Snel een taal leren: de 11 beste manieren
De taal spreken: de nummer 1-regel als je naar het buitenland emigreert. De taal kennen klinkt heel logisch en we weten dat het belangrijk is, maar het kan als een flinke drempel voelen. Niet iedereen heeft een talenknobbel en vaak worden we zo opgeslokt door te dagelijkse drukte, dat het leren van een taal een extra belasting kan zijn.
Toch is het tegenwoordig een stuk makkelijker om een taal te leren dan bijvoorbeeld 15 jaar geleden. Kocht je toen een taalgids en ging je naar een cursus; nu zijn er talloze online mogelijkheden om bijvoorbeeld Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans onder de knie te krijgen. We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet in dit artikel.
Als je een taal wilt leren is het belangrijk om eerst even bij een paar dingen stil te staan:
- Ben je een starter of ken je de taal al een beetje [of wat meer…]?
- Wil je de taal alleen leren, samen met je partner, eventueel gezin of in een groep?
- Is er spoed bij of kun je het leren over een aantal maanden spreiden?
- Wil jij een online cursus doen of liever klassikaal [of een combinatie van beide]?
- En als je het klassikaal wilt doen: wil je dat ‘om de hoek’ of maakt dat niet uit?
- Hoeveel geld wil je uitgeven aan een taalcursus?
Wat pas het beste bij jou en op dit moment het beste?
Hieronder geven we je tips ter ondersteuning van jouw keuze.
a. Zelfstudie
Je kunt een taal leren door zelfstudie te doen. Door taalboeken te kopen of door een online cursus te doen. Dit heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat je het op je eigen moment kunt doen. Je hebt geen reis- en verblijfkosten. Je kunt je eigen tempo bepalen. Én de kosten zijn laag. Het vraagt echter een hoop zelfdiscipline in een maatschappij waarin we vaak opgeslokt worden door verplichtingen. Wanneer vind jij de tijd om met het leren van de taal aan de slag te gaan? Hoe bouw jij dat in?
TIP Of je nu zelfstudie doet of met extra hulp de taal leert: vul regelmatig terugkerende ´dode´ momenten op de dag met oefenen, leren, luisteren en praten. Bijvoorbeeld in de auto, in de bus of trein, onder het koken of onder de afwas.
1. Online – op de computer – een taalcursus volgen
Tegenwoordig hoef je de deur niet meer uit om een taal te leren. Er zijn veel aanbieders van online taalcursussen. Een paar voorbeelden:
- nti.nl
- loi.nl
- Of websites voor een specifieke taal, zoals SnelSpaansleren.com.
- Er zijn ook gratis online tools om de taal te leren, bijvoorbeeld bij Teleac.
2. Via een app
Er zijn tegenwoordig veel apps beschikbaar die je ondersteunen bij het leren van een taal.
- 50languages.com – voor Android [gratis]
- 50 talen leren – met jouw Iphone [gratis]
- Duolingo – gratis app om Engels te leren.
- Anki – een app waarmee je op een makkelijke manier woordjes leert: Anki voor iPhone, Anki voor iPad en Anki voor Android.
3. Zelf lesboeken kopen
Je kunt ook zelf boeken kopen om de taal te leren.
4. Via YouTube
Ga eens speuren op YouTube, daar kun je ook flink wat filmpjes vinden.
5. Met een taalbuddy
Je kunt natuurlijk ook in Nederland een buddy zoeken die de taal spreekt die jij wilt leren en ga daar dingen mee ondernemen. Op die manier kun je die persoon ook vragen stellen over bijvoorbeeld cultuur, eten en gebruiken.
Betaald of ruil
Als je buitenlandplannen hebt, kost dat geld. In sommige gevallen veel geld. Ondanks dat het ´t waard is om geld uit te geven aan het leren van een taal of een taalcursus, zijn er ook alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld een ruil afspreken. Je kunt met een taalbuddy afspreken dat jij haar/hem iets leert wat voor haar/hem waardevol is. Je kunt ook afspreken dat iemand vakantie komt vieren op de droomplek die jij een tijdje later runt.
b. Taalcursus onder begeleiding
Als je niet zoveel zelfdiscipline hebt, kan het een goed idee zijn om onder begeleiding een taal te leren. Dit kan online, klassikaal of in een combinatie van beide. De kosten zijn vaak wel hoger dan wanneer je de taal zelfstandig leert.
