Een kijkje achter de schermen bij: Ik Vertrek

“Mensen kiezen er heel bewust voor om hun kwetsbaarheid op televisie te laten zien.
Het is geen reclamefilm.
Maar we streven altijd naar een happy end.”

Onlangs spraken we Floor de Vreede, eindredacteur van Ik Vertrek.
Een persoonlijk kijkje achter de schermen door iemand die zelf de stap niet zou durven zetten naar het buitenland.
Wat maakt dat het programma en het maken ervan haar zo inspireert?
En hoe komt een aflevering tot stand?

Al pratende komen we erachter dat Floor in Ik Vertrek vooral een echt verhaal van de deelnemers wil delen en dat de sommige kijkers graag de aandacht op het leed leggen…

Wij – Hans & Nel – kunnen ons best irriteren aan alle negatieve reacties die deelnemers over zich heen krijgen van kijkers. We zien vooral mensen met lef en moed! En daar is Floor het mee eens:

“Juist als je eerlijk en kwetsbaar durft te zijn,
krijgen kijkers sympathie voor je en denken ze:
“Leuk, daar willen we wel naartoe.””

 

Boodschap voor de Ik Vertrek-kijker

“We willen vanuit het programma vooral leuke, spannende en ontroerende televisie maken. Zelf vind ik het wel heel erg leuk als mensen geïnspireerd raken om hun dromen na te jagen en of als mensen iets leren van de manier waarop kandidaten met bepaalde problemen omgaan. Daar leer ik zelf ook van, als ik zie hoe positief ze blijven of hoe flexibel ze zijn. Dat vind ik heel leuk. Als kijkers dat ook meekrijgen, is het voor ons goed gelukt.”

Geef niet op

“Er gaat veel mis. Volgens mij gebeurt dat als je gaat verhuizen, en dan ook nog naar het buitenland en een eigen bedrijf gaat opzetten en ook nog eens gaat verbouwen, dan gaan er dingen mis. Maar we streven uiteindelijk naar een happy end. En ook al zit het tegen, geef niet op.”

Naïviteit

“Je hebt een zekere naïviteit nodig om de stap te zetten om te emigreren, anders zet je ‘m überhaupt niet. Je kunt niet alle onzekerheden en alle gaten dichten van tevoren. Ik vind het zelf heel erg leuk en inspirerend om mensen te volgen die hun droom najagen: wat komen ze onderweg tegen, hoe gaan ze om met alle obstakels en uiteindelijk de vraag: gaat het ze lukken? Hebben ze datgene gevonden hebben waarvoor ze vertrokken: meer rust in het leven, succesvolle chambre d’hote, meer tijd voor elkaar?”

En wist je dat…

…er in 16 filmdagen 40 uur aan materiaal wordt verzameld?

…de deelnemers vooraf wel hun wensen mogen uitspreken, maar dat ze de uiteindelijke aflevering pas op televisie zien?

…dat de mensen 3 keer worden bezocht in het nieuwe land: bij de verhuizing, bij de opening én op een moment daartussen als er iets belangrijks gebeurt [dat geven de kandidaten vaak zelf aan]?

…dat je wel een eigen bedrijf moet starten als je mee wilt doen aan Ik Vertrek?

…dat je geen geld krijgt als je meedoet en dat je niet zelf kunt bepalen wat er wordt uitgezonden, maar dat je wel een bijzonder document krijgt van een belangrijke fase in je leven én publiciteit?

Meer over de voordelen en nadelen van meedoen aan Ik Vertrek lees je in dit blog:
Ik Vertrek: wel of niet meedoen? De voordelen en nadelen onderzocht
_

Drie vertrektips van Floor

  1. “Vertrek niet vanuit onvrede. Het gras is niet groener aan de andere kant. Niet alles wordt beter. Het is een beetje geven en nemen.”
  2. “Ga integreren. Maak vrienden, met de buren, ga op voetbal. Omarm het nieuwe leven en wat erbij komt. Als je in de problemen komt is een goede buurt echt beter dan een verre vriend.”
  3. “Doe mee aan Ik vertrek natuurlijk! Ik ben overigens echt de laatste om mensen over te halen mee te doen, want het moet wel echt vanuit jezelf komen en het leuk vinden om in de spotlight te staan.”

 

Meedoen aan Ik Vertrek? Stuur een mail aan de redactie of aan Floor: IkVertrek@AvroTros.nl

Hier kun je afleveringen van Ik Vertrek terugkijken.

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.