Voor & na de verbouwing: Maziéras in Frankrijk

“We waren op slag verliefd! Na een zoektocht van 3 jaar kwamen we op Maziéras. We liepen het erf op, met een oprijlaan van 300 meter, zonder buren. We zagen de overkapte schuur en de grote picknicktafel en hadden meteen een WAUW-gevoel. PRACHTIG….wat een uitzicht! Op de binnenplaats kun je tussen twee huizen door lopen en dan zie je de bossen, een meertje en weilanden en verscholen in een hoekje bij de oude schuur een zwembad. Je kijkt net niet over de bossen heen. Maar er moest nog wel wat aan gebeuren. Een flinke verbouwing.”

“We hebben veel muren gerestaureerd.
We wilden zoveel mogelijk het authentieke Franse met modern combineren.”

Maziéras stond 5 jaar te koop en was ruim 2 jaar niet bewoond, dus alles zag er ondanks de zon heel triest en verloren uit. Jacqueline en Albert hebben drie bestaande gîtes opgeknapt, muren geverfd, andere meubels, gestoffeerd en accessoires van deze tijd gebruik. “We hebben geen enorme kosten gemaakt, maar wel veel werk gehad. In een van de grote schuren hebben we twee nieuwe gîtes in gebouwd, modern ingericht met alle luxe en gemakken van deze tijd. We hebben veel muren gerestaureerd. We wilden zoveel mogelijk het authentieke Franse met modern combineren en dat is best goed gelukt!”

Maziéras is een oude boerenhoeve met nu 5 gîtes. “Maziéras heeft een grote binnenplaats met een grote picknicktafel ‘onze stamtafel’ en een grote overkapte schuur ‘de buitenkamer’. Elke gîte heeft zijn eigen ingang op de binnenplaats maar achter elke gîte schuilt een terras met prachtig uitzicht over de bossen en weilanden.”

Jacqueline & Albert laten zien dat je met weinig middelen de sfeer kan neerzetten die bij de omgeving past! Meubels verven, een andere kleur muur of een andere parasol [om maar een voorbeeld te noemen]. En de kracht van de originele elementen in het huis terugbrengen.

 

Mazieras Frankrijk droomplekacademie.nl voor en na gastenverblijf verbouwen apartementen gîtes

voor en na: de twee nieuwe gîtes

“De grote lege schuur zonder elektra en water hebben we omgebouwd tot twee ruime gîtes Le Noix en Le Marronnier. De stal aan de achterzijde van deze schuur is afgebroken en er zijn openslaande deuren in geplaatst zodat je vanuit de keuken op een privé terras komt met uitzicht over de bossen en de weilanden. De oude muren zijn door Albert uitgebikt en opnieuw gevoegd. Zo hebben we de authentieke sfeer met het moderne comfort gecombineerd.”


Mazieras Frankrijk droomplekacademie.nl voor en na gastenverblijf verbouwen huiskamervoor & na: de huiskamer

“Onze gîte L‘Olive is een knus huisje voor 2 personen. De trap naar het slaapgedeelte maakte het huisje erg klein. Boven kan je alleen in het midden staan (1.80m) en je kon niet om het bed heen lopen. Dus we hebben de trap verplaatst  – langs de muur – zodat er meer ruimte om het bed is en de kamer groter oogt. We hebben er nieuwe meubels ingezet en de muur olijfgroen gemaakt, omdat het huisje naast een olijfboom staat. ”

 

Mazieras Frankrijk droomplekacademie.nl voor en na gastenverblijf verbouwen keuken

voor & na: keuken

“Deze keuken in L’Olive vonden we niet van deze tijd en na veel ruimte in beslag. Dus we hebben een kleine keuken geplaatst voor veel meer bewegingsruimte.”

 

Mazieras Frankrijk droomplekacademie.nl voor en na gastenverblijf verbouwen terras

voor & na: buitenterras

“De overkapte schuur is ons pronkstuk. Toen wij voor het eerst het terrein op liepen, waren we opslag verliefd door de locatie en de prachtige overkapping. Een fijne ontmoetingsplek voor alle gasten. We hebben een betonnen vloer gestort en we hebben de schuur aangekleed met een grote loungebank; de grote tafels maken het tot een sfeervolle buitenkamer.”

 

Mazieras Frankrijk droomplekacademie.nl voor en na gastenverblijf verbouwen huis

voor & na: het privéhuis van Jacqueline en Albert

“Het hoofdgebouw is ons eigen huis. Het huis was in prima staat, maar het zag er erg grauw uit. We hebben het huis en de luiken een flinke schilderbeurt gegeven. We hebben de verwilderde tuin flink aangepakt en hebben is 33 ton nieuw greffel op het terrein laten storten. Het hout van de grote picknicktafel, ‘onze stamtafel’, hebben we met de hogedrukspuit schoongespoten en met de schuurmachine weer helemaal klaargemaakt.”