6. Bij een taalschool in Nederland
Er zijn in Nederland verschillende taalscholen waar je in verschillende vormen de taal kunt leren.
Voorbeelden van taalscholen waar je verschillende talen kunt leren, zijn:
- Studio Lingua
- Berlitz
- Itatino [in Amsterdam]
- Instituut Jeroen Bosch
- Regina Coeli – Al een paar jaar beoordeeld als beste taalopleidingsinstituut in Nederland.
Een week ´bij de nonnen´ in Vught
Je hebt het vast wel eens gehoord: dat iemand de taal heeft geleerd ‘bij de nonnen’ in Vught. Nee, je krijgt er geen les meer van nonnen en nee, het is geen klooster meer. De Nonnen van Vught, de volksnaam voor Taleninstituut Regina Coeli, is opgericht door de Zusters Kanunnikessen van de Heilige Augustinus in Vught. Zij waren onderdeel van een internationale onderwijscongregatie. Zij zetten zicht in om mensen te helpen nieuwe talen te leren. Zij legden zo het fundament voor de Regina Coeli methode die ten grondslag ligt aan alle taaltrainingen die ze bieden. Een taal leren bij de Nonnen van Vught staat voor veel cursisten gelijk aan een taal snel, goed en met zorgvuldige aandacht leren.
Universiteiten bieden ook taalcursussen aan, waarvan dit ook een aanrader is [ook voor allerlei andersoortige cursussen!]: Volksuniversiteit Utrecht
Er zijn ook taalscholen die gespecialiseerd zijn in één taal, zoals:
- ItaliaItalia – gespecialiseerd in Italiaans, op verschillende plekken in het land.
- Cervantes – een talenschool in Utrecht, gespecialiseerd in het leren van Spaans.
- Institut Francais – een talenschool in Amsterdam voor het leren van Frans.
- Dr. Günter Haumann – een talenschool in Amsterdam die gespecialiseerd is in de Duiste taal.
7. Bij een taalschool in het buitenland
Je kunt er ook voor kiezen om een week – of langer – naar het buitenland te gaan om daar de taal te leren. Houdt daarbij rekening met reis- en verblijfkosten, die een dergelijke training niet goedkoop maken. Bepaal het land, de plaats, intensiteit en duur helemaal zelf. Bijvoorbeeld bij:
- ef.nl [Education First]
- Interlanguage.nl
- languagecourse.net – een startpagina voor taalcursussen
Het voordeel van een talencursus in het buitenland kan zijn dat omringd bent met een internationaal gezelschap van mensen die diezelfde taal als jij willen leren. In je vrije tijd kun je met elkaar afspreken om met elkaar jullie leertaal te spreken. Het maakt dat je veel sneller de taal leert dan wanneer je Nederlands met je studiegenoten gaat praten.
8. Bij een Universiteit in het buitenland
Er zijn verschillende Universiteiten die taalcursussen aanbieden. Even Googlen op het land van je bestemming!
Hans: “Voordat we naar Oostenrijk vertrokken, verbleven we altijd in Franstalige delen van de Alpen. Hoewel ik Frans niet vloeiend sprak, kon ik me toch redelijk verstaanbaar maken. Toen de zoektocht naar onze droomplek in Oostenrijk eindigde, werden de rollen omgedraaid. Nel scoorde op haar eindlijst niet zo goed met talen; woordjes en grammatica kon ze als de beste, maar toen er tekstverklaring en luistertoetsen bij kwamen kijken, was ze nergens. Toch kon ze zich redelijk goed uitdrukken toen we onze droomlocatie in spé gingen bekijken.
