Een B&B-droom in je eentje: 5 dilemma's en tips

Vrijwel iedereen met de droom om een B&B, camping, hotel, pension of vakantiewoningen te beginnen, loopt rond met vragen, angsten en belemmeringen. Logisch, want het is veel en kwetsbaar: voor jezelf beginnen, in een branche die je nog niet kent en misschien ook op een andere leefplek. Laat staan als je in je eentje een gastenverblijf wil beginnen!

Als je samen een gastenverblijf gaat runnen, kun je leuke en minder leuke dingen delen en verdelen. Als je in je eentje een B&B, camping of vakantiewoningen wilt runnen, moet het allemaal uit jezelf komen. Want als JIJ het niet doet, doet NIEMAND anders het voor je.

Ik ben benieuwd welke vragen in het bijzonder ‘solovertrekkers’ bezighouden. Daarom vroeg ik dit de afgelopen tijd aan 5 mensen die een B&B droom in hun eentje hebben. Enkele van hen ontvangen al gasten; bij anderen staat hun gastenverblijfdroom in de stijgers. Deze 5 vragen heb ik aan hen gesteld:

  1. Hoe doe ik dat financieel?
  2. Hoe ga ik het allemaal in mijn eentje bolwerken?
  3. Wat doe ik als ik ziek word; wie kan dan als back up fungeren?
  4. Hoe ga ik om met stille periodes?
  5. Ik ben alleenstaand en heb een kind. Hoe pak ik dat aan?

 

1. “Hoe ga ik mijn B&B-droom financieel realiseren zonder (veel) eigen geld?”

Bij solovertrekkers – en bij ook veel mensen die samen vertrekken – is de geldvraag top of mind: “Hoe ga ik het financieel regelen? Hoeveel geld is er nodig? Kan ik mijn droom realiseren zonder veel eigen geld als ik alleen ben? Alle solovertrekkers die meewerkten aan dit artikel, herkennen zich in deze hobbel.

Caroline Ligthart wil een magische B&B in Oostenrijk starten waar ze retreats organiseert voor persoonlijke ontwikkeling: B&B Rose’s Heart. Ze runt in de winter van 2019 in de 3 krokusvakantieweken ons Proefhotel. Caroline heeft een eigen huis dat ze kan verkopen als ze na het Proefhotelavontuur haar plannen doorzet. “Dat ik geld uit de verkoop van mijn huis kan halen, is  een hele fijne gedachte. Want in Oostenrijk moet je een flink bedrag zelf meenemen, dus ik hoop dat het genoeg is om mijn droomplek te bekostigen. Mijn makelaar en de bank zijn gelukkig positief gestemd. Mijn makelaar vertelde me dat hij nog nooit zo’n goed ondernemingsplan heeft gezien. Ik heb al een huis op het oog. Dus als ik na het runnen van het Proefhotel nog steeds zo enthousiast ben over mijn B&B-plannen, ga ik er absoluut werk van maken.”

Caroline:
 “Mijn makelaar vertelde me
 dat hij nog nooit zo’n goed ondernemingsplan heeft gezien.”


[update Caroline]:
Nadat Caroline haar accommodatie in Bad Kleinkirchheim [Oostenrijk] heeft gerund,
is de nu op zoek naar weer een nieuwe gastenaccommodatie.
Volg haar via LodgeRosesHeart.com]

Voor Anneke Icks, die in Italië haar vakantiehuis  ‘Casa Ciao Bella’ wil waar alleenreizende vrouwen zich helemaal thuis kunnen voelen, is het stuk financiën één van haar grootste hobbels en storende gedachten: “Hoe ga ik dit in mijn eentje financieren? En als het lukt dan draag ik die verantwoordelijkheid alleen? Hoe zorg ik er voor dat ik hier niet te vaak van wakker lig?” Anneke is concreet bezig om haar hobbels te onderzoeken. “Ik ben nu aan het onderzoeken wat ik nodig heb om mij comfortabel te voelen bij de financiële verantwoordelijkheid en hoe ik (voldoende) vertrouwen voel om dit te dragen. Ik ben ook aan het onderzoeken wat de financiële mogelijkheden zijn en hoe ik aan investeerders kom.”

