Zo onderzoek je de financiële haalbaarheid van jouw gastenverblijf droom

Je hebt een – langgekoesterde – droom voor ogen. Maar: is deze droom ook financieel haalbaar? Dat leuke hotelletje, die gezellige B&B, een creatieve camping of luxe appartementen… We geven je in dit blog stap voor stap aan hoe je – zelf of met hulp – de financiële haalbaarheid grondig onderzoekt, zodat je erachter komt of je een realistisch plan hebt. Of dat je beter op zoek kunt gaan naar alternatieven.

En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Ook omdat het heel nuttig is om te weten wat je nú al kunt doen om de finananciële kans van slagen van jouw droom te vergroten.

Stap 1: Jouw gastenverblijfdroom

Om te kunnen onderzoeken of je jezelf, elkaar of je gezin kunt onderhouden van jouw toekomstdroom, is het belangrijk dat je weet wat jouw plan is. Wat wil je gaan doen, waar, wanneer, hoe, met wie, voor wie en hoeveel mensen, waarom en waarom jij? Kortgezegd zijn dit de belangrijkste vragen waarop je antwoord moet geven. Zorg er voor dat je een helder en aantrekkelijk plan hebt.

Stap 2: Hoeveel geld heb je?

Hoeveel geld heb je? Niet alleen op de bank, maar ook in bijvoorbeeld onroerend goed. Je hebt misschien een koophuis waar je winst op hoopt te maken. Tel al je bezit bij elkaar op. Dit is je Eigen Vermogen.

Stap 3: Hoeveel geld heb je nodig om je droom te realiseren?

Bereken nu op basis van jouw droom, jouw wensen, hoeveel geld je nodig hebt om deze wens te realiseren. Ook als je droom nog niet helemaal is uitgekristalliseerd, kun je je hier al een beeld bij vormen.

  • Wat kost jouw droomplek ongeveer? Wat is een realistisch bedrag?
  • Hoeveel kost een eventuele verbouwing?
  • Hoeveel geld heb je extra nodig voor de tijd dat je geen geld verdient?
  • Wat zijn andere bijkomende bedrijfskosten?

Verwoord zo specifiek mogelijk jouw droom en zet al deze wensen in een Investeringsoverzicht.

 

“Investeringsoverzicht, pfffff?” Ja, dat snappen we. Daarom reiken we je in onze  nieuwe training ‘Het ONWEERSTAANBARE ondernemingsplan voor jouw gastenverblijf’ een gedetailleerde Investeringstemplate aan. 

 

Stap 4: Hoe ziet het verdienmodel van jouw gastenverblijf eruit?

Wat is jouw verdienmodel? Waarmee ga je geld verdienen? Ga je plaatsen op een camping aanbieden, kamers of appartementen? Wat ga je daarnaast aanbieden? Bijvoorbeeld activiteiten of eten. En welk deel draagt elk van deze onderdelen bij aan de totaalomzet van jouw gastenverblijf? Hoeveel geld ga je hiervoor vragen? Dus: hoeveel geld komt er binnen?

Bedenk hierbij ook goed hoeveel weken je open kunt en wilt zijn per jaar. Wat zijn de kenmerken van de seizoenen in het land waar jij je wilt vestigen? Wat zijn aantrekkelijke periodes voor toeristen? Wat zijn je eigen werk-privébalanswensen? En wat betekent dat concreet voor de momenten waarop jij open of dicht bent? Griekenland of Spanje kennen veelal één toeristische periode per jaar: dat loopt van april tot en met oktober. Zwitserland en Oostenrijk kennen meestal twee toeristische seizoenen: de winter en de zomer. Maar ook een deel van de lente en herfst zijn zeer in trek bij toeristen.

Stap 5: Hoe ziet het kostenplaatje van jouw droomplek eruit?

Je investeringen richten zich met name op het moment totdat je opengaat. Vervolgens komen de ‘normale’ terugkerende kosten aan bod, zoals bijvoorbeeld energie, onderhoud, inkoop, belastingen en verzekeringen. Dus naast de investering rondom de aanschaf van jouw droom, is het van belang om te bepalen hoe het [operationele] kostenplaatje eruit ziet: de Kostenbegroting.

Stap 6: Hoeveel geld komt er per jaar binnen en gaat eruit?

