Emigreren naar Frankrijk en een camping, gîtes of chambre d'hotes starten? Deze 10 dingen moet je weten

Voor veel Frankrijk liefhebbers is het de ultieme droom: verhuizen naar Frankrijk en daar een eigen gastenverblijf (gîte, chambre d’hôtes of camping) beginnen. Genieten van het prachtige landschap, heerlijke wijn en bourgondisch eten. En wat dacht je van heerlijke die lange zomeravonden, lokale marktjes, brocantes en gasten verwelkomen in jouw prachtige accommodatie.

Maar: voordat je je koffers pakt en alle schepen achter je verbrandt, zijn er veel praktische zaken om rekening mee te houden. De Franse regelgeving, cultuur en ondernemersmentaliteit zijn anders dan in Nederland of België. Frankrijk is een bureaucratisch land.

In dit blog zetten we 10 belangrijke dingen voor je op een rij om jouw start in Frankrijk goed te laten verlopen. Een mooi start voor een verdere ontdekkingstocht.

Zo'n prachtige maison kopen in Frankrijk en gasten ontvangen: 
wat komt daar bij kijken?


In dit blog delen ook verschillende accommodatie-eigenaren in Frankrijk hun ervaring, tevens (oud-)cursisten van de DroomplekAcademie. Het zijn:

  • Astrid van de Hengel is in Frankrijk - in 2022 - samen met Maurice en hun 2 kinderen camping Déjà Vu gestart op de grens van de Lot-et-Garonnes en de Dordogne. Het is dé camping waar herinneringen aan vakanties van vroeger worden opgehaald en nieuwe herinneringen worden gemaakt.
  • Erika Teeuwisse koopt in 1998 samen met haar man Gerard (ze hebben op dat moment 2 van de 3 kinderen) een oude textielfabriek in de Vogezen: La Vie Verte. Deze toveren ze in de loop van de jaren om tot de geliefde back to basic-buitenplek waar ze hun gasten laten genieten van het groene leven: La Vie Verte. Inmiddels wonen ze deels in Nederland, deels op hun droomplek in Frankrijk.
  • Martine en Richard Hilman emigreren in 2023 naar de nog onontdekte Franse streek Deux-Sèvres (ten zuidoosten van Nantes). Ze starten er hun Domaine Rocheux voor mensen die door middel van wandelen, mountainbiken en schilderen dichterbij zichzelf willen komen.


1. Frans leren spreken is een must!

De taal! Nummer 1 op de 'Ik Vertrek' bingokaart. ;-) Als je denkt dat je wegkomt met 'Bonjour', 'Je m'appelle' en 'Du Pain, du vin, du Boursin', dan heb je het mis.

Als je naar Frankrijk wilt verhuizen om een camping, gîtes of chambre d'hotes te beginnen, kun je het vergeten als je geen Frans praat. Engels verstaan ze in Frankrijk over het algemeen niet en Nederlands al helemaal niet. Frans kunnen spreken is dus essentieel, zeker buiten de grote steden. Lokale overheden, banken, notarissen en vakmensen verwachten dat je Frans spreekt.

Zelfs als je accommodatie gericht is op internationale gasten, ontkom je niet aan het dagelijks gebruik van de Franse taal. Bij de bakker, op school, een bezoekje aan de bank. Tegelijkertijd is dat ook fijn om de taal beter te gaan spreken. Of: als je de burgemeester bezoekt.

Astrid, eigenaresse van Camping Déjà Vu vult nog aan: 'Het wordt door de gemeente ook gewaardeerd als ze zien dat je deelneemt en in plaats van alleen in je huis zit, de taal niet leert of ze je nooit zien. In dat laatste geval blijf je toch de vreemde eend in de bijt.'



2. Franse cultuur: bourgondisch met afstand

Fransen staan bekend om hun 'joie de vivre'. Eten, wijn, gesprekken en tradities zijn belangrijk. Dat klinkt heel gezellig. Toch kom je met Fransen niet heel gemakkelijk in contact, zeker op het platteland. Ze zijn in eerste instantie vaak wat gereserveerd tegenover nieuwkomers. Het is goed om te weten dat ze sterk hechten aan traditie en lokale gemeenschap.

