6 redenen waarom Nederlandse les in het buitenland belangrijk is voor je kinderen

6 redenen waarom Nederlandse les in het buitenland belangrijk is voor je kinderen

Even heel eerlijk, hè. Onze kinderen hebben het eigenlijk al druk genoeg met school huiswerk, sporten en spelen. Het professioneel onderhouden van de Nederlandse taal in Oostenrijk voelt dan als too much. Ze spreken het goed en ze lezen het. Okee, als ze in het Nederlands schrijven wordt het erg grappig. Maar goed: waarom zouden ze perfect Nederlands moeten kunnen schrijven? Is Nederlandse les wel echt nodig?

Jokelien Vles van Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland [Stichting NOB] heeft ons onlangs heel duidelijk gemaakt waarom het volgen van Nederlandse taal- en cultuurles wel echt belangrijk is.

  1. Om een taal goed te beheersen, moet je veel oefenen en als de schooltaal het overneemt, is het lastig om de moedertaal op niveau te houden.
  2. Als je de thuistaal met elkaar spreekt, leer je vaak niet de taalregels zoals je die wel in het onderwijs leert.
  3. Daarnaast – dit was een eyeopener voor ons – leer je door het beheersen van je moedertaal veel over je identiteit en het land waar je vandaan komt.
  4. Je weet nooit wanneer je weer terug gaat naar Nederland. Mocht je remigreren, dan kunnen je kinderen gewoon in het Nederlands onderwijs op hun eigen niveau terugstromen in het Nederlandse schoolsysteem.
  5. Ook al blijf je in het buitenland wonen: het komt regelmatig voor dat kinderen later graag in Nederland willen studeren. En ondanks dat veel studies in het Engels gegeven worden, hebben ze dan vaak problemen met cultuurverschillen.
  6. Als je nooit meer terug denkt te komen in Nederland: de taal blijft belangrijk voor de band met familie die nog in Nederland woont.

Jokelien vertelt in onderstaand interview met ons over het belang van Nederlands onderwijs voor Nederlandse kinderen in het buitenland.

 

 

Nederlandse les op school in het buitenland

Elk Nederlands en Vlaams kind kan Nederlands/Vlaams onderwijs volgen in het buitenland. Het is in de meeste gevallen een aanvulling op de lokale of internationale school waar kinderen op zitten. Er zijn ruim 200 scholen over de hele wereld waar Nederlandse taal- en cultuurles wordt gegeven. Naast lezen, schrijven en spreken, wordt er ook aandacht besteed aan cultuur en omgangsvormen.

 

Online Nederlandse les volgen

Ligt een school met Nederlandse les te ver van jullie woonplek? Dan kun je via verschillende organisaties voor afstandsonderwijs online Nederlandse les volgen. Net als bij de Nederlandse scholen in het buitenland, houdt de Onderwijsinspectie toezicht op de kwaliteit van dit onderwijs. De bij het Stichting NOB aangesloten partijen voor afstandsonderwijs zijn op dit moment:

 

De kracht van onderwijs en thuis oefenen

Naast het volgen van Nederlands onderwijs in het buitenland blijft het belangrijk om er thuis samen aandacht aan te besteden. De combinatie lijkt het allerbeste te zijn: les op school én thuis bezig zijn met de Nederlandse taal. Op korte termijn is het makkelijk om niet voor extra Nederlands onderwijs te kiezen, maar voor de lange termijn zal je kind je dankbaar zijn. Dus we weten wat ons te doen staat… :-)

Stichting NOB staat jaarlijks in februari op de Emigratiebeurs. In 2016 is dat op 13 & 14 februari. En wij staan er ook met de DroomplekAcademie!

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.