[update Anneke:
Anneke heeft haar B&B gevonden in Italië [Le Marché].  
Volg de ontwikkelingen via de Facebookpagina van Casa Ciao Bella]


Suzanne wil graag een B&B in Spanje beginnen. Wat haar vooral tegenhoudt is het ontbreken van geld: “In Spanje is het niet gemakkelijk om een hypotheek te krijgen en al zeker geen volledige. En in je eentje is dat extra moeilijk en nog moeilijker als je niet al de afgelopen 2 jaar een goed lopend bedrijf hebt gehad. Ik denk wel eens dat het me nooit gaat lukken, maar ik probeer dan toch manieren te verzinnen waardoor het uiteindelijk wél kan lukken. Bijvoorbeeld door niet alleen te willen gaan of te MOETEN leven van mijn toekomstige B&B. Ik ben ook coach en inmiddels net afgestudeerd, online coach. Of door te gaan huren. Maar als ik zou gaan huren: hoe gaat het dan als de verhuurder besluit de huur op te zeggen? Ik ben daar allemaal nog niet over uit.”

Daniëlle:
 “Ik ben creatief en heb gemerkt dat het mogelijk is
 om met weinig middelen een mooie B&B te realiseren.”

Daniëlle de Warem, die eind 2018 naast een baan in de zorg haar B&B ‘To-re-create’ in het Zuid-Limburgse Schinveld startte, heeft na een flinke verbouwing 1 B&B-kamer in de verhuur. “Er staat nog een 2e kamer in de planning, maar het geld is nu even op. Dus ik ben weer hard aan het sparen. En ondertussen verhuur ik die ene kamer. Dat gaat eigenlijk heel goed.” Daniëlle vond en vindt het financiële stuk lastig. “Ik heb 5 jaar later dan gepland mijn B&B geopend, maar hij is er. Ik heb bewust en zuinig geleefd om geld over te houden en in mijn droom te kunnen investeren. Heb heel veel zelf gedaan om loonkosten te besparen. Ik ben creatief in de aanschaf van materialen en middelen geweest: ik let op aanbiedingen, kies tweedehands bouwmateriaal of haal gratis af. Ik hou van marktplaats. Ik heb gemerkt dat het met weinig geld dus ook mogelijk is om een mooie B&B te realiseren. Ik heb daarnaast ook financiële tegenvallers gekend. Maar ik weet ondertussen hoe ik zuinig kan leven en ik en mijn kinderen komen niks te kort.”

>> Lees hier het blog: 9 Manieren om jouw gastenbedrijfdroom waar te maken met weinig eigen centen 

n Hans & Nel:

“Hoe ga ik dit betalen?” is een hele valide vraag. Tegelijkertijd merken we dat veel mensen eigenlijk te vroeg met deze vraag bezig zijn. Ons advies is: ga eerst eens goed ontdekken wat je echte droom is. Hoe ziet die droom eruit? Wat is het doel van je droom? En wanneer is je droom geslaagd? Misschien zit er wel een verlangen onder? En klopt jouw gedachte wel dat je daadwerkelijk veel geld nodig om deze droom te starten wel? 


2. “Hoe ga ik het allemaal in mijn eentje bolwerken?”

Als je met z’n tweeën bent, kun je – theoretisch – taken verdelen en de hele hoop acties samen aanpakken. Als je alleen bent, moet je dat zelf doen. Je vraagt je af HOE je het allemaal moet gaan doen. Tegelijkertijd zijn er stemmetjes in je die zeggen: “Ik doe vaak dingen alleen, dus dit moet ik ook alleen kunnen.” Je bent het gewend.

Er zijn echter grenzen aan wat je in je eentje kunt doen. Het opzetten van een gastenbedrijf is zo veel – zeker als je dat in het buitenland gaat doen – dat je het onmogelijk allemaal in je eentje kunt doen.

Anneke:
 “Ik heb een gastenconcept uitgewerkt dat echt bij me past,
 dus ik heb er vertrouwen in.”