Relaties opbouwen kost tijd en wordt vaak gestart met een informele lunch of koffie. Direct zakendoen wordt als onbeleefd ervaren.

'Maak gebruik van de bereidwilligheid en expertise van de Fransen.' Dat is een belangrijke tip van Martine en Richard. 'We hebben ervaren dat je krijgt wat je geeft. Je moet in Frankrijk zeker niet de bijdehante gehaaide Nederlander uit willen hangen. Dan krijg je meer voor elkaar. Respecteer lands eer en gewoonten en stop er net zoveel in (liefst nog meer) als dat je er van terug wil.'

Daarnaast staat Frankrijk bekend om zijn trage administratie. Of je nu een vergunning aanvraagt of een bankrekening opent: heb geduld, geduld en geduld. Leer dus flexibel te zijn en vertrouw op het Franse motto: "ça va s’arranger" (het komt wel goed). :-)


Richard en Martine adviseren om de gewoontes en regels 
in Frankrijk te respecteren. Dan bevordert de medewerking en samenwerking


3. Droomplek zoeken: kansen kunnen valkuilen worden

Erika en haar man Gerard hebben sinds 1998, volledig in het groen, een pand met gîtes in de Vogezen. Ze weet als geen ander hoe het is om een vervallen pand met veel grond te kopen:

'Er zijn in Frankrijk ontzettend veel idyllische, vervallen huizen op het platteland, die je vaak voor weinig geld kunt kopen. Met grote stukken land en soms zelf een 'eigen bos'! Dat klinkt geweldig. Toch?

Maar er zitten veel haken en ogen aan deze ogenschijnlijk perfecte kansen om een afgelegen klushuis in Frankrijk te kunnen bemachtigen:

  • Je krijgt vaak niet de aansluitingen die nodig zijn
  • De infrastructuur is belabberd
  • Er zit vaak veel grond bij, maar het is vooral heel veel werk (hoe gaaf het ook klinkt om een 'eigen bos' te hebben).
  • Als je afgelegen woont mis je je belangrijke sociale netwerk; dat netwerk dat juist zo belangrijk is in Frankrijk.
  • Heb of wil je kinderen? Onderzoek goed hoe ze naar school komen en weer terug. Komt de schoolbus in de buurt?

Als je kiest voor zo'n klusparel op het platteland: realiseer je heel goed wat er op je af kan komen. Wij zijn nog steeds verliefd op onze plak, maar we zijn eigenlijk nog steeds aan het klussen...'

Nog een gouden tip van Erika:
'Veel woningen worden niet aangeboden via een makelaar, 

maar in het plaatselijke krantje via een advertentie. 
Dus wie weet zit daar wel een pareltje tussen.'


Erika en Gerard hebben een prachtige locatie in de groene Vogezen


Ga je in Frankrijk gîtes, een chambre d’hôtes of camping bezichtigen?
Vergeet dan niet ons werkboek 'Bezichtiging Droomplek' mee te nemen.
Vol tips en inspiratie om de droomplek te vinden die bij je past.

Je kunt 'm  hier gratis downloaden



4. Chambres d’hôtes: maximaal 5 kamers en 15 gasten tegelijk mogelijk

Als je wilt emigreren naar Frankrijk zijn dit de 2 populairste vormen van ondernemen met een toeristische accommodatie:

  • Gîte
    Een gits is een zelfstandig vakantiehuis dat volledig ter beschikking staat van de huurder. Gîtes worden meestal per week verhuurd en zijn ideaal voor gezinnen of groepen.
  • Chambre d’hôtes*
    Dit is vergelijkbaar met wat in veel andere landen een Bed & Breakfast wordt genoemd. Je verhuurt kamers in je eigen woning en verzorgt het ontbijt. Let op: bij een chambre d’hôtes mag je maximaal 5 kamers en 15 gasten tegelijk hebben.

