Sinterklaas in het buitenland? - de column van Britt

Sinterklaas in het buitenland? - de column van Britt

Ik heb een verschrikkelijke ontdekking gedaan!! Ik had er al enigszins vrede mee dat die goede oude Sint uitsluitend in Nederland kwam en ik kon volstaan met een brief aan Sint waarin we zouden vragen of hij onze twee lieve kindjes niet wilde vergeten en we zonder schuldgevoel toch nog een zak cadeautjes voor de deur konden zetten… Geen liedjes, paard, geen zwarte (of blauwe) pieten, geen intocht, geen stress en geen kilo’s pepernoten!

Maar helaas, er is geen ontkomen aan…

“De Oostenrijkse zwarte Piet gebruikt zijn roe…”

Ook hier bestaat Sinterklaas. Zonder zwarte pieten, maar wel met Krampussen! Ooit van gehoord?! Nee ik ook niet, maar kijk voor de ernst even op YouTube [net na 1 minuut 15 gebeurt het…].

Wat zijn Krampussen?
Krampussen zijn verschrikkelijke zwartharige wezens met enorme hoorns. Soms hebben ze bloederige gezichten, hebben ze kooien bij zich – voor de stoute kindjes – en ze maken heel veel lawaai.  Hier zie ik de schrik nog in de ogen van volwassenen die over deze monsterachtige Krampussen vertellen. De Krampussen worden op vele Kindergartens al gemeden. Kinderen worden er gewoon té  angst van: ze kunnen niet meer slapen en in hun dromen komen deze monsters ze halen…

Het past zó niet in mijn SinterklaasUtopia! Een kindervriend met een jurk aan en zijn knechten die ook superlief zijn. Roedes zien we allang niet meer en in de zak zitten cadeautje of pepernoten. Niets om bang voor te zijn…

Kettingen en boeien
Opeens dringt het tot me door dat dít dé reden kan zijn dat ik (de meeste) Oostenrijkse kinderen zo gedwee vind, op het matte af… Stout gedrag wordt bestraft door de Krampussen die met kettingen en boeien door de straten dansen achter Sinterklaas aan. Geen gezicht hoor, zo’n brave Hendrik, de kindervriend, met allemaal monsters on zich heen. Doe mij dan maar liever een KanariePiet, een Zebrapaard of desnoods gewoon een Negerklaas!!

Liebe Grüssen,
Britt

Britt en Maikel vertrokken in augustus 2014 naar Oostenrijk en eind 2015 gaat hun droomplek Mandlwandlodge open, na een grondige verbouwing. Britt deelt regelmatig haar ervaringen op DroomplekAcademie.nl. Integreren, deel uit gaan maken van de gemeenschap. Hoe werkt dat? Hoe pak je dat aan? Wat werkt wel en wat werkt niet… De kleine stapjes voor- en achteruit, de angst voor het onbekende, het loslaten, de valkuilen en de eenzaamheid. Hoe ziet het leven van een ‘Auslander’ er nu werkelijk uit?

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.