Ben jij gastenverblijfeigenaar in het buitenland? Doe mee aan de grote VertrekEnquête!

Ben jij gastenverblijfeigenaar in het buitenland? Doe mee aan de grote VertrekEnquête!

Afgelopen december ondervroegen we gastenverblijfeigenaren over hun tevredenheid: hebben we gevonden wat ze zochten? Momenteel zijn we bezig met de verwerking van de resultaten. Meedoen kan dus helaas niet meer. De resultaten zijn eind januari bekend. In dit blog vertellen we over de aanleiding van deze grote VertrekEnquête.

_“Goede enquête. Mijn complimenten.”

“Wat een leuk onderzoek. Veel succes!”

“Vond het erg leuk om dit in te vullen, mooi om voor mezelf weer even bij alles stil te staan en te beseffen hoe ik van dit leven geniet.”

“Ben heel benieuwd naar de resultaten. Goed initiatief van jullie. Succes!
_

En dit is nog maar een greep uit de reacties die de respondenten tot nu toe op het onderzoek gaven.

aantal-respondenten

verloop-respondenten

verloop van het aantal respondenten

Ben jij als Nederlander of Vlaming gastenverblijfeigenaar in het buitenland?
Dan kun jij meedoen aan dit online onderzoek dat ongeveer 15 minuten duurt.

Onder de respondenten verloten we 20 jaarabonnementen voor onze besloten online DroomplekCommunity: een online community voor Nederlandse en Vlaamse gastenverblijfeigenaren. In de community tref je andere gastenverblijfeigenaren met wie je ervaringen kunt delen en je kunt er je vragen  stellen. Ook kun je er gratis online trainingen volgen.

Wil je eerst meer informatie hebben over het onderzoek? Lees dan verder.

Jaarlijks vertrekken heel wat Nederlanders en Vlamingen naar het buitenland om daar een gastenverblijf te beginnen: een hotel, B&B, gîtes, pension, camping, vakantiehuizen of -appartementen. Maar wat weten we eigenlijk echt over deze relatief nieuwe groep droomplekondernemers? Wat beweegt hen om te vertrekken en vinden ze wat ze hoopten te vinden? Als DroomplekAcademie hebben we daarom het initiatief genomen om onderzoek te doen naar de mensen die hun ‘Ik vertrek’-droom hebben gerealiseerd: de grote VertrekEnquête.

Onderzoeksvraag grote VertrekEnquête

Onze ontdekkingstocht naar een passende onderzoeksvraag was interessant. We wilden in eerste instantie het geluk van droomplekemigranten onderzoeken. We hebben diverse onderzoeksexperts geconsulteerd die aangaven dat het meten van geluk achteraf – “Hoe gelukkig was je 5 jaar geleden?” – niet betrouwbaar is. En wat bepaalt het gevoel (de waarde) van geluk? Ook dat bleek een lastige vraag.

Daarom hebben we besloten te onderzoeken of de verwachtingen van mensen die zijn vertrokken zijn uitgekomen. We zijn tot de volgende onderzoeksvraag gekomen:

Hebben Nederlanders en Vlamingen
die hun ‘Ik vertrek’-droom hebben gerealiseerd
– emigreren en een gastenverblijf beginnen –
daadwerkelijk gevonden wat ze hoopten te vinden?

De trigger voor dit onderzoek

In april 2016 hebben we met ons idee ‘Het Proefhotel’, een onderdeel van de DroomplekAcademie, de VertrekNL Ondernemersprijs 2016 gewonnen. Bij de aanmelding voor deelname werd gevraagd waaraan we het prijzengeld wilden besteden. Wij wilden het graag aan onderzoek van de ‘Ik vertrek’-doelgroep besteden, want cijfers over deze relatief nieuwe ondernemerstak zijn er nog niet. Nu, ruim een half jaar na het winnen van de prijs, vindt het onderzoek ook daadwerkelijk plaats.

Over Hans & Nel en de DroomplekAcademie

Wij – Hans & Nel – weten waar we het over hebben als we praten over emigreren en een gastenverblijf beginnen. Na 5 jaar dromen en voorbereiding vertrokken we in 2009 naar de bergen: onze passie. We kochten in Oostenrijk een voormalig ontbijtpension en begonnen daar de Berghut.