Je kunt ook table d’hôtes (maaltijden) aanbieden. Dit kan gezellig zijn en je kunt er extra inkomsten mee genereren. Mogelijk is het soms noodzaak als je accommodatie erg afgelegen ligt. Maar let op: als je table d'hôtes wilt verzorgen, heb je wel extra vergunningen nodig en kennis van de hygiëneregels.

Uiteraard kun je ook een camping beginnen als je naar Frankrijk emigreert.


Als je table d'hôtes wilt verzorgen, 
heb je extra vergunningen en kennis van de hygiëneregels nodig.


5. Hypotheek krijgen voor toeristisch bedrijf in Frankrijk lastig

We krijgen regelmatig de vraag van DroomplekAcademie-cursisten die naar Frankrijk willen emigreren: 'Hoe kom je aan een hypotheek als je in Frankrijk een gastenverblijf wilt beginnen?' We zouden liever een ander antwoord geven, maar: het is over het algemeen lastig om een hypotheek te krijgen als je in Frankrijk een camping, gîtes of chambre d'hotes wilt runnen.

Banken beschrijven het runnen van een toeristisch bedrijf als risicovol als je geen goed resultaten kunt bewijzen. Je moet kunnen aantonen dat je over voldoende stabiel inkomen beschikt.

Maar: het is zeker niet onmogelijk om een toeristisch bedrijf aan te kopen. Dus kijk goed welke optie je kiest:

  • Investeren met voldoende eigen geld om je camping, gîtes of chambre d'hotes aan te kopen
  • Met hulp van investeerder of bekenden
  • Een baan meenemen uit Nederland / Vlaanderen
  • Eerst de fonds de commerce kopen, dan de murs commerciaux kopen
  • Of een combinatie


Wat betekent 'fonds de commerce' en 'murs commerciaux'?

In Frankrijk wordt bij de aankoop van een toeristisch bedrijf vaak onderscheid gemaakt tussen de fonds de commerce en de murs commerciaux:

  • 'Fonds de commerce' is de exploitatie of handelswaarde van het bedrijf, zoals de klantenkring (goodwill), de bedrijfsnaam, vergunningen, inventaris (meubilair, apparatuur, enz.), vaak ook de huurrechten als het pand niet je eigendom is. 
  • 'Murs commerciaux' zijn het gebouw en de bijbehorende grond.


Hoe hebben Astrid en Maurice van camping Déjà Vu hun hypotheek in Frankrijk aangepakt?
'Wij kozen ervoor om eerst de fonds de commerce te kopen. Want direct een hypotheek krijgen voor een toeristisch bedrijf is in Frankrijk eigenlijk onmogelijk. Door eerst 3 jaar goede bedrijfsresultaten op te bouwen, konden we het vertrouwen van de bank winnen. We bewezen dat ons bedrijf stabiel en winstgevend was. Daardoor zijn banken nu wél bereid om ons de financiering te geven voor de aankoop van de murs commerciaux.'

Deze strategie – eerst de fonds kopen en pas later het vastgoed – wordt door veel ondernemers in Frankrijk toegepast en biedt een slimme manier om toch je droom te realiseren als je niet voldoende eigen kapitaal hebt.


Astrid en Maurice zijn stapsgewijs eigenaar geworden
van hun camping in Frankrijk


6. Speciale regels voor buitenlandse kopers

Goed om te weten als je als Nederlander of Vlaming een huis wilt kopen in Frankrijk: Frankrijk heeft specifieke regels voor buitenlandse kopers. Daarbij komt er veel regelgeving kijken bij de aankoop. En ook al spreek je een woordje Frans; regelgeving is andere koek.

Dus het is belangrijk dat je goed bent geïnformeerd over alles wat met de lokale wetten en regelgeving te maken heeft, zoals op het gebied van milieuvoorschriften, eigendomsrechten en zelfs erfbelasting (klinkt ver van je bed, hè!). Maar je kunt maar beter goed voorbereid zijn.

Door onder andere deze formaliteiten kan de overdracht het lang duren: reken vanaf het moment dat je bod geaccepteerd is tot de uiteindelijke overdracht zo'n 3-4 maanden. Juist door de vele formaliteiten. In het geval van een gîtes, chambre d'hotes of camping kan dat nog langer zijn. Dus trek voldoende tijd uit voor het aankoopproces.