 

Mazieras Frankrijk droomplekacademie.nl voor en na gastenverblijf verbouwen huiskamer openhaard

voor & na: huiskamer met open haard

“De grote open haard en de authentieke muren zijn het pronkstuk van de woonkamer van Le Sapin. Na een flinke schoonmaakbeurt hebben we de witte smoezelige muren taupe geverfd. En de grenen meubels wit geschilderd en vervolgens met hamers, kettingen en spijkers bewerkt.”

 

Mazieras Frankrijk droomplekacademie.nl voor en na gastenverblijf verbouwen tuin

voor & na: tuin

“Vanuit de keuken van onze 8-persoons gîte Le Sapin kwam je op een klein betonnen terrasje. Binnen een seconde stond daar het grote terras al in onze gedachten. Een prachtige plek, waar de zon in de ochtend opkomt en plek met heel veel privacy. Met een grote steigerhouten tuintafel met heerlijke stoelen, ligbedden op het gras… Een bijzonder verscholen plekje.”

 

Mazieras Frankrijk droomplekacademie.nl voor en na gastenverblijf verbouwen slaapkamer

voor & na: slaapkamer

“De smoezelige witte muren van één van de vier slaapkamers van Le Sapin hebben we opnieuw geschilderd in wit en taupe. Het rode gordijntje onder de wastafel – met als doel het leidingwerk te verbergen – hebben we vervangen door hout.”

 

Hebben jullie alles zelf gedaan of hebben jullie ook dingen laten doen?
“Tijdens de eerste bezichtiging heeft de verkoper ons geattendeerd op een Engels aannemer. Die hebben ons 4 maanden geholpen met het verbouwen van de oude schuur tot 2 ruime moderne gîtes. Zij wisten alle adressen voor bouwmaterialen enz. dat scheelde heel veel tijd.”

Hebben jullie de inrichting zelf bepaald of hebben jullie daar iemand voor gevraagd?
“Het interieur heb ik – Jacqueline – zelf gedaan. Voordat wij vertrokken heb ik een collega in een plakboek gemaakt met de sfeer die wij wilden neerzetten. Daarnaast heb ik talloze kringloopwinkels en Marktplaats.nl afgezocht voor  meubels en accessoires. Hier in Frankrijk zijn de vide-graniers en Brocante winkels mijn favoriet. Het stopt dus nooit… Zo leuk op te doen!”

Het klinkt alsof de verbouwing heel soepel is  gegaan!
“Nou, ook wij hadden flinke tegenslagen en onvoorziene kosten. Elektriciteit bleek hier drama te zijn: tijdens de bouw merkten we dat de stroom er steeds uitklapte. De stoppenkasten waren levensgevaarlijk (de kabels waren bijna doorgebrand!) en we konden de oven en wasmachine niet tegelijk zetten. Het veilig maken van de elektriciteit was een flinke kostenpost.

Hebben jullie compleet verbouwd voordat jullie open gingen of hebben jullie direct gasten ontvangen en ondertussen verbouwd?
“Wij kwamen aan op 6 januari 2014 en zijn gelijk aan de slag gegaan. Half april arriveerden onze eerste gasten: dus de bestaande gîtes moesten toen klaar zijn.  De twee nieuwe gîtes werden eind april opgeleverd en waren vanaf half juni verhuurd.  Er was nog heel veel te doen met name heel veel schilderwerk. De gasten vonden het prachtig om ons te zien klussen; ‘Ik Vertrek’ -live ervaren haha. En geloof het of niet, ook wij moesten op het allerlaatste moment nog de vloer dweilen en de deurklinken bevestigen… Na een half uurtje wachten konden de eerste gasten naar binnen, met een fles champagne voor het wachten én als welkomscadeau voor de eerste gasten van de nieuwe gîtes. De reactie was overweldigend. Wat hebben zij – en zeker ook wij – genoten!

 

Mazieras Frankrijk droomplekacademie.nl voor en na gastenverblijf verbouwen gîtes

Is het geen plaatje? #Maziéras

Dé verbouwingstip van Jacqueline:
“Maak een moodboard met de droomsfeer van jouw gastenplek. En als je begint: niet bang zijn, gewoon doen! Niet alleen mannen kunnen klussen!”

Dé verbouwingstip van Albert:
“Gebruik goed gereedschap en werk opgeruimd en gestructureerd. Een kwestie van gewoon doen en niet bang zijn!

Wil je meer weten over Maziéras? Bekijk de website of volg Albert en Jacqueline op Facebook.

PS: in ons blog 13 tips om gasten te krijgen als jouw gastenverblijf nog niet klaar is geven we 13 supertips hoe je de boekingen binnen laat stromen terwijl jullie nog aan het verbouwen zijn!

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.