Na 7 mooie, succesvolle jaren en soms ook pittige tijden, begeleiden we nu vanuit onze kennis en ervaring mensen met een gastenverblijf[droom] met het – goed voorbereid – neerzetten én behouden van een uniek en succesvol gastenverblijf.

Goed te weten als je meedoet aan het onderzoek

In de testfase van de VertrekEnquête kregen we een aantal vragen van de respondenten. We hebben deze vragen hieronder beantwoord.

“Waarom willen jullie dit allemaal weten?”

Waarom doen wij dit onderzoek en waarom stellen wij de vragen aan de gastenverblijfeigenaren? Omdat we vanuit de DroomplekAcademie twee doelstellingen hebben:

 1. Mensen goed voorbereid en vol vertrouwen laten vertrekken én blijven, zodat hun unieke gastenverblijf een succes wordt en blijft.
 2. Bijdragen aan de professionalisering van deze relatief nieuwe bedrijfstak van droomplekondernemers, mensen die veelal met weinig ervaring een gastenverblijf starten.

Doel van de grote VertrekEnquête is: ervaringen horen van mensen die vertrokken zijn, lering trekken uit hun ervaring voor mensen die nog willen vertrekken en deze leerlessen met hen delen. Daarmee willen we bijdragen aan de professionalisering van deze bedrijfstak én juiste informatievoorziening.

Door de vragen onder een zo groot mogelijke droomplekondernemersgroep uit te zetten, willen we achterhalen of de verwachtingen van mensen die zijn geëmigreerd en een gastenverblijf zijn begonnen wel of niet zijn uitgekomen. Daarnaast trachten we te kunnen concluderen welke factoren het succes van het vertrek vergroten of verkleinen.

“Kan mijn partner, met wie ik het gastenverblijf run, ook de VertrekEnquête invullen?

Zeker! Jullie kunnen dan het beste ieder een eigen vragenlijst invullen, omdat jullie ieder dingen op je eigen manier beleven.

“Worden mensen die inmiddels zijn teruggekeerd ook bevraagd?”

Dat zou wel heel waardevol en compleet zijn en hadden we ook graag gedaan. Dit is echter het eerste onderzoek dat gedaan wordt onder mensen die naar het buitenland zijn geëmigreerd om daar een gastenverblijf te beginnen. Om het onderzoek behapbaar en overzichtelijk te houden, hebben we gekozen voor de groep mensen die geëmigreerd is en nog steeds een gastenverblijf heeft. Deze groep mensen is ook beter te traceren dan mensen die inmiddels weer teruggekeerd zijn.

Mocht je mensen kennen die een gastenverblijf hadden in het buitenland en inmiddels zijn teruggekeerd? Dan horen we het graag van je. We stellen hen dan ook graag een aantal vragen. 

“Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik meewerk?”

Jouw antwoorden, en die van alle andere alle respondenten, worden vertrouwelijk en anoniem behandeld: niemand anders dan het onderzoeksteam heeft toegang tot de gegevens en jouw antwoorden en persoonlijke gegevens worden apart gehouden en niet gekoppeld. Ook worden jouw persoonlijke gegevens niet met derden gedeeld, word je nooit bij naam genoemd in de publicatie en zijn jouw individuele gegevens nooit terug te vinden in de onderzoeksresultaten.

“Waar worden de uitkomsten voor gebruikt?”

De algemene uitkomsten gebruiken wij als DroomplekAcademie om – waar nodig – de informatievoorziening te verbeteren. Bijvoorbeeld in de vorm van blogs en trainingen. We zullen nooit gegevens gepersonaliseerd publiceren.

“Wanneer zijn de resultaten van de VertrekEnquête bekend?”