Anneke: “Voordat ik Hans en Nel ontmoette, liep ik met de vragen rond als: “Hoe breng ik structuur aan, waar begin ik en waar moet ik mijn focus op leggen? Ik heb met hulp van de Mastertraining nu een gastenconcept dat echt bij me past. Door deze stevige basis, durf ik de hobbels te nemen en heb ik er vertrouwen in. Ik ben nu bezig met mijn ondernemingsplandeel van de training en dat is pittig. Maar het dwingt me wel om ook over de cijfermatige dingen na te denken. En als ik in de toekomst kijk, vind ik het lastig om een droomplek te vinden met alle regelgeving die erbij hoort. Italië is een mooi en complex land. Ik wil op zoek naar iemand die mij hierbij kan helpen. Iemand die de lokale markt goed kent, de lokale regelgeving en mij kan adviseren. Ook wil ik contact opnemen met Nederlanders die in Italië een gastenverblijf zijn begonnen om te leren van hun ervaringen.”


Caroline had overigens eerst ook plannen om naar Italië te vertrekken, waarbij ze Oostenrijk altijd in haar achterhoofd heeft gehad: “Ik was niet heel bekend met Italië, dus om me verder te oriënteren, ben ik in de regeltjes gedoken. Ik werd er moedeloos van. Ondertussen realiseerde ik me dat ik mijn hele leven al in Oostenrijk kom en vloeiend Duits spreek. Waarom zou ik dat niet proberen? Dus mijn droom is nu gericht op Oostenrijk. Daardoor past het Proefhotel eigenlijk nóg beter en kom ik erachter wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een B&B. Daarnaast is het Proefhotel voor mij een realitycheck voordat ik een grote investering ga doen: ga ik het werk wel écht wel vinden? Verder pak ik mijn plan stap voor stap aan en probeer zoveel mogelijk in de flow mee te gaan.”

[update Anneke:
inmiddels heeft Anneke haar B&B gevonden in Italië [Le Marché].  Volg de ontwikkelingen via de Facebookpagina van Casa Ciao Bella]


* TIP van Hans & Nel * 
Dat je in je eentje bent en het in je eentje wilt gaan doen, betekent niet dat je het alleen hoeft te doen. Vraag hulp en grijp deze aan. Hoe moeilijk ook. We merken dat veel mensen, en zeker mensen die geen levenspartner hebben, het lastig vinden om hulp te vragen. Ik zou bijna zeggen: hulp vragen is vaardigheid nummer 1 als je B&B-plannen hebt.


3. “Stel je voor dat ik ziek word als er gasten zijn. Wat doe ik dan?”

Het is 6.15 uur en je wekker gaat. Normaal gesproken sta je nu op om met plezier een heerlijk ontbijtje te maken voor je gasten. Je geniet altijd van de stilte op dit moment van de dag. Maar vandaag voel je je hondsberoerd. Je zag het gister al een beetje aankomen, maar je bent vroeg naar bed gegaan en had gehoopt dat het over zou waaien. Niet dus… Je hijst jezelf uit bed om broodjes te halen bij de bakker en jouw bijzondere lekkernijen klaar te zetten. Je weet heel goed dat je zwaar over je grenzen gaat. Maar wie doet het anders voor je? Wie maakt het ontbijt eigenlijk als jij ziek bent? Wie doet de schoonmaak?

Anneke staat zeker stil bij deze vraag: “Ja, dat is wel een ding als ik mijn droomplek heb. Ik ben gelukkig weinig ziek en hoop ik dat het zo blijft. Wat mij een gerust gevoel geeft, is dat ik mijn gastenverblijf in een omgeving zoek waar ik eerder al gewoond hebt. Ik heb hier een groep dierbare vrienden opgebouwd. Als ik ziek word, hoop ik terug te kunnen vallen op mijn vrienden. En ik zou gaat onderzoeken of er in de buurt B&B’s zijn waarmee ik een soort samenwerking kan aangaan voor dit soort situaties.”

Anneke:
 “Ik ben gelukkig weinig ziek.
 Maar als ik ziek word,
 hoop ik terug te kunnen vallen op mijn vrienden hier.”

