prijsstelling zijn?

Hoeveel inkomsten je hebt en hoeveel slaapplekken je nodig hebt in jouw B&B, camping, hotel of vakantiewoningen / gîtes, is ook afhankelijk van de prijs die je vraagt. Als jij een gemiddelde accommodatie neerzet, kun je ook een gemiddelde prijs vragen. Of wil je iets unieks neerzetten waarvan mensen denken: “Dat is nu precies wat ik zoek!” Als je iets unieks neerzet, kun je daar ook een hogere prijs voor vragen.

8. Ben je in staat gasten als een magneet aan te trekken?

Ben jij in staat om gasten aan te trekken om te overnachten op jouw bijzondere vakantieadresje? Specifieker: ben je in staat om genoeg gasten aan te trekken. Heb je marketingkennis? Lukt het jou om mensen ook daadwerkelijk op de reserveringsbutton van je website te laten drukken? Is jouw droomplek of gastenconcept aantrekkelijk genoeg om te boeken?

Kortom:

De vraag ‘Hoeveel slaapplekken heb ik nodig om rond te komen van mijn gastenbedrijf?’ is niet 1-2-3 te beantwoorden. Je moet op verschillende vragen antwoord geven om scherp te krijgen hoeveel kamers, bedden, appartementen, tenten, campingplaatsen of stoelen je nodig hebt om rond te komen.

‘Maar als er zoveel afhankelijkheden zijn, waar begin je dan met het bepalen van de benodigde beddencapaciteit?’

Ons advies aan jou is: onderzoek je drijfveren, bepaal je gastenconcept (het fundament van je bedrijf), en maak vervolgens een start met jouw ondernemingsplan. Dan krijg je stap voor stap antwoord op bovenstaande vraag. Mocht je daar hulp bij nodig hebben, geef ons even een seintje: info@DroomplekAcademie.nl. 

We bieden in de ondernemingsplantraining, die onderdeel is van het Masterprogramma ‘Mijn Gouden Gastenbedrijf’, alle financiële templates voor begrotingen aan die je nodig hebt om bovenstaande factoren in door te berekenen als je daarin keuzes gemaakt hebt.

Warme groet,
Hans & Nel

 

>> Download ons gratis ebook ‘van Nachtmerrie naar Droomplek’

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.