LET OP: nieuwe regelgeving in Frankrijk voor woningen
In Frankrijk zijn sinds 2023 nieuwe wetgeving en regels ingevoerd, zoals hogere onroerend goed belasting om onder andere het woningtekort in bepaalde regio's tegen te gaan. Dus laat je goed informeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.



7. De bank als allround grote vriend

Bij een bank denk je vaak aan het lenen van geld. Dat was in het geval van Martine en Richard van Domaine Rocheux niet nodig. Maar je hebt ook een bank nodig voor je geldzaken. En hun bank kon ook nog bij een aantal andere dingen helpen:

'De bank waar wij terechtkwamen wilde ons graag als klant en heeft veel voor ons geregeld. Veel meer dan je kunt bedenken. Want een bank kan je, naast alles op financieel gebied, helpen met:

  • telefonie
  • verzekeringen
  • alarmsystemen
  • bewakingsdiensten

In Frankrijk is een telefoonaansluiting (mobiel of vast) heilig en daarmee krijg je heel veel geregeld. Electra en water krijgen gaat echt beter en makkelijker als je een Franse telefoon aansluiting/nummer hebt.

Kijk niet alleen naar de grote van de bank of het filiaal van de bank. Vaak zijn de kleine locale filialen meer bereidwillend dan de grote. Vraag de bank gerust om hulp, op welk vlak dan ook. Vaak zijn het allemaal vriendendiensten om naar elkaar te verwijzen en dat werkt. Vraag de Fransen om hulp en ze helpen.'

Ben je b enieuwd naar meer ervaringen en kennis 
van mensen die gîtes, chambre d'hotes, camping of retraitelocatie in Frankrijk runnen?

Binnen de DroomplekAcademie werken we met de DroomplekCommunity, inclusief landengroepen. 
Dus als je vragen hebt over Frankrijk, kun je daar je vragen stellen, 
en helpen cursisten die hun droomplek in Frankrijk al hebben gerealiseerd 
jou vanuit hun ervaring met de antwoorden of waardevolle contacten.


8. Zorg ervoor dat je opvalt met jouw accommodatie

Want wist je dat er in Frankrijk meer dan 100.000 accommodaties voor gasten zijn? Dat is misschien even schrikken. Hoe ga je hiertussen opvallen? Heb jij je gastenconcept al scherp voor jouw gîtes, chambre d'hotes of camping? Bijvoorbeeld:

  • Wat maakt jouw gastenverblijf uniek?
  • Wie is je droomgast?
  • Welke nationaliteit heeft je droomgast?
  • Hoe gaat die droomgast jou vinden?

Het hebben van een pakkend gastenconcept is essentieel als je tussen de vele duizenden gastenaccommodaties in Frankrijk wilt kunnen leven van de inkomsten. Dus denk daar goed over na. Het liefst voordat je vertrekt. Want wil je het runnen van een gastenaccommodatie jaar in jaar uit leuk blijven vinden, dan moet het concept heel dicht bij je liggen. En dáár begint eigen je zoektocht (en niet voor het raam van de Franse makelaar op vakantie ;-)).

Goed om te weten: 
Fransen geven minder geld uit aan vakantie-adresjes dan Nederlanders. 
Houd daar dus rekening mee als je je gaat richten op Franse gasten. 



Vergeet niet eerst je échte droom scherp te krijgen

Wij, Hans & Nel, zien het heel vaak gebeuren dat mensen dromen van zo'n fijn plekje in Frankrijk, verliefd worden op een plek of object en vergeten te onderzoeken. 
Met met veel teleurstelling tot gevolg.

Dus ga lekker dromen én onderzoek die droom serieus. Stel jezelf de juiste vragen, zoals:

  • Hoe ziet mijn droom er in de praktijk uit?
  • Sluit dat aan bij mijn daadwerkelijke verlangens?

    Desgewenst kunnen we je daarbij helpen, door je te ondersteunen je droom te onderzoeken en
    levensvatbaar te maken door middel van een goed ondernemingsplan,
    inclusief passend gastenconcept en marketing.


