Wat je kunt leren van: Ik Vertrek

Onze liefde voor ‘droomplekprogramma’s’ reikt nog van vóór Ik Vertrek. We hebben alle afleveringen van de hilarische Engelse voorloper Het roer om van voor naar achter bekeken. Heerlijk! En natuurlijk zien we allemaal graag wat er fout gaat tijdens de verbouwing van de gastenverblijven van DroomplekOndernemers in spé. Jij voelt je er zelf beter door en het is goed voor de kijkcijfers. 🙂

Maar wat kun je eigenlijk leren van Ik Vertrek?

1. Met tegenslagen leren omgaan

De meeste mensen hadden het grootste vertrouwen in ons, dus dat zou wel goed komen. Dat vertrouwen hadden we zelf ook wel. Inmiddels weten we dat je nooit alles kunt voorbereiden en dat er altijd verrassingen op je pad komen. En als wij gefilmd waren, had Nederland gesmuld. Van fouten kun je leren, toch? So, be prepared:

Hoe goed je ook voorbereid bent: er gaan dus altijd dingen anders dan je had gepland…

2. Jezelf overtreffen

Het allermakkelijkst is natuurlijk om mensen die een dergelijke stap zetten af te kraken. Maar je kunt het  ook van een andere kant bekijken: ze hebben het lef om het te doen. Ze gáán en nemen de hobbels voor lief. We hebben grote bewondering voor iedereen die de stap zet. Always remind, zoals Roosevelt sprak:

“It is not the critic who counts;
not the man who points out how the strong man stumbles,
or where the doer of deeds could have done them better.

The credit belongs to the man who is actually in the arena,
whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly;
who errs, who comes short again and again,
because there is no effort without error and shortcoming;
but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms,
the great devotions; who spends himself in a worthy cause;
who at the best knows in the end the triumph of high achievement,
and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly,
so that his place shall never be with those cold
and timid souls who neither know victory nor defeat.”

Specifieke afleveringen van Ik vertrek

We hebben denk ik de meeste Ik Vertrek-afleveringen denk ik gezien. Hoewel we er de laatste jaren een stuk minder tijd voor hebben. Welke leerlessen zou je uit de afleveringen van Ik Vertrek kunnen halen? #leerlessen

  • Dat je echt succesvol kun zijn door onderscheidend te zijn. Dat laten Ruud en Netty zien met hun chocoladewinkel in Zuid-Duitsland.
  • Dat je altijd met een goed gevoel weer terug kunt gaan als het ’t niet is of als je heimwee krijgt. Ingrid en Inma vertrokken naar Spanje, maar kwamen weer terug omdat één van hen heimwee kreeg. Wat een lef!
  • Dat je met vertrouwen en doorzettingsvermogen heel ver komt. Marieanne en Joelle die naar Italie vertrokken lieten niet over zich heenlopen en hielden hun doel voor ogen.
  • We leerden dat we heel graag een huis op de bagane grond wilden, met een tuin voor onszelf en voor onze  gasten, dat een goeie toegangsweg naar jouw droomplek belangrijk is en hoe zinvol het is om in contact te treden met de locals. Een leerzame aflevering van de familie Van Wijk die naar Oostenrijk gingen.
  • Zorg dat je voldoende geld hebt voor de aankoop én de verbouwing. En zorg goed voor jezelf in de drukke periode van een verbouwing. Te zien in de aflevering van Daan en Clasien die naar Zuid-Frankrijk vertrokken.

Kijk meer afleveringen terug op Ikvertrek.nl

Ervaringsverhalen

Mocht je het fijn vinden om te leren van ervaringverhalen: wij hebben ons Ik vertrek-verhaal wel opgeschreven, in ons boek ‘Het geheim van de Berghut’.

En heb je de jubileumuitzendingen van Ik Vertrek in de herfst van 2015 al gezien? Ik Vertrek bestond toen namelijk 10 jaar.

bron foto: IkVertrek.nl

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.