Suzanne zou ook contact zoeken met andere B&B eigenaren in de omgeving en die om hulp zou vragen. “En over deze vraag ga ik ook nog verder nadenken, ook omdat ik de zorg voor mijn zoontje heb.”

Caroline is ook al druk bezig om contacten te leggen in een gebied waar ze graag haar B&B wil starten. “Niet dat ik contact aan het leggen ben om daarmee alvast vervanging te zoeken als ik een keer ziek ben. Maar het is voor mij een must om mensen te kennen op de plek waar ik woon. Anders zou ik heel snel ongelukkig worden. In geval van ziekte is het fijn als mensen kunnen inspringen. En als het voor langere duur is, dan zou ik misschien toch iemand via een uitzendbureau inhuren. Ik ben eind 2018 een maand in Karinthië geweest en daar heb ik al verschillende fijne mensen ontmoet waar ik zeker op kan terugvallen als het nodig is. Dus daar ben ik heel blij mee.”


quote zelf in je eentje hulp vragen


Daniëlle is haar droomplek gestart vanuit haar woonhuis en heeft het voordeel dat ze ook kan terugvallen op vrienden en bekenden. “Ik zorg dat iemand bijspringt als ik werkelijk geen gast zou kunnen ontvangen. Wanneer ik in het buitenland zou zijn, zou ik vanaf dag 1 investeren in het opbouwen van nieuwe contacten en het maken van kennissen en nieuwe vrienden, waarmee je lief en leed kunt delen. Het is zo fijn als je voor elkaar klaar kunt staan. Ik zou mijn gasten overigens gewoon vertellen dat ik ziek ben, maar dat ik me wil blijven inspannen om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.”


* TIP van Hans & Nel * 
Onze tip zou inderdaad ook zijn om mensen om je heen te verzamelen waar je goed contact mee hebt en die je vertrouwt. 

Mensen op wie je terug kunt vallen.4. “Hoe voorkom ik dat ik me eenzaam ga voelen, zeker in stille tijden?”

Normaal gesproken heb je niet 365 dagen per jaar gasten. Er zijn drukke periodes met gasten en rustiger periodes. Na een aantal weken drukte, verlang je misschien wel even naar wat rust. Tegelijkertijd: als die rust er eenmaal is, wil je daar óók optimaal van genieten. Hoe zorg je er dan voor dat je je niet eenzaam gaat voelen?

Daarnaast wordt onderschat hoeveel tijd het kost om een bedrijf op te bouwen. Echt contact maken met mensen in ons Oostenrijks dal bleek in ons geval niet mee te vallen en als je dan ook nog middenin een verbouwing zit met een deadline en twee hele kleine kinderen hebt, is het zoeken naar tijd en ruimte. Je wilt ook het contact met je eigen vrienden behouden. Het komt niet aanwaaien. Dat beaamt Maureen.

Maureen: “Ja, dat vraag ik mij soms ook af. Ik vertrek alleen, moet alles opstarten, ontdekken en opbouwen. En als je zo druk bent met je B&B dan heb je minder tijd voor alles.  Je moet er moeite voor doen en dat heb ik in ieder geval al gedaan voordat ik daadwerkelijk vertrek. Toen ik in 2017 voelde dat Sicilië mijn plek is, heb ik er verschillende mensen ontmoet. Een van deze mensen helpt me nu met Italiaans leren.”

Maureen:
 “Je moet moeite doen om plaatselijk contacten te krijgen
 en daar ben ik nu al mee bezig.”

 

Anneke: “Mijn toekomstige gastenverblijf zal in een dorp zijn om er voor te zorgen dat ik en mijn gastenverblijf onderdeel gaan uitmaken van de gemeenschap. Ik wil dit doen door de locals te betrekken bij mijn gastenverblijf (leverancier worden, samenwerking aangaan) en door zelf betrokken te zijn in de gemeenschap. En daar zal ik zelf aan moeten werken. Het helpt dat ik de Italiaanse taal machtig ben en al vrienden heb op de plek waar ik gasten wil ontvangen.” Mensen kennen is overigens niet alleen fijn, maar ook pure noodzaak. Anneke heeft gemerkt dat het in Italië enorm belangrijk is om mensen te kennen en te netwerken: “Vaak is het de beste, en soms ook de enige manier, om dingen geregeld en of gedaan te krijgen. Via officiële wegen duurt het soms erg lang, gaat het moeizaam of levert het niets op. Vooral in Zuid-Europa werkt het zo.”

