Hoe werkt een webinar, online training, workshop of Masterclass?

Hoe werkt een webinar, online training, workshop of Masterclass?

Een webinar volgen: hoe werkt dat eigenlijk? Door de enorme hoeveelheid technische mogelijkheden hoef je tegenwoordig niet meer naar een zaaltje te komen om een training, workshop of masterclass te volgen. Het kan nu ook online. Je kunt ze online trainingen, workshops, masterclasses of webinars noemen.

De laatste jaren volgen én  geven we zelf regelmatig online trainingen en webinars. Het online volgen van een workshop is een vrij nieuw fenomeen, dus als je het nog nooit gedaan hebt vraag je je misschien af: hoe werkt dat? Want één keer moet de eerste keer zijn. We merken dat nog niet iedereen weet hoe een webinar of online training precies werkt. We leggen het in dit blog voor je uit.

Een webinar kun je zien als een training, bijeenkomst, evenement of meeting via internet. De deelnemers of het publiek zijn allemaal online aanwezig. Iedereen neemt van achter zijn of haar eigen computer of tablet deel aan het event. Het woord webinar is een combinatie van de woorden web en seminar.

Een webinar, online training, masterclass of workshop wordt vaak door trainers en coaches gebruikt om waardevolle kennis te delen. Soms zijn webinars gratis, soms betaal je er voor. Bij een gratis webinar krijg je aan het einde van de sessie soms een tijdelijke aanbieding voor een product of dienst. 

Je weet dat er een webinar plaatsvindt, doordat je het ergens gelezen of gehoord hebt. Bij deze aankondiging vind je altijd een link waarmee je je kunt aanmelden. Als je je hebt aangemeld, krijg je een mail met een ‘bekijk’ button of link, waarmee je op de afgesproken tijd via jouw computer of tablet in de online training komt. Vaak krijg je van de organisator nog een paar reminders voordat het webinar begint, zodat je het niet vergeet.

Webinars worden vaak een paar dagen voorafgaand aan de sessie aangekondigd. Je kunt je overigens vaak nog tot net voordat de training, masterclass of workshop begint opgeven. Op sommige webinars zit een limitering aan het aantal deelnemers.

Voor een online training, Masterclass of webinar heb je alleen jouw laptop, tablet of desktop nodig. Je hebt voor de webinars die wij geven, geen speciale software nodig. Vaak is het handig om pen en papier bij de hand te houden om inzichten op te kunnen schrijven. Het is belangrijk dat het geluid van jouw computer of tablet goed functioneert. Je hebt geen webcam nodig.

online trainingen DroomplekAcademie ik vertrek buitenland ondernemerschap

Heb je nog nooit een webinar of online training bijgewoond en weet je niet hoe het werkt? We leggen hieronder voor je uit hoe het werkt. De uitleg is specifiek gericht op de software die wij voor onze online trainingen gebruiken: WebinarGeek. Dit is het eerste Nederlandse webinarsoftwarepakket om webinars mee te geven.

Aanmelden

 • Je klikt op de link in het aankondigingsbericht van de sessie.
 • Je komt dan in het aanmeldscherm.
 • Klik op de button ‘Reserveren’ en vul je naam en mailadres in.
 • Als er meerdere data beschikbaar zijn, kies je aan de rechterkant in het aanmeldscherm de gewenste datum.
 • Klik op de oranje aanmeldbutton ‘Aanmelding bevestigen’.
 • Vervolgens ontvang je een bevestiging in je mailbox dat je je hebt ingeschreven voor het webinar. In dat bericht vind je ook een oranje button waarmee je op de aangekondigde tijd in het webinar komt: bekijk webinar.
 • Je ontvangt 24 uur en 1 uur voorafgaand aan de sessie nog een reminder voor de webinarsessie in je mailbox.

Masterclass of webinar bekijken

 • Vijf minuten voor aanvang van de online training klik je vanuit je mail op de button ‘Bekijk webinar’. Je kunt het beste kijken vanuit Google Chrome, omdat dat internetprogramma het beste functioneert.
 • Als het goed is zie je ons op het afgesproken tijdstip in beeld komen en starten we de sessie. Zie je niets, wacht dan even af of start de sessie nog een keer opnieuw op.
 • We komen in het begin vaak heel even in beeld en daarna delen we de lesstof via een presentatie die je in beeld ziet.
 • Onze sessies zijn interactief om de sessie met elkaar vorm te geven. We leggen aan het begin uit hoe dat werkt.
 • Aan het einde van de sessie gaan we ook in op vragen.

Zonnige groet,
Hans & Nel

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.
Erika T.
Door

Erika T.

op 21 Sep 2016

Goed om het even uit te leggen! Drempeltje weggenomen... ik ben erbij! Ben natuurlijk razend benieuwd naar die ENE vraag ;-) Ga me aanmelden!

Hans & Nel
Door

Hans & Nel

op 21 Sep 2016

Leuk, Erika! Tot morgen! Groetjes, Nel

Ingrid Volk
Door

Ingrid Volk

op 27 Sep 2017

Het lukt mij niet om ,live, mee te doen met deze webinar. Is het mogelijk om deze op een later tijdstip terug te kijken?

Hans & Nel
Door

Hans & Nel

op 01 Jan 2018

Ik heb jouw vraag te laat gezien Ingrid. Sorry! Maar een volgende keer als het niet lukt om erbij te zijn, kun je ons even een mailtje sturen. Groetjes, Nel

tineke
Door

tineke

op 15 Nov 2020

ik volg een zoom programma ,maar ik hoor niets van war ze zeggen.

Kinget
Door

Kinget

op 25 Feb 2021

is het mogelijk een webinar op te nemen op zijn eigen iMac ?

Reactie plaatsen