De belangrijkste resultaten worden eind januari gepubliceerd via een persbericht vanuit de organisatie van de Emigratiebeurs, die op 11 en 12 februari 2017 in Houten plaatsvindt. De personen die hebben meegewerkt aan het onderzoek en hebben aangegeven dat ze de resultaten willen hebben, ontvangen het onderzoeksrapport in hun mailbox.

favicon-droomplekacademie-doorzichtig-tip-emigreren-exemplaar-met-conflict-van-hans-bruns-2016-08-11

Speciale dank

Zoals gezegd hebben we een kleine ontdekkingstocht gemaakt om tot een passende onderzoeksvraag te komen. We willen de volgende mensen bedanken voor hun input en feedback:

 • Emeritus prof. Ruut Veenhoven, die ook wel de ‘geluksprofessor’ wordt genoemd. Ruut doet al jaren onderzoek naar geluk en is momenteel onder andere directeur van de ‘World Database of Happiness’, oprichter van de ‘Journal of Happiness Studies’ en is adviseur van de GeluksWijzer. In ons telefonisch contact heb je ons belangrijke inzichten gegeven richting onze onderzoeksvraag. Dank je wel daarvoor, Ruut.
 • Drs. ir. Marjon Bohré, eigenaar van MarjonBohre.nl en SpringPower.nl inspireert mensen om te worden wie ze echt willen zijn.
  Dank je wel voor jouw input in de orïentatiefase, Marjon. Ook jij liet ons inzien hoe ingewikkeld het onderzoeken van geluk eigenlijk is. En daarmee heb je ons geholpen voor een andere onderzoeksinsteek te kiezen.
 • Prof. dr. Helga de Valk*, Professor of migration and life course en theme leader migration and migrants bij het Nidi [Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut]. Dank je wel voor je waardevolle tips en feedback op de vragenlijst ondanks jouw drukke agenda, Helga.
 • Tom Bey, directeur Emigratiebeurs
  Dank je wel voor het prettige contact en voor het podium dat je ons biedt om op de Emigratiebeurs op 11 en 12 februari de resultaten van het onderzoek te delen.
 • Een 7-tal droomplekeigenaren die ons waardevolle feedback hebben gegeven in de testfase van het onderzoek. Ontzettend bedankt voor jullie feedback en tijd, want we weten als geen ander hoe druk jullie het hebben!
 • Marleen Brekelmans van BijzonderPlekje.nl en Corine Voesenek van 30pluskids.nl die de bij hun aangesloten gastenverblijven informeren over de grote VertrekEnquête. Superfijn, dank jullie wel.
 • En tot slot bedanken we Martin, die ons een jaar lang allround ondersteunt op onze droomplek in Oostenrijk. Van klusjes in de Berghut tot teksten redigeren, van houthakken tot onderzoek voorbereiden. Wat een bijzonder jaar, Martin, en wat fijn dat je ons ondersteunt.

*Helga zal ons ook begeleiden bij de analyse van het onderzoek.

Heb jij als Nederlander of Vlaming een gastenverblijf in het buitenland en woon je er zelf ook?
Dan kun jij meedoen aan dit online onderzoek, dat ongeveer 15 minuten duurt.

>> Klik hier om de VertrekEnquête te starten <<

Dank je wel voor je medewerking en als je vragen hebt, laat het ons gerust weten.

Zonnige groet,
Hans & Nel

PS: Ken je iemand met een gastenverblijf in het buitenland? Stuur dit bericht gerust door of deel het bericht op social media.

Over de schrijver
Door het delen van al onze gastensuccessen en -valkuilen inspireren we jou bij het onderzoeken, ontwikkelen en runnen van een succesvol gastenverblijf. - deBerghut.com - auteur van de boeken 'DroomplekGeluk', 'Dagboek van een Gastvrouw' en 'Het geheim van de Berghut': www.DroomplekAcademie.nl/boeken.


bed-and-breakfast-camping-hotel-vakantiewoningen-bedrijfsplan-businessplan-ondernemingsplan-tips-droomplekacademie-tr
Doe mee aan deze gratis online Masterclass begin april

Jouw B&B Businessplan:
van Hoofdpijndossier naar Hoofdprijs


Ontdek o.a.
de 5 meest gemaakte fouten in ondernemingsplannen voor toekomstige gastenaccommodaties
1 gouden tip waardoor je tientallen uren bespaart bij het schrijven van jouw ondernemingsplan.