Caroline had eerst ook de zorg om zich alleen te voelen: “Die eenzaamheid vond ik eerst een lastig thema. Het helpt dat ik iemand ben die redelijk snel contacten legt. Daarnaast wil ik Pilateslessen voor mensen uit het dorp organiseren. Inmiddels heb ik in de omgeving waar ik graag mijn B&B begin al fijne contacten gelegd.”

Suzanne denkt dat ze zich niet zo snel eenzaam voelt. “Als ik contacten met de Spanjaarden opbouw en onderhoud, kan ik daarop terugvallen. In het gebied waar ik wil wonen, wonen ook relatief veel Nederlanders die elke vrijdag in een kroegje bij elkaar komen. Wie weet zou ik me daarbij aan kunnen sluiten. En wie weet komen in de stille perioden wel mijn vrienden/familie vanuit NL over.”

Daniëlle:
“Van de momenten dat ik echt alleen ben, kan ik enorm genieten.”

Daniëlle heeft kinderen, dus echt alleen is ze zelden. “Van de momenten dat ik echt alleen ben, kan ik enorm genieten. Ik gebruik ze als reflectiemomenten, om eens ff helemaal niets te doen of juist om me vol in een deelproject te storten omdat ik nergens rekening mee hoef te houden.”


* TIP van Hans en Nel *
Om contacten te kunnen maken, is het belangrijk om de taal te spreken. Het is een open deur, maar zeker als je in je eentje bent en geen partner hebt om op de ‘leunen’, is het een must. En het gaat niet alleen om het beheersen, maar ook om het spreken. Het doen. Hoe lastig en kwetsbaar ook, omdat je niet lekker uit je woorden komt. Maar je leert het toch het beste door het te doen. Als mensen je goede intentie zien, zullen ze je daar ook bij helpen.

Maar dan moet je jezelf wel durven laten zien. Het is heel makkelijk om je te ‘verstoppen’ in je fijne huis, maar dan gebeurt er niet veel. Jezelf laten zien is voor veel mensen moeilijk, maar in verschillende aspecten zo belangrijk. Niet alleen in hulp durven vragen en contact maken met locals, maar ook om gasten aan te trekken. Veel gastenverblijfondernemers vinden het lastig om gasten naar zich toe te trekken. Maar je moet jezelf en je bedrijf zichtbaar maken, zeker als je in het buitenland zit. Anders kennen mensen je niet, vinden ze je niet en boeken ze niet.


5. "Hoe doe ik dat met mijn kind?"

Je bent alleenstaand en je hebt een kind. Dan lijk je toch minder vrij te zijn om je droom te realiseren, want je wilt ook rekening houden met je kind[eren]. Hoe plan je dat met de werkzaamheden van je B&B? Hoe zorg je ervoor dat je voldoende aandacht hebt voor je kind?

Suzanne: “Ik vertelde al dat geld een dingetje is. Maar ik kan me er ook druk over maken hoe ik mijn droom combineer met de zorg voor mijn jonge kindje. Doe ik er goed aan en kan ik voldoende netwerk opbouwen op mijn nieuwe droomplek om op terug te vallen? Ik vraag me vooral af hoe ik kan omgaan met situatie waarin ‘alles’ tegelijk komt. Hoe doe ik dat als ik én het ontbijt serveer én mijn zoontje op tijd op school moet krijgen. Of als mijn zoontje aandacht wil en de gasten me nodig hebben. Laat staan als ik ziek word… Dat soort dingen. Het zal deels aankomen op een goede planning. Verder heb ik besloten om de verhuur niet te ingewikkeld te maken. Daarnaast is het voor mij extra belangrijk om te de taal te leren en contact te krijgen met de locals. En ik ben erachter gekomen dat kinderen in het gebied waar ik wil gaan wonen met de bus naar school gebracht worden. Dus dat is een fijne gedachte.”

