33 supertips voor het praktisch inrichten van jouw gastenverblijf

33 supertips voor het praktisch inrichten van jouw gastenverblijf

Ken je dat gevoel? Op jouw vakantieadres ziet het er allemaal mooi uit. Maar in de campingdouche kun je kleren nergens kwijt. In je fijne hotelkamer kun je nergens je jas ophangen. En pannenkoeken eten in je appartement zit er niet in zonder goede koekenpan.

Ook al is het nog zo’n mooi ingericht: het is niet praktisch…

Praktisch, puur en prachtig gaan heel goed samen in jouw gastenverblijf. Sterker nog: gasten willen niet anders. Ja: een authentiek concept blijft de basis van je gastenverblijf. Een daarbij passende, sfeervolle doorvertaling in de inrichting is ook belangrijk. En als je het dan ook nog praktisch – en schoon! -inricht, maak je je gasten zóó blij!

We hebben 33 tips voor een hele praktische inrichting voor je op papier gezet, voor in je B&B, hotel, camping en vakantiewoningen. Dat zijn er zelfs nóg meer dan we al in onze video hebben benoemd. 🙂

Praktische inrichting algemeen

1. Richt je gastenverblijf sfeervol, passend bij je concept én vooral ook praktisch in.

2. Sfeervol is fijn. Maar gebruik niet te veel losse dingen deco-dingen. Hoe meer er op de kamer staat, hoe meer er kapot kan gaan. En een plek vult zich snel genoeg met de mensen die er zijn. [En: moet het elke week allemaal weer schoonmaken. Alles optillen, schoonmaken en weer terug zetten kost tijd. En op een drukke wisseldag is tijd een schaars goed.]

3. Gebruik meubels die zo min mogelijk vies worden of stuk kunnen gaan. Gasten willen zich thuis voelen, zichzelf zijn en niet te bang zijn dat er dingen stuk gaan. Nee, geen stoelen met wit linnen bekleding!

In de slaapkamer

4. Mijn – Nel – stokpaardje: voldoende haken om spullen op te hangen, Jassen, broeken, tassen, truien… Hoe meer hoe beter!

5. Zit jij in je hotelkamer wel eens op een stoel aan een tafel? Wij niet in ieder geval. Vervang die tafel liever voor een kastje waar je lekker veel in en op kunt leggen.

6. Okee, één must have deco-ding: een leuk mandje of een bakje voor sleutels, folders of andere kleine dingen.

7. Een prullenbak zonder vuilniszak: bleeeeh… Gebruik altijd plastic zakjes in prullenbakken. Je kunt de inhoud zo makkelijk vervangen en de vuilbakken blijven veel schoner.

8. Hangen of liggen: wat doen de meeste kleren in jouw vakantiekast? Vaak hebben kasten in verhouding meer hangruimte, terwijl de meeste mensen niet zoveel ‘hangkleding’ meenemen op vakantie. Dus zorg voor kledingkasten met veel legruimte. Wil je de authentieke ‘hangkasten’ die er al zijn gewoon blijven gebruiken, koop dan bij IKEA handige ‘hangende opbergers’.

160428 praktische inrichting gastenverblijf ik vertrek

9. Is het nachtkastje groot genoeg om een boek, bril en telefoon op te leggen?

10. Twintig jaar geleden hadden we aan 2 stopcontacten genoeg. Nu niet meer, met alle apparaten die we meenemen op vakantie. Zorg voor voldoende stopcontacten. Tenzij je een off the grid-accommodatie aanbiedt 😉

11. Zelf heb ik niet genoeg aan 1 kussen, dus biedt mensen de mogelijkheid voor een extra kussen.

12. Zorg voor nachtlampjes met voldoende licht, maar ook weer niet té vel, zodat de niet-lezer wel kan slapen.

Leerles voor ons: we wilden energiebewust zijn door spaarlampen in onze nachtlampjes met grijze kap te doen. Oeps!  Het duurde lang voordat ze echt licht gaven én de grijze kap dempte het licht ook nog eens.

