Over de zin en onzin van EmigratieTelevisie

Vanavond begint er weer een nieuwe realityserie over emigreren: Wij Emigreren. Er is heel van om te doen, want het zou een kopie van Ik Vertrek zijn, lees ik overal terug. Allemaal extra promotie voordat het programma begonnen is.

Een ding is in ieder geval duidelijk: emigratietv is een kijkcijfertrekker, tot ruim 2,5 miljoen kijkers voor Ik Vertrek. We willen het zien! En het liefst zoveel mogelijk achter de schermen, in de keuken en in de ziel. Chateau Meiland heeft niet voor niets de Televisierring gewonnen. Vlaanderen doet lekker met met Viva España, La vie en rose en binnenkort ook een reportage over Belgen in het ‘Hoge Noorden’.

Maar waar is deze televisie allemaal goed voor?
Waarom kijken we er zo graag naar?
En wat heb jij er aan als gastenverblijfeigenaar (in spé)?

De zin van emigratieprogramma’s

Ik vind het in ieder geval ontzettend leuk om een kijken in het leven van andere mensen te krijgen. Daarin ben ik niet de enige. Voor dit blog vroeg ik de mening van onze Facebookvolgers. De mensen die reageren vinden het vooral leuke televisie. Het is vermakelijk. “Leuke tv, vooral als het betreffende land jouw interesse heeft”, vind Saskia.

En voor degenen die ook plannen hebben om (ooit) een B&B te beginnen is het daarnaast ook nog een leerzaam. “Wij kijken er graag naar. Je leert er weer wat van”, zegt Miranda. Ook ik gebruikte Ik Vertrek, Geen weg terug en Het roer om voor ons vertrek in 2009 als ‘verplichte stof’. “Wij kijken alles op dit gebied, interessant en leerzaam; soms maakt het duidelijk hoe het niet moet ;-)”, zegt Sil. En Ilonka, die al een gastenverblijf runt, vindt wat ze ziet in de programma vooral herkenbaar.

Lees ook het blog ‘5 dingen die je kunt leren van Ik Vertrek als je een B&B-droom hebt’

Ik kan me voorstellen dat dergelijke programma ook moed geven. Als deze mensen het kunnen, waarom zou jij het niet kunnen? Deze mensen steken, net als wij, hun nek uit en daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Ook al zijn of lijken ze niet altijd goed voorbereid.

Onzin van emigratietelevisie

Ik weet niet of ik met ‘onzin’ het juiste woord heb gebruikt. Misschien bedoel ik meer het woord ‘keerzijde’.

Emigratietelevisie wordt door veel mensen als leuk en leerzaam ervaren, zeker als je een soortgelijke droom hebt. Maar geloof vooral niet alles wat je ziet, zegt ook Saskia die reageerde op mijn oproep. Er worden vele uren gefilmd en daar wordt een mooie compilatie van gemaakt, merkt ook Agnes op. Sommige dingen worden weggelaten; andere dingen worden uitvergroot.

En denk vooral niet dat je beter of slimmer bent dan mensen die toch maar het lef hebben om het te doen. 😉 De een bereidt zich beter voor dan de ander. Soms zie je dingen die je niet voor mogelijk houdt. Maar wij hebben ook Ik Vertrek-rijke belevenissen meegemaakt, terwijl we het best goed hadden voorbereid. Tegenslag komt vroeg of laat op je pad.

 

Wist je dat je je min of meer kunt voorbereiden op tegenslag? In mijn boek DroomplekGeluk ga ik uitgebreid in op het fenomeen tegenslag en hoe je er beter mee om kunt gaan door veerkracht te ontwikkelen. Hoe eerder je je deze vaardigheid eigen maakt, hoe beter!

 

Ik heb in een Ik Vertrek-aflevering wel eens een deelnemer horen zeggen dat ze zich voornam om zich beter voor te bereiden dan haar voorgangers in Ik Vertrek deden. Ook deze persoon heeft tegenslagen ervaren. Je moet het uiteindelijk zelf beleven. Zonder wrijving, geen glans. Toch?

Meedoen? Bezint eer begint

Overigens kan het heel nuttig zijn om aan een emigratieprogramma mee te doen. Ik schreef er eerder een blog over: Ik Vertrek: meedoen of niet? De voor- en nadelen onderzocht. De deelname aan Ik Vertrek heeft bijvoorbeeld Britt en Maikel van de Mandlwandlodge een enorme vliegende start bezorgd van hun vertrekavontuur. En nog steeds zijn ze een van de meest succesvolle deelnemers van het programma.

En ik ben ontzettend nieuwsgierig wat Wij Emigreren voor onze DroomplekAcademiecuristen Ron en Petra van Herberg Zirbe gaat brengen. Zij hebben meegewerkt aan het programma en hun aflevering wordt op donderdag 3 december uitgezonden.

bron foto: Wij Emigreren

De beste stuurlui staan aan wal. Maar uiteindelijk gaat het om de moedige mensen die het avontuur aan durven gaan! En wat mij betreft hebben zij de glanzende hoofdrol in deze programma’s.

Warme groet,
Nel

PS: wil je je goed voorbereiden op jouw B&B-, camping-, hotel- of vakantiewoningen avontuur? Meld je aan voor onze volgende gratis online training die binnenkort plaatsvindt.

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.