Onze 5 leerlessen: 15 jaar wonen in het buitenland en gasten blij maken
Op 26 juni 2009 krijgen wij, Hans & Nel, als kersverse eigenaren de sleutel van ons pension in Oostenrijk.
We gaan eerst samen een week om ons privéhuis op te knappen (direct naast ons gastenhuis met 11 kamers), zodat onze kinderen een fijne basis hebben. Daarna halen we onze kids van dan 8 maanden en en ruim 2,5 jaar op bij één van hun oma's.
Inmiddels wonen we al 15 jaar op onze droomplek in Oostenrijk. En dat terwijl we dit avontuur in eerste instantie voor 3-5 jaar wilden aangaan... Een mooi moment om terug te blikken op deze bijzondere jaren.
We hebben ontzettend veel geleerd en ervaren. En 5 van deze leerlessen hebben we - voor deze gelegenheid - voor je op een rijtje gezet. Ter inspiratie voor je eigen droom.
O ja....
Naast onze leerlessen zijn we nog steeds ontzettend blij dan we ons hart naar de bergen hebben gevolgd. De bergen voelen als ons thuis, ook voor de kinderen. Het meemaken van alle seizoenen, de vele mooie uiteenlopende weken die we hebben mogen organiseren met geweldige gasten, inclusief fijne nieuwe vriendschappen. En ook het mogen leven met onze kinderen in de bergen en bijwonen van belangrijke momenten van onze kinderen. Kortom: we voelen ook voor de dingen die goed zijn gegaan veel dankbaarheid.
Leerles 1: Een succesvolle gastenaccommodatie opzetten doe je niet zomaar
In de voorbereidingen op de realisatie van onze droom denken we volop na over hoe we onze droom tot een succes kunnen maken. We bedenken een geweldig concept en kijken ernaar uit om elke dag de gordijnen open te doen en de bergen te zien.
Alleen...
- hebben we nog geen ervaring met emigreren
- hebben we ook nog nooit een samen bedrijf gerund
- gaan we werken in een branche waar we geen ervaring mee hebben
- hebben we ons ook niet heel erg verdiept in de cultuur
- hoe doen we dit allemaal met 2 jonge kinderen?
We kijken natuurlijk wel naar Ik Vertrek.
Maar kijken is toch wat anders dan ervaren.
De Berghut is gelukkig al vrij snel succesvol. Gasten zijn enthousiast en de bezetting is heel goed. Maar om het zo te krijgen, kost het veel tijd en energie. We merken dat er zo ontzettend veel bij komt kijken. Veel tijd om zelf de berg op te gaan hebben we de eerste jaren niet. Dat valt vooral Hans erg zwaar. En dat het hem zwaar valt, valt mij ook zwaar.
Leerles 2: We hadden ons beter kunnen voorbereiden op tegenslagen
Het is geweldig om die droom waar we bijna 5 jaar op broeden daadwerkelijk waar te maken. A dream comes true! Waar we echter geen rekening mee hebben gehouden, is dat er factoren zijn waardoor we kanten van onszelf tegenkomen die wat minder leuk zijn en/of we niet van onszelf kennen. Denk aan:
- nieuw en onbekend: nieuwe omgeving en nieuwe dingen leren.
- tijdsdruk: denk aan de verbouwing die af moet voordat de eerste gasten komen.
- dingen die meer tijd kosten dan we hadden gedacht.
- gemis of eenzaamheid: heimwee naar het vertrouwde: Hans mistte zijn vertrouwde omgeving, collega's en vrienden en ik voelde me best wel eens eenzaam; het gevoel er alleen voor te staan.
- andere taal: vooral met andere, met elkaar pratende moeders om me heen kon ik me daarin alleen voelen.
- onzekerheid: bij Hans het financiële stuk
We zijn erachter gekomen dat tegenslag onvermijdelijk is. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Daar helpt veerkracht bij. Het woord 'veerkracht' kenden we eigenlijk nog niet zo goed. inmiddels weten we ook hoe je veerkracht kunt ontwikkelen en hoe dit helpt om om te gaan met tegenslag.
TIP VOOR JOU:
Juist doordat er veel op je afkomt, kom je jezelf vroeg of laat tegen.
Ook ontdek je kanten die je misschien niet van jezelf kent.
En daarom is het hebben van veerkracht zo belangrijk: effectief weten om te gaan met dingen die anders gaan dan je verwacht.
Leerles 3: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven
Hans heeft het de eerste jaren heel moeilijk gehad. Mede door de hierboven genoemde punten. Hans: 'Al vrij snel na onze emigratie raak ik mezelf kwijt. Op dat moment weet ik niet waardoor het komt. Ik kan er geen woorden voor vinden en het lukt me daardoor ook niet om erover te praten. Ik merkt wel aan mezelf dat ik alles en iedereen de schuld geef van hoe ik me voel.
Na 2 jaar kom ik er langzaamaan achter dat alléén IK verantwoordelijk ben voor de stappen die ik zet. Het is niet fair om iemand anders de schuld te geven van mijn ellendige gevoel. En alleen ik kan aangegeven wat ik nodig heb. Voelen dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen leven is een enorme doorbraak geweest voor mezelf. Daar herinner ik mezelf nog regelmatig aan.'