Na aankoop moest er ontzettend veel gebeuren voordat we konden emigreren. Twee huizen verkopen [waarvan één in het buitenland], bevallen van ons tweede kindje, ons concept neerzetten, onze website opzetten en van alles regelen wat er bij een emigratie komt kijken. We hebben ervoor gekozen dat ik mijn Duits zou gaan opkrikken, maar we hadden niet veel tijd. Ik ben een week in Heidelberg geweest. Daar heb ik aan de universiteit 5 dagen lang elke ochtend 4 uur Duitse les gehad. Daaromheen trok ik op met medestudenten en heb ik ervoor gekozen om bij een Duits gastgezin te verblijven, waardoor ik gedwongen werd aan tafel Duits te praten. Ik vond het superleuk en leerzaam. Ik heb heel gefocussed Duits geleerd. Voordat ik ernaar toe ging, kon ik niets in het Duits en na deze week kon ik een telefoongesprek voeren.”
9. Privéles [thuis of bij een taalschool]
Je kunt ook privéles nemen, buiten de deur [bijvoorbeeld bij de eerder genoemde taalscholen of bij een particulier] of thuis. Een groot voordeel hiervan is dat je intensief onder begeleiding Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans of een andere taal leert. Je wordt gedwongen om de taal te spreken, wat ontzettend kan helpen bij overwinnen van eventuele spreekangst en je kunt al je vragen direct stellen. Deze vorm is echter niet goedkoop. Er zijn ook verschillende trainingen waar privé lessen bij horen, zoals ‘bij de nonnen’.
10. In het ‘buurthuis’
Het het heel waarschijnlijk dat er in jouw plaatselijke buurthuis taalcursussen zijn. Vraag eens naar de mogelijkheden. Lekker dichtbij én je kunt oefenen met plaatsgenoten.
11. Bij jouw nieuwe woonplek in de buurt!
Of je nu voor je vertrek de taal al hebt opgehaald of niet: het is ook een optie op taalles te gaan in de buurt van je nieuwe woonplek. Vraag bijvoorbeeld je kersverse buren of de juf van nieuwe school naar de mogelijkheden.
Nel: “Door de drukte voor ons vertrek, hebben we ervoor gekozen dat Hans toen een week op taalcursus ging. Voor hem was de taal nog een flinke drempel. Ik heb me een paar maanden na aankomst opgegeven voor taalles in de buurt. Ik vond het spannend, maar ik vond het dapper van mezelf dat ik ging. Bij aankomst bleek dat er te weinig aanmeldingen waren en dat de cursus niet doorging. Ik had het natuurlijk een seizoen later kunnen weer kunnen proberen, maar toen kwam het er niet meer van. Ik kan me prima redden in het Duits, zeker als het om horecataal gaat. Maar dat dialect wat ze hier spreken: ik blijf het lastig vinden…”
c. Combinatie van zelfstudie en begeleiding
Natuurlijk kun je kiezen voor een combinatie van zelfstudie en begeleiding, online en face-to-face, in Nederland of het buitenland. Kies de vorm die het beste bij jouw en bij jouw situatie past!
En vooral: veel spreken, kijken en luisteren!
Een taal leren is ook vooral vlieguren maken met praten, lezen en luisteren in de taal die je wilt leren:
- Lees tijdschriften in de taal die je wilt leren.
- Kijk en luister televisie.
- Kijk films [zonder Nederlandse ondertiteling natuurlijk ;-)].
- Luister naar muziek [een vriend van ons heeft zijn Engels verbeterd door songteksten te analyseren en daarover te praten met zijn puberzoon!].
- Praat, praat, praat! Gewoon dóén om over je drempelvrees te komen.
“Wat moet ik kiezen?”
- Heb je niet zoveel zelfdiscipline? Kies van voor een begeleide cursus.
- Heb je haast? Kies dan voor een compacte intensieve vorm.
- Wil je de taal aan huis leren? Kies voor een online training of een privéleraar aan huis.
- Heb je niet zoveel geld? Kies dan gratis online training of een buurthuiscursus.
Bij rondvraag hoe mensen de taal leerden van het land waar ze naartoe gingen, zei iemand:
“Ik heb het land uitgekozen op de taal die ik al spreek.”
Dat kan natuurlijk ook. 🙂
Succes!
Hans & Nel
PS: Wist je dat je de basis van een taal in 40 uur kunt leren? Daarbij kun je beter elke keer bijvoorbeeld 3x per dag 20 minuten aan een taal besteden dan een uur achter elkaar. Meer leuke weetjes over het leren van een taal lees je op Sneleentaalleren.nl.