13. Als ik zie dat er een extra beschermhoes om de kussen en om het matras zit, denk ik: zij snappen het. Het is frisser voor je gasten én duurzamer voor de spullen in jouw gastenverblijf.

14. Wij gaan nog een stapje verder: kinderen slapen bij ons op een waterdichte beschermonderhoes tegen kinderongelukjes. En daar zijn ouders heel blij mee. Want ze vinden het toch altijd een beetje ongemakkelijk om te vertellen dat ze schoon beddengoed nodig hebben.

15. Zodra er licht door de gordijnen komt, gaat mijn dagklok aan: wakker worden! En ik ben niet de enige. Dan is het fijn dat er lichtwerende gordijnen in de kamer hangen.

16. Fijn: slapen met de ramen open. Dus zorg dat de ramen open kunnen.

17. Ideaal gezien is het fijn dat er op de kamer ruimte is om je koffer of tas opengeklapt ergens neer te zetten of leeg te kunnen opbergen.

Een praktische badkamer

18. Het geldt ook voor de badkamer: genoeg haken! Vooral bij campings missen we vaak ruimte in de douche.

19. Een toilettas wil ook Lebensraum. Zorg voor voldoende ruimte om toilettassen neer te kunnen zetten. En dan hebben we het niet over het dunne plankje boven de wasbakken waar ook de bekers staan…

20. Is er voldoende ruimte waar handdoeken uitgehangen kunnen drogen? Een designradiator is daar heel geschikt voor. Of rekken waar je natte handdoeken kunt uithangen.

21. Mini’s – douchegel, badmuts, zeepje, shampoo – zijn heel cute, maar ze geven ook weer troep en afval. Bij ons staat er een goedgevulde zeeppomp op de kamer.

160428 tips praktische inrichting gastenverblijf ik vertrek

22. Toiletborstelbakjes en toiletpotten hangen boven de vloer, zodat je er lekker onderdoor kunt dweilen.

23. Zorg in de douchecabine voor ‘iets’ waar je je douchespulletjes in kunt doen of op kunt leggen.

24. Heel klein dingetje :-), maar ik vind dit persoonlijk heel fijn: je handdoek over de deuren van de douchecabine kunnen hangen, zodat je niet de lekkere warme douchecel uit hoeft als je je wilt afdrogen.

25. Zo’n douchetrekker in elke douchecel zorgt ervoor dat gasten je alvast een beetje kunnen helpen het kalkaanslag te verminderen.

26. En zorg natuurlijk ook in de badkamer voor vuilniszakjes in de prullenbak.

Een goede tip van een van onze volgers:
“Wat zijn de dingen die je mist als je zelf ergens gaat logeren?”

Pratisch in het appartement

27. In het hele appartement; haken, haken en nog meer haken! Ook voor de handdoeken en theedoeken.

28. Er zijn een paar dingen die niet mogen ontbreken in de keukeninventaris van je gastenappartement: twee fijne aardappelschilmesjes, een dunschiller, een fijne koekenpan, een pannenkoekmes, een mixer, een goed broodmes. Ehm, ben ik nog wat vergeten?

29. Zorg voor voldoende opbergruimte voor boodschappen in de keuken.

30. Het is super als je handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes aanbiedt. Zorg voor een week wel voor minimaal 3 vaatdoekjes.

Praktisch op de camping

31. Jaaaa, een heerlijke ruime kampeerplek. 🙂

32. Zo fijn om niet te lang te hoeven lopen naar het sanitair met een toiletrol onder je arm…

33. Afwassen: dat hoort er ook bij. En dat is een stuk aangenamer als er voldoende ruimte is om je hele afwas neer te kunnen zetten bij de afwasplekken.

Een sfeervolle, praktische inrichting is echt een WIN-WIN: nóg blijere gasten en meer gemak voor jezelf!

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.