5 leerlessen uit het Proefhotel van Caroline

Na een half jaar online voorbereiding, een inwerkperiode en 3 Proefhotelweken vol met blije gasten, zit het Proefhotelavontuur erop voor Caroline. Eind juni 2018 klopt ze bij ons aan om te ervaren wat er allemaal bij het runnen van een droomplek komt kijken.

Met een open blik gaat ze dit avontuur aan, in de hoop dat de uitkomst voor haar positief zal zijn: “Ja, ik ga na dit avontuur mijn eigen B&B-droom realiseren.” Wat zijn de 5 belangrijkste dingen die ze heeft geleerd? En smaakt dit naar meer? Of is ze genezen? 😉 Je leest in dit blog 5 van Caroline haar leerlessen.

1. Er komt zoveel meer bij kijken

Wat Caroline al snel doorhad, toen ze na een half jaar online voorbereiding aankwam in het Proefhotel, is dat het runnen van het Proefhotel veel meer werk is dan ze vooraf had gedacht. En dat besef zien we bij alle proefhoteliers. “Het zijn zoveel dingen bij elkaar die je dag vullen. Niet alleen het verzorgen van eten voor mijn gasten en de schoonmaak, maar ook de administratie, leren hoeveel je moet inkopen en het daadwerkelijk inkopen, afstemming met mijn team, de was, social media, voorbereidingen voor een nieuwe week, enz. De dag is zo om. Het zijn veel dingen die je niet ziet aan de ‘voorkant’. Ik heb nu een goed beeld van hoeveel tijd alle werkzaamheden kosten en welke keuzes ik daar zelf in wil maken voor mijn B&B.”

“Ik draai vanaf nu mijn hand niet meer om voor een ontbijt voor 12 mensen.”

In het Proefhotel verblijven per week ongeveer 15 volwassenen en tussen de 15 en 20 kinderen. Dat betekent dus dat er dagelijks maarliefst 30-35 mensen ontbijt willen. “In het begin kon ik me daar niets bij voorstellen. En een avondmaaltijd maken voor zoveel mensen: hoe doe je dat? Inmiddels weet ik dat het gaat structuur, routine en aandacht. In mijn toekomstige B&B zal ik waarschijnlijk niet meer dan 12 gasten ontvangen. Voorheen zou ik gedacht hebben: “Voor 12 mensen een ontbijt maken: hoe dan?” Als ik in mijn B&B nu een ontbijt voor 12 mensen moet maken, draai ik daar mijn hand niet meer voor om.

2. Me-time momenten pakken is lastig

Door de drukte met gasten is het een uitdaging om tijd voor jezelf te bewaken, weet ik – Nel – zelf uit ervaring. Dat zullen veel gastenverblijfeigenaren herkennen. Caroline: “Er is altijd wel werk. Als je zou willen, kan je in een gastenverblijf 24/7 doorgaan. Goed voor mijzelf zorgen is als perfectionist een dingetje, dus daar moest ik extra op letten. Ik heb geprobeerd hier bewust mee bezig te zijn in de Proefhotelweken wat echter lang niet altijd lukte met als gevolg gordelroos. Het beste werkte het voor mij om op pad te gaan, even ergens naartoe te rijden voor een kopje koffie, een wandeling te maken of een paar uur bij de huisarts in de wachtkamer te zitten ;-). Dan was ik ook echt weg, anders blijf je in een energie hangen en kom je niet tot rust. En ja, af en toe had ik hier een schop onder mijn kont en gordelroos voor nodig. ;-)”

“Goed voor mijzelf zorgen is wel een dingetje…”

3. Bevestiging voor waarmaken eigen droom

Voor Caroline is het Proefhotelervaring vooral een bevestiging geweest dat ze haar eigen B&B* wil en dat ze dit voor haar gasten tot een succes kan maken. “Ik heb jarenlang als stewardess gewerkt, dus ik weet hoe ik met gasten om moet gaan. Dit vind ik ook leuk en het zit van nature in mij. Ik vind het evengoed heel bijzonder dat ik dit ook veelvuldig teruggekregen heb van mijn gasten. Het voelt voor mij heel natuurlijk om gastvrouw te zijn. En ik vind het heerlijk om mensen in de watten te leggen.”

4. Wat ik niet wil

Het Proefhotel is in de basis een bevestiging voor Caroline haar eigen droom. Waarbij zij er ook achter is gekomen wat ze in haar eigen B&B* juist niet wil. “Ik heb ervoor gekozen om in het Proefhotel 3 gezinsweken te runnen, ondanks dat ik in mijn eigen B&B* alleen volwassenen zal ontvangen. Ik wil mijn B&B* inrichten op het geven van retreats rondom reiki en Pilates, bedoeld voor het wat luxere segment. Gasten vroegen wel eens: “Maar waarom run je dan het Proefhotel met kinderen?” Omdat ik wel echt de ins en outs heb geleerd van het runnen van een gastenverblijf. Gasten hebben er overigens bewondering voor hoe ik met de kinderen ben omgegaan, ondanks dat zij niet mijn doelgroep zijn in mijn eigen concept. Ik hou namelijk ook ontzettend van kinderen.

“Ik mijn eigen B&B zal ik alleen volwassenen ontvangen.”

Daarnaast heb ik het Proefhotel nu met een team gerund, maar in mijn eigen B&B* wil ik zo min mogelijk medewerkers hebben. Inmiddels heb ik uitgedacht hoe ik mijn toekomstige B&B kan laten functioneren.”

5. Mooi netwerk van potentiële gasten

Het Proefhotel runnen is ook een bijzondere manier om je eigen droom onder de aandacht te brengen. En dat is Caroline heel goed gelukt. “Meerdere gasten hebben interesse getoond om bij mij op bezoek te komen als ik mijn B&B* Rose’s Heart run. Families zijn niet de droomgasten voor mijn B&B* maar ik heb gemerkt dat meerdere ouders het wel zien zitten om een keer een lang weekend bij mij langs te komen en ontzorgd te worden. Ook moeders hebben al aangegeven zich graag te willen laten verwennen tijdens een retreat week. Het is natuurlijk een cadeautje als ze daadwerkelijk gaan komen. De Proefhotelgasten blijven mijn avontuur in ieder geval volgen en daar ben ik heel blij mee.”

“De Proefhotelgasten blijven mijn avontuur volgen en daar ben ik heel blij mee.”

Doel van het Proefhotel is om de proefhotelier te laten ervaren wat er komt kijken bij het runnen van een droomplek en om op basis hiervan keuzes te maken voor hun eigen droom.  Dat is gelukt. Caroline: “Dit was een hele intense en waardevolle ervaring voor mijn eigen droom. Ik ben druk op zoek naar een geschikt pand en het zou zo maar eens heel snel kunnen gaan!”

Wil je Caroline blijven volgen? Dat kan via RosesHeart.com, Facebook en Instagram.


* Inmiddels heeft Caroline besloten geen B&B te willen en oriënteert zich op dit moment op sfeervolle appartementen voor Roses Heart, waar ze ook Reiki en Pilatesretreats organiseert. 

PS: Wil jij ook een B&B (camping, hotel of vakantiehuizen), maar ervaar je veel hobbels op de weg ernaar toe? Op woensdag 10 april geven we om 20.00 uur de GRATIS online workshop ‘Ja maar, wat als…?’ – 5 manieren om de bezwaren voor jouw gastenverblijfdroom aan te pakken. Wie weet is het helpend voor je? >> Meer info & aanmelden

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.