We organiseren vrijwel elke maand korte - gratis - online sessie rondom het starten van een gastenverblijf.
>> Hier vind info over de eerstvolgende sessie.


9. Het Franse schoolsysteem van 3-18 jaar

Emigreer je met kinderen naar Frankrijk? Dan is het fijn om te weten dat het Franse onderwijssysteem over het algemeen goed staat aangeschreven. Dit zal ook van je persoonlijke voorkeuren afhangen. En het kan per school en zelfs per leraar verschillen hoe er les gegeven wordt. Check hiervoor dus vooral de ervaringen van mensen die je vóór zijn gegaan.

Dit is een overzicht van het type scholen dat je door de jaren heen doorloopt tot en met 18 jaar:

  • Maternelle (3-6 jaar): vergelijkbaar met de kleuterschool
  • École primaire (6-11 jaar): basisschool
  • Collège (11-15 jaar): onderbouw middelbare school
  • Lycée (15-18 jaar): bovenbouw, voorbereiding op het eindexamen

Franse scholen zijn overwegend openbaar en gratis. In het onderwijssysteem zijn discipline en structuur belangrijk en kinderen krijgen veel huiswerk.

Astrid en Maurice van camping Déjà Vu emigreren naar Frankrijk als hun dochters 11 en 8 jaar zijn. Astrid haar ervaring met de scholen waar haar kinderen op zitten: 'Het valt me op dat het Nederlandse onderwijs vooral gericht is op leren en presteren. Ik merk bij mijn kinderen dat het Franse onderwijs op scholen vooral gaat om participeren.'

De kinderen van Erika en Gerard (La Vie Vert) hebben vele jaren eerder op school gezeten en zij vonden dat de manier van onderwijzen de creativiteit van hun kinderen niet stimuleerde. 'Toen was het wel heel erg rigide en 'doen wat er gezegd wordt'. Maar dat kan nu anders zijn


Onderwijs in Frankrijk: lange dagen, lang vakantie.


10. Onderwijs in Frankrijk: lange dagen, lang vakantie

Wil je emigreren naar Frankrijk met kinderen? Dan is het goed om dit over de schooltijden te weten: schooldagen zijn lang, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland of Oostenrijk.

Astrid legt uit: 'In Frankrijk maken kinderen op school relatief lange dagen: op de basisschool zijn de kinderen 4 dagen in de week van 9 uur tot 16.30 uur op school, met een middagpauze van 1,5 uur waarbij ze warm eten krijgen. Op de middelbare school ('collège') zijn de dagen meestal 8.25 uur tot 17.05 uur, met warm eten tussen de middag gedurende 1,5 uur. Op woensdag is er alleen in de ochtend les.

Er wordt 2x per week gesport op school en op de basisschool krijgen de kinderen zwemles. Buiten school doen Franse kinderen niet heel veel meer aan sport, maar aan culturele activiteiten doen zij graag mee; toneel, creatief, muziek.'

De schooldagen zijn gemiddeld dus langer dan in Nederland. Maar: elke vakantie is 2 weken en de zomervakantie 2 maanden lang (net als in België).


Dus:

Een gastenverblijf starten in Frankrijk vraagt dus voorbereiding, geduld, doorzettingsvermogen en/of een zak geld, of het nu gîtes zijn, een chambre d'hotes of camping. Maar als je je goed verdiept in de regels, beschikt over eigen middelen en je een goed concept neerzet, kan je droom zeker werkelijkheid worden. 

Geniet van de Franse levensstijl, bouw aan je eigen onderneming en maak van je droom een succes!

Zonnige groet,
Hans & Nel


- STAPPENPLAN -
Nieuwsgierig naar een stappenplan voor het opzetten van een gastenaccommodatie? 

Dan kan dit bestseller boek een waardevolle tip voor je zijn: 
DroomplekGeluk
in 9 stappen naar jouw succesvolle B&B, camping, hotel of vakantiehuizen.

>> Of download het gratis inkijkexemplaar