Bezettingsgraad voor jouw gastenverblijf: hoe bepaal je dat?
De bezettingsgraad bepalen is een belangrijke financiële stap als je een gastenverblijf wilt of hebt. Je hebt het nodig om te kunnen vaststellen of je bedrijf financieel gezond gaat zijn en of de bank bereid is om jou geld te lenen. En om de continuïteit van jouw bedrijf te waarborgen.
Wat betekent bezettingsgraad en hoe bereken je het? De bezettingsgraad is het aantal bezette eenheden gedeeld door het aantal beschikbare eenheden per tijdseenheid x 100. Vaak berekend op jaarbasis. Je kunt uitgaan van het aantal personen of het aantal kamers per nacht.
En ja, de bezettingsgraad is een belangrijke factor, maar staar je er niet op blind…
Van welke bezettingsgraad moet je uitgaan?
We krijgen wel vaker vragen als: “Van welke bezettingsgraad moeten we uitgaan voor ons gastenverblijf?”
Dit is niet zo 1-2-3 te zeggen. Het hangt van verschillende dingen af, bijvoorbeeld
- van je prijsstelling [Welk bedrag is reëel voor wat je biedt? Wat vragen andere soortgelijke accommodaties?];
- want je kosten, variabele en vaste lasten [Hoe bereken je deze door?]
- van je concept [Welke waarde voeg je toe met jouw plek?];
- van de ligging van jouw droomplek [Is dit met recht een droomplek voor jouw doelgroep?];
- van het aantal weken/maanden dat je open wilt zijn [Wil je het hele jaar gasten ontvangen of bepaalde periodes niet? Hoeveel weken per jaar wil je open zijn?].
Toen wij in onze zoektocht naar kengetallen van bezettingsgraden zochten, werd gezegd dat we uit moesten gaan van een bezettingsgraad van 35%. Dat vonden we heel laag klinken, want we wilden natuurlijk voldoende verdienen om van te kunnen leven. Uiteindelijk komen we wel op die 35% uit en kunnen we er prima van leven. Ga er liever wat defensief is zitten bij de berekeningen van de bezettingsgraad.
Wat betekent 100% bezettingsgraad?
We hebben 39 beschikbare bedden. Een bezetting van dit aantal bedden halen we eigenlijk nooit, want dan zitten we veel te vol. Maar het biedt ons wel ruimte om verschillende samenstellingen mensen te ontvangen.
In de praktijk zitten wij met de Berghut in de schoolvakanties – naar onze maatsteven – vol, want we kunnen niet meer dan 8 families plek bieden. Maar de samenstelling van een familie kan nog wel eens variëren. Maximaal hebben we in dit soort weken tussen de 30 en 36 kleine en grote gasten. In de praktijk zijn we vol, want er kan geen gezin meer bij. Maar volgens de berekening van een bezettingsgraad hebben we met 8 gezinnen een bezetting van rond de 80-90%.
We hebben ook regelmatig inspiratieweekenden voor ondernemers, waarbij we iedereen een eigen kamer bieden. We hebben 11 kamers en bij 11 deelnemers zitten we – vanuit dat perspectief – vol. Feitelijk, als je sec naar de bezettingsgraad kijkt, zouden we dan krap 30% bezetting hebben.
Wat is de bezettingsgraad in het dorp?
Waar banken voor het verstrekken van een lening vaak – naast jouw hoeveelheid eigen geld – naar kijken, is de huidige bezettingsgraad van het gastenverblijf en de bezettingsgraad van het dorp, van de omgeving.
We gaan iets heel geks zeggen:
wij hechtten bij de aankoop van onze droomplek destijds geen waarde
aan de gemiddelde bezettingsgraad van het dorp.
Ja, de bank vindt het belangrijk. Maar kom vooral met een krachtig plan. Verder mag je in onze ogen de bezettingsgraden in het dorp en de omgeving vergeten. Die cijfers zeggen niet zoveel; je weet namelijk nooit precies waar de cijfers op gebaseerd zijn. Als jij een goed plan hebt, jouw concept krachtig is en de omgeving aantrekkelijk genoeg is, dan kan jouw droomplek ondanks een lage gemiddelde bezettingsgraad in het dorp, toch succesvol zijn.
Doe mee aan onze gratis 7-daagse online workshop ‘de 7 grootste missers bij het runnen van een gastenverblijf’.
Je kunt je direct opgeven en direct beginnen!