Wat betekent hospitality en gastvrijheid?

Gastvrijheid krijgt in de dikke Van Dale betekenissen als 'gulheid in het onthalen of herbergen van gasten' en 'het opnemen, respectievelijk opgenomen worden als gast' óf 'gastvrijheid aanbieden, bewijzen, genieten, verlenen.' Het Engelse woord voor gastvrijheid is hospitality. Dat is meteen het verschil tussen hospitality en gastvrijheid.

Onze eigen definitie van gastvrijheid is: je gasten het gevoel geven dat ze welkom zijn door ze aandacht te geven, te geven waar ze behoefte aan hebben en ze positief te verrassen. Ons eigen motto bij gastvrijheid is: creating memories. Het ultieme doel van gastvrijheid is voor ons om gasten een beleving te geven en onvergetelijke herinneringen te maken.

Gastvrijheid moet je ervaren

Maar eigenlijk vinden we de definitie van gastvrijheid en hospitality niet zo belangrijk. Je weet wat gastvrijheid betekent als je het ervaart. Wij wisten in onze eerste hoteljaren eigenlijk niet wat hospitality betekende. We werkten ook niet met een definitie van gastvrijhied. We waren meer bezig met hoe je gasten een fijne tijd en liefst onvergetelijk verblijf kunt bezorgen. Zoals we zelf geholpen willen worden, helpen wij onze gasten. Daar doen we in ieder geval ons best voor. Een enkele keer lukt het niet.

In 2014 hadden we een gast in de Berghut die zo enthousiast was over onze gastvrijheid. Hij noemde het 'hostmanship'.

Je zult het met ons eens zijn dat gastvrijheid of hospitality, de essentie van een hotel, camping, bed & breakfast of een vakantiehuisbeleving is. Als een gast een prettige en liefst onvergetelijke ervaring heeft, vertelt hij of zij dit graag door en komen ze misschien zelf ook graag terug. Als jouw gast een topvakantie heeft gehad, is de kans groot dat hij een superpromotor wordt.

Boekentips over gastvrijheid en hospitality

Wil je meer weten over gastvrijheid? Dan bevelen we deze boeken aan:

De 7 regels van Meneer Reimers

Het geheim van de Berghut

 

Lees ook over: Wat is het verschil tussen gastvrijheid en gastvriendelijkheid?
Joep
Door

Joep

op 15 Aug 2018

"Je weet wat gastvrijheid betekent als je het ervaart." Goede quote :)

Reactie plaatsen