Suzanne:
 “Het is voor mij extra belangrijk om de taal te leren
 en contact te krijgen met locals.”

Maureen heeft zelf geen kind, maar een vriendin van haar wel: “Zij gaat er gewoon voor. Wat ze wel lastig vindt, is dat het misschien best lang gaat duren voordat ze echt een geschikte plek vindt. Wanneer informeer je je kind over je plannen?” Suzanne haar zoontje weet van de plannen en is al een paar keer in Spanje geweest. “Hij heeft het er elke dag over dat hij zo graag naar Spanje wil. Ik vertel hem dat we er op vakantie kunnen en dat we er ooit, over een hele lange tijd, gaan wonen. Als mama daar centjes voor heeft.”

Daniëlle is dan wel niet geëmigreerd; ze is wél alleenstaande moeder van vier kinderen. Haar visie: een gelukkige ouder die zijn droom combineert met op het kind gerichte opvoeding is de beste opvoeder die een kind zich kan wensen: “Opvoeden is voorleven. Hoe je zelf in het leven staat is daarbij bepalend en bepaalt met welke veerkracht het kind uiteindelijk in t leven zal staan. Mijn droom hoeft niet de droom van mijn kinderen te zijn. En het is belangrijk om dat te accepteren. Ik geef mijn kinderen de ruimte om hun eigen dromen te realiseren en zich daarvoor in te zetten. Daarin steun ik ze, toon ik interesse en maak ik tijd voor de dromen van mijn kinderen.”


 

* Tips van Hans en Nel *
Daniëlle deelde in te totstandkoming van dit artikel een aantal tips rondom vertrekken met je kindje waar we ons helemaal in kunnen vinden:
“Afhankelijk van de leeftijd van je kind en de aard van je kind het gesprek aangaan. Wees er vooral open en eerlijk over wat de voordelen en ook de nadelen van een gastenverblijf zijn. Luister vooral ook goed naar wat je kind ervaart. Zorg dat je naast het runnen van je gastenverblijf ook voldoende tijd hebt voor je kind en quality-time samen. Dit kan zelfs gastenverblijf gerelateerd zijn, afhankelijk van de interesses van je kind: samen decoreren, hout hakken voor de kachel, jam maken, bessen plukken etc.”


Dus…

Alles bij elkaar nemend is het vooral belangrijk om mensen om je heen te hebben als je in je eentje vertrekt. Mensen om sociaal contact mee te hebben, maar ook om praktische en fysieke hulp van te kunnen inroepen als het nodig is.

  1. Durf hulp te vragen. Besluit je toch dingen eerst zelf uit te zoeken, trek dan aan de bel als het je niet lukt. Als mensen het niet weten dat je hulp nodig hebt., kunnen ze je ook niet helpen.
  2. Leer de taal om contact te kunnen maken met locals. Ze zijn een belangrijke achtervang in goede en minder goede tijden. En leer de taal niet alleen; ga die ook spreken. Durf naar buiten te treden en jezelf te laten zien. Hoe moeilijk dat soms ook is.
  3. Omring je met gelijkgestemden. Omring je met mensen die in hetzelfde schuitje zitten en die jouw droom én hobbels herkennen. Het helpt om te weten dat je niet de enige bent en je kunt elkaar helpen moeilijke stappen te zetten.

 

We merken aan de solovertrekkers die ons Masterprogramma ‘Mijn Gouden Gastenbedrijf’ doen hoe fijn ze het vinden om gelijkgestemden om zich heen te hebben. En dat het de drempel verlaagd om hulp te vragen. Daniëlle: “Het platform van andere ‘dromers is een fijne steun in de rug. Ik leer ontzettend veel van de ervaringen van anderen en daar doe ik ook weer mijn voordeel mee.”

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat het gerust weten!

Warme groet,
Nel

 

>> Wil je naar aanleiding van dit blog jouw plannen concreter maken? Geef je dan op voor onze volgende volgende GRATIS online training: meer info en reserveren.

 

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.