De media waren er even geleden maar druk mee: de Ik Vertrek-aflevering van Sjors en Lieke. Het stel is naar Bali vertrokken om daar een Yogaresort te beginnen. Op basis van wat ik lees moet het echt vreselijk geweest zijn. What has happened?
Hans en ik kijken de aflevering terug. Aan het einde van de uitzending vraag ik me eigenlijk af: “Waarom wordt er zo negatief gereageerd?” De verbouwing en het aantal gasten gaat niet zoals ze willen. What is new?
Het realiteit blijkt niet helemaal goed te zijn weergegeven op televisie. Maar ik ga het niet te veel hebben over de kritiek. Ik vind het veel waardevoller om te kijken wat je van Ik Vertrek kunt leren; vijf tips die ook altijd weer goed zijn om mezelf aan te herinneren. 😉
1. Geloof niet alles wat je ziet
Oordelen over wat je ziet is heel makkelijk en ik ook heel veilig vanuit een luie stoel. Maar je krijgt nooit de hele waarheid te zien. Je ziet niet wat er aan het realiseren van de droom vooraf is gegaan. Je ziet ook niet het hele plaatje. Als jij een gastenverblijf hebt of wilt, zien mensen om je heen en je gasten ook maar de halve waarheid. Uiteindelijk gaat het om jouw intentie. Dus geloof niet alles wat je ziet bij een aflevering van Ik Vertrek. En geloof überhaupt niet alles wat je denkt te zien.
2. Neem serieus wat je ziet
Wat ik nu ga zeggen, klinkt misschien wat tegenstrijdig met het vorige punt: neem tegelijkertijd serieus wat je ziet bij Ik Vertrek. Leer van de fouten die gemaakt worden en de hobbels die genomen door de deelnemers. Denk niet dat het jou beter zal gaan als jij je droom realiseert of een B&B, camping of vakantiehuizen runt. Wij dachten in 2009 ook dat wij alle klassieke fouten niet zouden maken, maar ze kwamen net zo goed op ons pad.
Hoe zou het zijn om er vanuit nieuwsgierigheid naar te kijken in plaats vanuit neerbuigendheid? Pas dan kun je er écht van leren.
3. Er zullen altijd dingen mis gaan
Je kunt er zeker van zijn dat er altijd dingen mis zullen gaan. Emigreren en een gastenverblijf – B&B, camping, hotel of vakantiehuizen – beginnen is een enorme uitdaging. Net als in het rechte leven gaat dat niet met 1 rechte lijn omhoog. Daarmee wil ik niet zeggen dat je onvoorbereid moet vertrekken. Integendeel. Je kunt het beste én goed voorbereid bent op het droomplekondernemerschap én voorbereid zijn op tegenslag. Waarbij een stukje enthousiaste naïviteit soms ook kan helpen en zorg dat je een beetje kunt blijven lachen. Maar dat valt niet altijd mee als je teleurstellingen te verwerken krijgt.
4. Zorg voor een olifantenhuid
Als er niets spectaculairs gebeurt in een aflevering, vinden veel kijkers van Ik Vertrek er niet veel aan. Als er dingen tegen zitten, zijn de deelnemers naïef. Als je als deelnemer een zak geld meeneemt of mensen laat meewerken aan je droom, ben je lui. Kortom: wat er ook gebeurd met de deelnemers van Ik Vertrek, veel kijkers vinden er altijd iets van. Dat kan jou ook gebeuren, ook als je niet meedoet aan het programma. Als jij een soortgelijke stap wilt zetten als Sjors en Lieke en het roer om wilt gooien, is het goed om in ieder geval te werken aan jouw olifantenhuid.
>> Lees ook dit artikel over de voor- en nadelen over meedoen aan Ik Vertrek
Als je iets doet wat maar weinig mensen durven en waarvoor je toch een beetje je kop boven het maaiveld uit moet steken, kun je ervan uitgaan dat je kritiek krijgt. Die garantie heb je. Je wordt zichtbaar en je laat jezelf zien. Dat kan heel spannend voelen. Toch is het onderdeel van het ondernemerschap, ook als je niet meedoet aan Ik Vertrek.
5. Oefen met compassie en zelfcompassie
Waar je jezelf een heel groot plezier mee doet, is om bewust te oefenen met compassie en zelfcompassie. Vriendelijkheid naar andere mensen die moedige dingen doen. En allereerst zelfcompassie: vriendelijkheid naar jezelf.
Welke leerles neem je mee uit dit artikel voor je eigen droom?
Warme groet,
Nel