Leerles 4: Hulp zoeken is niet zwak, maar brengt je verder
We merken dat we er, door de drukte om ons heen en door de woelige gevoelens, samen niet uitkomen. Ik wil Hans heel graag helpen, maar ik merk dat ik niet de juiste persoon ben. Hoe graag ik ook wil. Ik wil 'm redden (mijn valkuil).
Juist om te kunnen omgaan met de heftigheid van deze gebeurtenissen en deze een plekje te kunnen geven, hebben we meerdere keren hulp ingeschakeld van deskundigen. Hans heeft hiervoor wel een drempel moeten nemen, want 'ik ben toch niet gek?'. Dat heeft hij nu gelukkig niet meer.
Hulp vragen bet ekent vaak ook een financiële investering. Als ondernemer hebben we ondervonden dat dat soms best lastig is om onszelf dat te gunnen. Maar als je als medewerker in een bedrijf werkt, wordt er ook geld beschikbaar gesteld om trainingen te volgen. Als ondernemer regel je dat dus logischerwijs voor jezelf.
Wat wij hebben meegemaakt en het stigma op 'hulp zoeken' heeft ons doen besluiten om de DroomplekAcademie op te richten. En: omdat er in onze tijd geen hulp was bij het opzetten van je gastenonderneming en emigratie. Want we weten inmiddels hoe veel en heftig het kan zijn om, al dan niet met je partner, een gastenaccommodatie te starten en runnen (hotel, Bed and Breakfast, camping, vakantiewoningen of retreatlocatie).
Leerles 5: Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf en blijf in gesprek
Een van de valkuilen waar wij ingestapt zijn, is om ons te snel te focussen op onze gezamelijke droom, waarvan we ook nog eens dachten dat dit dezelfde droom was. Want: we houden toch immers beide van de bergen en vinden toch veel dezelfde dingen leuk?
Langzaamaan komen we erachter dat we ieder een eigen droom hebben die er net iets anders uit ziet dan die van de ander. Dat we een andere betekenis geven aan dezelfde woorden en waarden. Dat we een ander beeld hebben bij gastvrijheid. En dat levert hier en daar frictie op tijdens de realisatie van onze droom.
Hans zou gaan leidinggeven in het hotel, maar zag dat niet zitten. Ik nam dat op me, omdat 'iemand het moet doen'. Maar ik wist dat ik het niet leuk vond. En alles bij elkaar was het veel. Ik liep mezelf compleet voorbij. Daarom hebben we na bijna 7 jaar een punt achter ons hotel gezet en zijn we onder andere de DroomplekAcademie begonnen. Dat betekende ook dat onze droom zich doorontwikkelde met onze eigen ontwikkeling.
Door ieder heel goed te kijken waar we blij van worden, dichtbij onszelf te blijven én dit uit te spreken, hebben we ieder steeds meer onze plek gevonden. Hans heeft naast het ontvangen van gasten in onze appartementen en de DroomplekAcademie-coachng ook zijn eigen projecten, zoals de IgloExperience en MountainMoves. Iets wat helemaal voor hem zelf is. Zijn passie trailrunnen is daar sinds 2018 ook een mooi voorbeeld van.
Zo steek ik daarnaast mijn energie graag in boeken en begeleid ik, naast mensen met een gastenaccommodatiedroom ook accommodatie-eigenaren. Ook van onze huttentochtprojecten word ik heel blij. Dat prikkelt mijn liefde voor de bergen.
TIP voor jou:
Blijf juist ook in die droomfase zo dicht mogelijk bij jezelf.
Dat voorkomt een hoop ellende.
Als je het fijn vindt, kunnen we je met het online Masterprogramma 'Mijn Gouden Gastenbedrijf' helpen om jouw échte droom te ontdekken en weloverwogen keuzes te maken in de realisatie ervan.
Boekentip: Het geheim van de Berghut
Wil je meer leren van onze ervaringen en leerlessen? In 2012 schreven we een openhartig boek over de eerste pittige jaren van onze emigratie en het opzetten van ons gastenaccommodatie in Oostenrijk: Het geheim van de Berghut. In dit boek nemen we je stap voor stap mee hoe wij onze gastendroom hebben aangepakt, welke worstelingen we hebben meegemaakt en wat onze moed ons heeft opgeleverd.
Is het alleen interessant als je naar Oostenrijk gaat? Nee, zeker niet. Het boek is waardevol voor iedereen die een droom heeft, deze wil realiseren en te dealen heeft met de worstelingen die op zijn of haar pad komen.
In 2023 hebben een herziene versie gemaakt van Het geheim van de Berghut. Een rijkgeïllusteerd boek van 256 vol inspiratie voor je eigen droom. Met nieuwe inzichten en hoe onze nieuwe dromen werkelijkheid zijn geworden. Want: sinds 2021 ontvangen we zelf weer gasten in de Berghut in een vorm die ons beide past.
En nog een bonusleerles:
vergeet in alle drukte niet te genieten van al het moois wat je meemaakt!
Warme groet, ook namens Hans,
Nel