Uiteindelijk wil je natuurlijk weten hoeveel geld eruit gaat en hoeveel geld erin komt in de hoop dat er voldoende overblijft om van te leven. Hiervoor laat je je verdienmodel en je kostenmodel samenvloeien in je Exploitatiebegroting. In dit overzicht neem je ook bijvoorbeeld je aflossingen op en bepaal je hoeveel belasting je moet betalen. Met deze exploitatiebegroting kun je vervolgens bepalen of je op papier een winstgevend bedrijf hebt. Maar ook of je voldoende geld overhoudt om je privéleven vorm te geven zoals je dat voor ogen hebt.

Stap 7: Hoe ziet je privébegroting eruit?

In je Privébegroting bepaal je hoeveel geld je nodig hebt om van te kunnen leven. Want uiteindelijk leef je [hopelijk] niet alleen voor je bedrijf, maar ook om zelf een mooi leven te kunnen leven. Ook daar heb je geld voor nodig. Voor bijvoorbeeld kleding, eten, hobby’s en vakanties. Dit toets je vervolgens aan datgene wat er onderaan de streep van je Exploitatiebegroting overblijft.

Stap 8: Hoe ga ik mijn droom financieren?

Terug naar de kernvraag: de financiële haalbaarheid van jouw droom onderzoeken. Met de informatie die je nu bij elkaar verzameld hebt na het doorlopen van alle stappen, weet je hoeveel geld je idealiter nodig hebt:

  • Voor de opstartfase
    Geld dat je nodig hebt voor de aankoop, de verbouwing, de verhuizing e.d [die naar voren komt uit je investeringsoverzicht].
  • Als buffer, om eventueel verlies in de eerste drie jaar af te dekken.
    Waarom drie jaar? Om dat je moet uitgaan van deze veronderstelling: “Na drie jaar moet ik in staat zijn om het potentieel van mijn toekomstige gastenverblijf volledig te benutten. De tijd daarvoor heb ik nodig om mijn gastenbestand op te bouwen en zal ik nog niet volledig de bezetting halen die ik wil halen.”

En nu ga je kijken hoe je het verschil tussen je eigen vermogen en het geld dat je nodig hebt, gaat financieren. Via de bank, via familie/vrienden of via crowdfunding. Waarbij deze manieren van financieren allemaal hun eigen dynamiek hebben.

Stap 9: Conclusies trekken over de haalbaarheid

Tot slot interpreteer je de resultaten van de voorgaande stappen en trek je conclusies over de haalbaarheid van de financiering van jouw droom.

  1. “Ben ik in staat om na drie jaar een gastenverblijf te hebben staan dat voldoende winst draait om ook mijn privé-uitgaven te dekken?”
    Als het je op papier na drie jaar niet gelukt is om voldoende winst te maken om jezelf voldoende salaris uit te keren om rond te kunnen komen, dan moet je jezelf de vraag stellen wanneer dit dan wél gaat lukken. Na vier jaar? Na vijf jaar? En wil je daarop wachten? Of zijn er zaken die je in de modellen moet aanpassen om na drie jaar wél voldoende winstgevend te zijn. Zoals een lagere investering, een lager kostenniveau of meer inkomsten vinden.
  2. Kan ik de benodigde financiering rondkrijgen?
    Is de verhouding van het geld dat ik nodig heb van derden [de bank, familie of crowdfunding] en mijn eigen geld in orde? In Oostenrijk bijvoorbeeld wordt vaak minimaal 30% eigen geld verwacht van de complete investeringssom. Hoe zit dit in het land van jouw dromen en wat zegt dit over jouw plan? Crowdfunding kan bij gebrek aan eigen middelen bijvoorbeeld een oplossing zijn.

Deze laatste twee vragen kunnen wij niet voor je beantwoorden; we helpen je we wel graag bij alle stappen daarvoor. _

_

Duizelt het voor je ogen? 

Duizelt het voor je ogen na het lezen van dit blog? Heb je geen idee hoe je dit verder moet aanpakken?

We hebben een online training ontwikkeld waarin we je stap voor stap helpen met jouw ondernemingsplan. Speciaal gericht op iedereen die een hotel, B&B, camping of vakantiewoningen wil gaan runnen.

 

 

Duidelijk verhaal?

Vond je dit een duidelijk verhaal?
Vraag je je alleen af hoe je deze stappen tot in detail zet?
Dat vertellen we je ook allemaal in onze ondernemingsplantraining.