3 redenen om géén Bed and Breakfast te beginnen

Als je droomt van het runnen van een Bed and Breakfast, camping, hotel, vakantiewoningen of een retraîtelocatie, is het best raar om jezelf de vraag te stellen waarom je vooral géén B&B zou moeten beginnen. 'Dream big; de belemmeringen komen later', hoor ik mezelf regelmatig zeggen.

Toch kan het een interessante exercitie zijn om boven tafel te krijgen wat punten zijn om over na te denken of om te ontwikkelen. 

In een kort artikel voor Telegraaf VROUW (verschenen op 30 juni 2023) deel ik 3 redenen om geen B&B te beginnen. En ik licht deze rekenen in dit blog graag wat verder toe.


Dus: 
Begin vooral geen B&B....


1. Als lang uitslapen en vrije weekenden heilig voor je zijn

Als je een B&B (of camping, hotel, vakantiewoningen) runt, kan vrije tijd schaars zijn, juist in het weekend. Het hangt natuurlijk van je gastenaccommodatievorm af, maar B&B's doen het vooral in het weekend heel goed. En ook als je jouw accommodatie per week verhuurd, zijn er altijd wel wisseldagen in het weekend. Er is altijd wel wat te doen. Als al het beddengoed schoon en fris is, wil het gras gemaaid worden. En als je net even wilt gaan zitten, krijg je een vraag van een gast. 

Daarom: zorg goed voor jezelf en maak tijd voor je hobby's en de mensen die je lief hebt. Niemand anders doet het voor je. Voor Hans en mij samen is het uitlaten van onze hond Rambo heilig (behalve met hondenweer ;-)). En zelf geniet ik heel graag even in het zonnetje.


2. Als je erg gesteld bent op je privacy

Veel gasten weten in je huis en tuin alle hoekjes te vinden en zo kun je niet altijd ongestoord een boterham eten. Maar als ze een vraag hebben en ze zien jou, dan stellen ze die gewoon. Zeker als het verblijf van je gasten dichtbij je eigen voordeur of tuin ligt.

Zeker als je net begonnen bent met je gastenaccommodatie, sta je direct voor iedereen klaar. Maar je zult merken dat je je eigen tijd en ruimte nodig hebt. 

Daarom is het belangrijk dat jij je eigen grenzen aangeeft. Dus bedenk, liefst vooraf, welke tijd en ruimte jij nodig hebt. Want je wilt niet alleen goed voor je gasten zorgen, maar ook voor jezelf.3. Als je denkt dat je het er wel 'even bij doet'

Een B&B (of andersoortige gastenaccommodatie) runnen is voor aardig wat mensen serious business waar veel liefde, energie en tijd in gaat zitten. Liefde en aandacht geven kosten tijd. Maar ook het schoonmaken, de marketing en boekhouding. Hoofd, hart en handen: ze komen allemaal aan bod.

Het aantal uren dat je erin steekt, is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je accommodatie, maar vaak is het een meer-dan-fulltime baan. Meer inspiratie over het starten en runnen van een gastenaccommodatie lees je in 3 boeken:

Het geheim van de BerghutEmigreren en een B&B beginnen: maak van je droom geen nachtmerrie(2012; herziene versie april 2023)Een aflevering 'Ik Vertrek' is er niets bij...
DroomplekGelukIn 9 stappen naar jouw succesvolle B&B, camping, hotel of vakantiewoningen (2020)
Dagboek van een GastvrouwOnthullende zoektocht naar goed voor jezelf zorgen in een wereld vol torenhoge verwachtingen (2023)

boeken-bestseller-nelleke-griffioen-bed-and-breakfast-beginnen-emigreren-dagboek-van-een-gastvrouw-droomplekgeluk-het-geheim-van-de-berghut

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.